Data: 2003-03-28 18:16:40
Temat: tortilla - jak??
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Ponieważ, jak zauważyłam, chyba żaden temat nie jest Wam obcy :) może i
mi coś doradzicie.
Ostatnio zasmakowałam w kuchni meksykańskiej, jednak jej nieodłącznym
składnikiem są tortille. Znalazłam przepis na nie, nieszczególnie trudny:
mąka kukurydziana, troszkę ziemniaczanej oraz woda. Niestety, ciasto nie
chciało mi się trzymać w całości (o czym słyszałam, że może się zdarzyć), a
jak nieludzkim wysiłkiem uformowałam jakiś placuszek, to tak przywarł do
patelni, że musiałam go odskrobywać niemal razem z teflonem. Do ciasta
próbowałam dodawać więcej mąki ziemniaczanej (licząć że spoi ciasto), gdy
nic to nie dało, w przypływie desperacji dodałam mąki pszennej, jednak nadal
nie otrzymałam oczekiwanego rezultatu. W chwili, gdy mąka kukurydziana
zaczęła stanowić może 50% ciasta, zaprzestałam eksperymentów.
Czy ktoś wie, jak się robi te magiczne tortille? By wychodziły z nich
eleganckie, cieniutkie , pergaminowe placuszki?
Pozdrawiam Grupowiczów :)
Magdalena
|