| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-06-27 10:25:35
Temat: Ajran...serdecznie polecam w upaly...
doskonale gasi pragnienie...
jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana -
jogurtu wiecej...
do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np. herbapolu...
czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
curry...
wszystkie skladniki zmiksowac...
dobrze schlodzic...
pic w upaly...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-06-27 10:27:34
Temat: Re: Ajran...Marsjasz pisze:
> serdecznie polecam w upaly...
> doskonale gasi pragnienie...
> jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana -
> jogurtu wiecej...
> do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np. herbapolu...
> czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
> odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
> curry...
> wszystkie skladniki zmiksowac...
> dobrze schlodzic...
> pic w upaly...
> Marsjasz
zapomnialem jeszcze o odrobinie soli...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-06-27 12:46:01
Temat: Re: Ajran...
"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:g42fkj$h36$1@nemesis.news.neostrada.pl...
Witaj!
Najlepsza na upały jest Yerba Mate.
http://www.yervita.home.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-06-27 17:38:45
Temat: Re: Ajran...
Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:g42fkj$h36$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> serdecznie polecam w upaly...
> doskonale gasi pragnienie...
> jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana - jogurtu
> wiecej...
> do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np.
> herbapolu...
> czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
> odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
> curry...
> wszystkie skladniki zmiksowac...
> dobrze schlodzic...
> pic w upaly...
> Marsjasz
Ja bym jednak polecal uzycie kefiru zamiast jogurtu. Ajran to nic innego jak
slony kefir, turecka specjalnosc. Bardzo dobra zreszta :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-06-27 19:16:34
Temat: Re: Ajran...Marsjasz wrote:
> serdecznie polecam w upaly...
> doskonale gasi pragnienie...
> jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana -
> jogurtu wiecej...
> do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np.
> herbapolu... czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
> odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
> curry...
Polecam coś podobnego, ale na słodko:
jogurt naturalny z wodą gazowaną (1:5),
dodać sok z winogron,dobrze wymieszać, schłodzić.
Jeśli sok z winogron nie jest słodzony, można dodać trochę miodu.
Jest to odpowiednik pewnego kupnego napoju, który bardzo mi smakuje, jednak
zawartość jogurtu w nim to zaledwie 1%.
Pozdrawiam
akata
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-06-28 17:31:59
Temat: Re: Ajran...On 27 Cze, 12:25, Marsjasz <d...@w...pl> wrote:
> serdecznie polecam w upaly...
> doskonale gasi pragnienie...
> jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana -
> jogurtu wiecej...
> do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np. herbapolu...
> czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
> odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
> curry...
Gdzie czosnek, gdzie curry... Do ajranu to się daje miętę (najlepiej
świeżą!) i majeranek :)
Pozdr,
Michał K.
http://kuchnia.moblog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-06-28 17:37:12
Temat: Re: Ajran...On 27 Cze, 19:38, "przemo" <p...@e...com.pl> wrote:
> Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w
wiadomościnews:g42fkj$h36$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > serdecznie polecam w upaly...
> > doskonale gasi pragnienie...
> > jogurt naturalny gesty w proporcji 2:1 z mineralna woda gazowana - jogurtu
> > wiecej...
> > do tego kilka listkow miety moze tez byc suszona z torebki np.
> > herbapolu...
> > czosnek swiezy wycisniety albo granulowany...
> > odrobina zmielonego kolorowego pieprzu - ja zamiast niego dodaje ostrego
> > curry...
> > wszystkie skladniki zmiksowac...
> > dobrze schlodzic...
> > pic w upaly...
> > Marsjasz
>
> Ja bym jednak polecal uzycie kefiru zamiast jogurtu. Ajran to nic innego jak
> slony kefir, turecka specjalnosc. Bardzo dobra zreszta :-)
O nie nie, ponad wszelka wątpliwość prawdziwy turecki ayran robi się z
jogurtu :)
Pozdr,
Michał K.
http://kuchnia.moblog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-06-28 17:39:32
Temat: Re: Ajran...
Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:5c5cb8b4-4a41-4f51-81ae-950b0450c18f@m73g2000hs
h.googlegroups.com...
> Gdzie czosnek, gdzie curry... Do ajranu to się daje miętę (najlepiej
> świeżą!) i majeranek :)
Ja k w Turcji pilem ten wynalazek, to szczerze mowiac smakowalo to jak slony
kefir. Zadnych miet ani majerankow tam nie czulem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-06-28 19:00:01
Temat: Re: Ajran...przemo schrieb:
> Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:5c5cb8b4-4a41-4f51-81ae-950b0450c18f@m73g2000hs
h.googlegroups.com...
>
>> Gdzie czosnek, gdzie curry... Do ajranu to się daje miętę (najlepiej
>> świeżą!) i majeranek :)
>
> Ja k w Turcji pilem ten wynalazek, to szczerze mowiac smakowalo to jak slony
> kefir. Zadnych miet ani majerankow tam nie czulem.
nie kefir, tylko jogurt (lactobacillus bulgaricus), nie z wodą gazowaną
tylko niegazowaną. Sól na ogół też jest. I to wszystko. Różne dodatki
mogą być, ale nie muszą. Może być mięta, może majeranek, może kumin.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-06-29 00:46:17
Temat: Re: Ajran...Waldemar Krzok pisze:
> przemo schrieb:
>> Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:5c5cb8b4-4a41-4f51-81ae-950b0450c18f@m73g2000hs
h.googlegroups.com...
>>
>>> Gdzie czosnek, gdzie curry... Do ajranu to się daje miętę (najlepiej
>>> świeżą!) i majeranek :)
>> Ja k w Turcji pilem ten wynalazek, to szczerze mowiac smakowalo to jak slony
>> kefir. Zadnych miet ani majerankow tam nie czulem.
>
> nie kefir, tylko jogurt (lactobacillus bulgaricus), nie z wodą gazowaną
> tylko niegazowaną. Sól na ogół też jest. I to wszystko. Różne dodatki
> mogą być, ale nie muszą. Może być mięta, może majeranek, może kumin.
>
> Waldek
gesty jogurt ale wole wersje z woda lekko gazowana i ostrzejsza...
kumin i majeranek coz sprobuje...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |