Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia truskawki

Grupy

Szukaj w grupach

 

truskawki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-06-26 17:58:42

Temat: truskawki
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

Sasiedzi przyniesli tryskawki. Troche zezarlem, reszte zamrozilem.
Powiedzieli, ze jak chce wiecej, to se mam przyjsc i narwac.

Poszedlem, narwalem z zamiarem zamrozenia. Jak stwierdzilem, ze mam dosc -
powiedzie: eee, tylko tyle? Pan przyjdzie jeszcze, co sie maja zmarnowac.

Pol szuflady truskawek w zamrazarce wystarczy, moze wiec jakis dzemik albo
inny przetwor by z tego machnac?

Kompot - nie.

Ma ktos sprawdzony patent bez pospieszaczo/polepszaczy?

Oprocz zaprzyjaznionego truskawkowego pola mam zaprzyjazniona pasiekie wiec
moge zamiast (czesci) cukru dac tegoroczny miod rzepakowy (niewiele drozej
wyjdzie).

Zastanawiam sie jeszcze nad wersja bardziej ekologiczna - zamrozic truskawki
zmiksowane z cukrem/miodem i przetwarzac dalej w jesienne chlody, jak sie
regularnie pod kuchnia bedzie palic.

sz.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-06-26 18:32:18

Temat: Re: truskawki
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 26 Cze, 19:58, "szomiz" wrote:
> [...]
> Zastanawiam sie jeszcze nad wersja bardziej ekologiczna - zamrozic truskawki
> zmiksowane z cukrem/miodem i przetwarzac dalej w jesienne chlody, jak sie
> regularnie pod kuchnia bedzie palic.

Zmiksuj i zamroź bez cukru.
Moja znajoma tak robi i ma produkt do wszystkiego przez cały rok
(polewy, koktajle, masy do ciast) - no, prócz sezonu;p
Zamraża w pojemnikach po margarynie/maśle.
Inną metodę podała już wcześniej Ikselka: - zasyp cukrem i na drugi
dzień zacznij odparowywać w piekarniku - wyjdzie dżem/konfitury
(zależnie w jakiej temp. będziesz obrabiać).

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-06-26 20:43:39

Temat: Re: truskawki
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:3f36b94a-48c1-4681-9985-95e1093604a8@r66g2000hs
g.googlegroups.com...
On 26 Cze, 19:58, "szomiz" wrote:
> [...]
> Zastanawiam sie jeszcze nad wersja bardziej ekologiczna - zamrozic
> truskawki
> zmiksowane z cukrem/miodem i przetwarzac dalej w jesienne chlody, jak sie
> regularnie pod kuchnia bedzie palic.

> Zmiksuj i zamroź bez cukru.
> Moja znajoma tak robi i ma produkt do wszystkiego przez cały rok

No wlasnie na to nie moge sobie pozwolic - zawalenie zamrazarki truskawkami
(taczkami truskawek) mozliwe jest jeno chwilowo. Dopoki, nie okaze sie, ze
cos kolejnego taczkami moge do domu zwozic :/

> Inną metodę podała już wcześniej Ikselka: - zasyp cukrem i na drugi
> dzień zacznij odparowywać w piekarniku - wyjdzie dżem/konfitury

Z tym tez problem - nie mam piekarnika. Znaczy mam, ale taki w ktorym trzeba
by palic zywym ogniem. To sredni pomysl na lato.

Ewentualnie - testowa porcje moglbym w ekektrycznym. Ale chcialbym bardziej
po tradycyjnemu :/

Jest jeszcze opcja, zeby taczke truskawek przefermentowac i jak nic
sensownego nie wyjdzie - przedestylowac. Ale tutaj tez trzeba by jakiej
receptury.

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-06-26 22:07:57

Temat: Re: truskawki
Od: Turbulizator <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jest jeszcze opcja, zeby taczke truskawek przefermentowac Ale tutaj tez trzeba by
jakiej
> receptury.

przepis na 10 l wina:
-8,5 kg truskawek (ok 6l moszczu)
-1,3kg cukru
-3 cytryny
-5g pożywki dla drożdży
-3l wody
-1ml pektopolu
-drożdże Tokay
-filiżanka herbaty

Umyć i odszypułkować owoce, zgnieść (nie mielić) i wrzucić do balona,
dodać sok i skórkę z cytryn i filiżankę herbaty. Całość zalać gorącym
syropem cukrowym sporządzonym z 2l wody. Jak wystygnie dodać pektopol,
pożywkę i wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Balon zakryć czopem z
waty. Po zakończeniu intensywnej fermentacji (ok 10 dni)odcedzić miazgę
przez gazę i wlać do balona, uzupełnić litrem wody, lub syropem o
temperaturze pokojowej-jeśli chcemy wino dosłodzić. Balon zakryć korkiem
z rurką fermentacyjną, pamiętać żeby w rurce była zawsze woda. Po
zakończeniu fermentacji i wyklarowaniu się wina zlać do butelek i
przechowywać (jeśli jeszcze będzie co :o) w ciemnym miejscu.

ps. moje już pracuje 3 dzień :)
Pozdrowienia Marek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-06-27 15:51:35

Temat: Re: truskawki
Od: Ewik <e...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam zmiksowane truskawki, czesc sam mix czesc z mniejszymi calymi
- zamiast pudelek zajmujacych mnostwo miejsca uzywam woreczków (usuwam
powietrze i zamykam klipsem).
Sprobuj tego sposobu:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-06-28 07:25:01

Temat: Re: truskawki
Od: "Ann" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewik" <e...@g...com> napisał w wiadomości
news:822d8802-46e0-4e7d-8598-d89a623ef3d8@z72g2000hs
b.googlegroups.com...

Ja moge jeszcze polecic nalewke truskawkowa. Przepisu nie pamietam, bo
wzielam go z jakiejs ksiazki kucharskiej rodzicow. Ale gdzies na necie tez
go widzialam - na pewno znajdziesz proporcje. Potrzebujesz duzy sloik (jak
do ogorkow) albo cos innego duzego zamykanego. Truskawki zasypujesz cukrem i
zostawiasz na pare godzin, pozniej do tego dodajesz spirytus z woda,
mieszasz i odstawiasz na 6 tygodni. Z poczatku trzeba czasem mieszac, zeby
resztki cukru rozprowadzic.Po 6 tygodniach wyrzucasz owoce, dodajesz
limonki, butelkujesz i odstawiasz chyba znow na 2 m-ce. I w ten sposob masz
super nalewke na swieta.
Wada: przerobic w ten sposob mozna niewiele truskawek jak na to, co masz do
dyspozycji.
Zaleta: lepsze niz kompot.

Mozesz jeszcze zrobic sok. Wrzucasz truskawki do sokownika, odparowujesz,
truskawki wyrzucasz, sok dosladzasz, butelkujesz i pasteryzujesz. W ten
sposob przerobic mozna praktycznie dowolna ilosc.

Pozdrawiam
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-06-28 17:30:10

Temat: Re: truskawki
Od: Michal Komorowski <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zastanawiam sie jeszcze nad wersja bardziej ekologiczna - zamrozic truskawki
> zmiksowane z cukrem/miodem i przetwarzac dalej w jesienne chlody, jak sie
> regularnie pod kuchnia bedzie palic.

O o o, dokładnie to :) Przechowuj zmiksowane, zajmują znacznie mniej
miejsca.
I tak nie będziesz ich jesienią wykorzystywał w całości :)

Pozdr,

k0m0r
http://kuchnia.moblog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-06-28 21:16:28

Temat: Re: truskawki
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:619d0cf8-f509-4804-8da2-f6870600b726@f63g2000hs
f.googlegroups.com...
>> Zastanawiam sie jeszcze nad wersja bardziej ekologiczna - zamrozic
>> truskawki
>> zmiksowane z cukrem/miodem i przetwarzac dalej w jesienne chlody, jak sie
>> regularnie pod kuchnia bedzie palic.

> O o o, dokładnie to :) Przechowuj zmiksowane, zajmują znacznie mniej
> miejsca.
> I tak nie będziesz ich jesienią wykorzystywał w całości :)

No ale to dalej polsrodek. Nie moge blokowac do wiosny zamrazarki
truskawkami. Zwlaszcza, ze za chwile bede mial swoje porzeczki, agrest,
wisnie, a sasiedzi beda wyciagac mnie na borowki i grzyby.

Tym bardziej zwlaszcza, ze jedna z szuflad przeznaczona jest na swojskie
wyroby wedliniarsko-masarskie, ktore ci sami sasiedzi produkuja ;)

Tym bardziej, ze na zamrazarke sote chwilowo mnie nie stac, a jakby nawet,
to w tym roku nie mialbym jej gdzie postawic :/

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-06-29 09:39:31

Temat: Re: truskawki
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie szomiz napisał(a):

>> O o o, dok?adnie to :) Przechowuj zmiksowane, zajmuj? znacznie mniej
>> miejsca.
>> I tak nie bedziesz ich jesieni? wykorzystywa? w ca?o?ci :)
>
> No ale to dalej polsrodek. Nie moge blokowac do wiosny zamrazarki
> truskawkami. Zwlaszcza, ze za chwile bede mial swoje porzeczki, agrest,
> wisnie, a sasiedzi beda wyciagac mnie na borowki i grzyby.
>
> Tym bardziej zwlaszcza, ze jedna z szuflad przeznaczona jest na swojskie
> wyroby wedliniarsko-masarskie, ktore ci sami sasiedzi produkuja ;)
>
> Tym bardziej, ze na zamrazarke sote chwilowo mnie nie stac, a jakby nawet,
> to w tym roku nie mialbym jej gdzie postawic :/

No cudów nie ma, albo zaprzestań dostarczania truskawek albo rób dżemy,
konfitury. Odpal letnią kuchnię... nie masz? to pech ;) Może ktoś z
sąsiadów ma zbędną tzw westfalkę i może dać Ci w prezencie/pożyczyć etc.

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-06-29 13:20:55

Temat: Re: truskawki
Od: "Nika" <n...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Znalazłam sieci przepis na danie o wdzięcznej nazwie fruit leather, nie
testowałam, ale może Ci się przyda?
http://www.elise.com/recipes/archives/007277how_to_m
ake_fruit_leather.php

--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

A TERAZ...
stellenangebot stuttgart jobangebote in deutschland stellenangebot nuernberg Gaertner Gaertnerin stellenangebote hannover
stellenangebot jobboerse jobboersen ich will im ausland arbeiten Chemiker Chemikerin
OSACZASZ MNIE
patelnia do grillowania podobna do Philipiaka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »