« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-15 19:18:49
Temat: truskawkiWitam wszystkich grupowiczow jako ze na liscie jestem nowa.
Jestem fanka truskawek, uwielbiam je pod wszelkimi postaciami : prosto z
krzaczka, "suche" z miski, w plasterkach na chlebie, z cukrem, ze smietanka,
jako koktail, tort nalesnikowy, zupa owocowa, w pierogach, itp.
Niedawno kolezanka poczestowala mnie deserem z truskawek pokrojonych w
drobna kostke, ze smietanka i cukrem... posypane cynamonem! PYCHA.
Mam wobec tego pytanie - czy ktos zna jakis inny niezwykly przepis na
deser/obiad/cokolwiek, zwlaszcza z innymi przyprawami, ale niekoniecznie.
Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-15 19:25:24
Temat: Re: truskawki> Witam wszystkich grupowiczow jako ze na liscie jestem nowa.
>
> Jestem fanka truskawek, uwielbiam je pod wszelkimi postaciami : prosto z
> krzaczka, "suche" z miski, w plasterkach na chlebie, z cukrem, ze smietanka,
> jako koktail, tort nalesnikowy, zupa owocowa, w pierogach, itp.
> Niedawno kolezanka poczestowala mnie deserem z truskawek pokrojonych w
> drobna kostke, ze smietanka i cukrem... posypane cynamonem! PYCHA.
> Mam wobec tego pytanie - czy ktos zna jakis inny niezwykly przepis na
> deser/obiad/cokolwiek...
Ja znam
Jogurt naturalny, dodać płatki owsiane, obowiązkowo pokrojone truskawki mocno
schłodzić.
Wanda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 19:38:54
Temat: Re: truskawki
Użytkownik "marta" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cani8r$ekd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich grupowiczow jako ze na liscie jestem nowa.
> Jestem fanka truskawek, uwielbiam je pod wszelkimi postaciami : prosto z
> krzaczka, "suche" z miski, w plasterkach na chlebie, z cukrem, ze
smietanka,
> jako koktail, tort nalesnikowy, zupa owocowa, w pierogach, itp.
> Mam wobec tego pytanie - czy ktos zna jakis inny niezwykly przepis na
> deser/obiad/cokolwiek, zwlaszcza z innymi przyprawami, ale niekoniecznie.
> Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
Nie wiem czy zaskoczę, ale ostatnio zapiekłam całe truskawy z pianą z
białek.
Smaczny deser.
Jejka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 19:43:29
Temat: Re: truskawkiLe mardi 15 juin 2004 ŕ 21:18:49, marta a écrit :
> Mam wobec tego pytanie - czy ktos zna jakis inny niezwykly przepis na
> deser/obiad/cokolwiek, zwlaszcza z innymi przyprawami, ale niekoniecznie.
> Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
Dojrzale truskawki przekroic na pol, lekko oproszyc bialym pieprzem,
przybrac listkami miety. Podawac na przystawke.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 20:23:19
Temat: Re: truskawkiDnia Tue, 15 Jun 2004 21:18:49 +0200, marta napisał(a):
> Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
>
Truskawki maczane w occie balsamicznym :]
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 21:00:42
Temat: Re: truskawkiniw wiem czy zaskoczysz gości, ale ja lubię i zupę truskawkową i
spaghetti truskawkowe, a na deser truskawki ze śmietaną :)
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 21:31:45
Temat: Re: truskawkimarta <m...@w...pl> napisał(a):
> Mam wobec tego pytanie - czy ktos zna jakis inny niezwykly przepis na
> deser/obiad/cokolwiek, zwlaszcza z innymi przyprawami, ale niekoniecznie.
> Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
>
Proste:
Duze truskawki umoczone w roztopionej czekoladzie i schlodzone, albo i nie
(nich sami sobie maczaja, takie czekoladowe fondue.) Mozna dwa razy - raz w
normalnej i kawalek w bialej. Mozna zostawic lodyzki jesli sa swieze i
apetyczne. Do tego schlodzone lekko slodkawe winko musujace, np. Asti
Spumante.
Troche skomplikowane ale dobre i "egzotyczne" w PL:
Dla 6 osob.
Kilogram truskawek, bez szypulek, dobrze umytych
plus 1 duza dorodna truskawka z szypulka do przybrania na osobe
1 1/4 szklanki cukru
180 g maki kukurydzianej ("masa harina" po hiszpansku. Czesto jest
sprzedawana jako "mazeca.")
kawalek cynamonu (3-4 centymetrowa laseczka)
5-6 duzych lisci miety, drobno posiekanych. albo lyzeczka zmielonej "hoya
santa" ("piper autrium" po lacinie, "root beer plant" po angielsku. Kupic
to mozna w sklepach z przyprawami. Samkuje jak mieta ale mozna suszyc i nie
zmienia smaku.)
plus duzy lisc lub mala lodyzke miety na osobe do dekoracjii.
2 szklanki zimnej wody
2 szklanki mleka (bardzo swiezego...)
Truskawki piciapac, dodac 1/2 szklanki cukru, zmiksowac i odstawic.
Dodac make kukurydziana ("masa harina") do wody i dobrze wymieszac aby sie
rozpuscila. Jesli beda grudki - przecisnac wszystko przez drobne sitko.
Wlac do garnka (2-3 litrowego), dodac mleko i laske cynamonu Gotowac na
srednim ogniu (aby sie ciagle gotowalo) przez 4-5 minut ciagle mieszajac,
najlepiej drewniana lyzka. Jak zacznie gestniec, zmniejszyc ogien na maly,
dodac reszte cukru i zmiksowana mase truskawkowa. Gotowac (ma
lekko "pyrkotac") przez 5-6 minut. Jesli zrobi sie za geste, dodac troche
mleka. Calosc powinna byc wyraznie gesta ale lejaca sie (lyzka nie
moze "stawac") taka gesta zupa. Jesli sa grudki - przelac przez sitko.
Wyjac laske cynamonu. Nalewac do filizanek, posypac posiekana mieta
lub "hoya santa" i udekorowac "motylkiem" z truskawki na duzym lisciu miety
opartum o rzeg filizanki. Podawac natychmiast (je sie lyzeczka.)
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 08:56:31
Temat: Re: truskawki
Użytkownik "marta" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cani8r$ekd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Po prostu cos ciekawego, czym mozna mile zaskoczyc gosci.
Truskawki poprzekrawane na pół, wymieszane z pokrojonym w kostki _żółtym_
arbuzem (z czerwonym jest to do kitu, musi być zółty, od biedy może być
melon) - posypane brązowym cukrem, albo polane adwokatem - koniecznie
posypać płatkami migdałowymi, lub płatkami śniadaniowymi
ryżowo-cynamonowymi.
No i cos nie do przeskoczenia, absolutne niebo w gębie i klasyka -
truskawki a la Romanow:
(w wersji plebejskiej ;-)):
-truskawki
- sok z pomarańczy ( w wersji excluisiv - likier pomarańczowy)
-2 łyżki cukru
- ok 200ml śmietanki kremówki
- 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 18 - lub więcej%
- cukier waniliowy (w exclusiv esencja waniliowa)
pół kg truskawek oczyścić, umyć pokroić na pół, włożyć do soku z pomarańczy
i zasypać cukrem - wstawić do lodówki na 4 godziny
Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru waniliowego, ubita
delikatnie mieszamy z kwaśną śmietaną.
Truskawki przekładamy do pucharków, zalewamy sokiem w którym się moczyły, na
nich układamy bita śmietanę.
Smacznego.
I DRINK BABSKI made in SOWA TRUSKAWKOWA. ;-)
Pół kilo truskawek, najlepiej murzynek miksujemy na masę z 2 łyżkami cukru.
Do tego dodajemy szklankę - 2 wody mineralnej gazowanej - ma być takiej
konsystencji, żeby się dało wciągać przez słomkę grubą.
Do szklanki wysokiej wlewamy po 2 kieliszki (200ml?) wiśniówki (albo
jakiegoś mocnego likieru wiśniowego jak wolimy słodziej), wkładamy po 3
kostki lodu i dopełniamy truskawkowym musem.
I miłe panie, żyć nie umierać na babskich plotach z truskawkami w tle.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 10:27:36
Temat: Re: truskawkiDzieki serdeczne wszystkim za propozycje, sa naprawde apetyczne - slinka
cieknie :)...
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 14:47:36
Temat: Re: truskawki;)
Hej
Łyżkę cukru na patelni zrobić na karmel, dodać 4-5 łyżek śmietany, 1/2
łyżeczki zielonego pieprzu ze słoiczka i zagotować. 1/4 kg truskawek wrzucić
i doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.
pozdr.
mm
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |