| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-29 09:59:07
Temat: udziec wołowy a rosółCzy uda się rosół z udzca wolowego ?
pozdrawiam
dwaKa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-29 11:33:19
Temat: Re: udziec wołowy a rosół
> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa
PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka - cwiartki,
lub nawet szyji, bedzie pycha
Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk albo
kaczka.
pozdrawiam
jenni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-29 12:22:00
Temat: Re: udziec wołowy a rosółJenni pisze:
>
> PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka -
> cwiartki, lub nawet szyji, bedzie pycha
Co kto lubi - ja wolę sam wołowy.
> Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk
> albo kaczka.
1. Wołowina czyli wołowe
2. Kurczak/kura czyli drób
3. Indyk/kaczka czyli ...?
Pozrówki
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-29 15:26:48
Temat: Re: udziec wołowy a rosółOn 29 Mar, 14:10, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> @nn napisał(a):
>
> > Jenni pisze:
>
> >> PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka -
> >> cwiartki, lub nawet szyji, bedzie pycha
>
> > Co kto lubi - ja wolę sam wołowy.
>
> >> Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk
> >> albo kaczka.
>
> > 1. Wołowina czyli wołowe
> > 2. Kurczak/kura czyli drób
> > 3. Indyk/kaczka czyli ...?
>
> chujowe
>
> --
> Posted via a free Usenet account fromhttp://www.teranews.com
Biorę się za was, chamy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-29 19:23:53
Temat: Re: udziec wołowy a rosółDnia Sat, 29 Mar 2008 10:59:07 +0100, dwaKa napisał(a):
> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa
Udziec wołowy nadaje się na pieczeń, nie na rosół - rosół z udźca jest zbyt
chudy i "cienki" tj. nieesencjonalny, nie ma "tego" smaku.
Na rosół najlepiej wybrać rostbef, antrykot, z dodatkiem pręgi i szpondru.
Szkoda udźca na rosół.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-03-30 06:43:01
Temat: Re: udziec wołowy a rosółOn 29 Mar, 11:59, "dwaKa" <b...@i...pl> wrote:
> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa
Zależy, która to część udźca.
Nadają się:
1. Krzyżowa
2. Pręga
Nie nadają się:
1. Tzw. skrzydło
2. Zrazowa
3. Biodrowa
Generalnie te części, które są poprzerastane błonami, nadają się na
rosół (ale uwaga na zrazową!).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-04-01 00:54:31
Temat: Re: udziec wołowy a rosółHolly wrote:
> On 29 Mar, 11:59, "dwaKa" <b...@i...pl> wrote:
>
>>Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>>
>>pozdrawiam
>>dwaKa
>
>
> Zależy, która to część udźca.
>
> Nadają się:
> 1. Krzyżowa
> 2. Pręga
>
> Nie nadają się:
> 1. Tzw. skrzydło
> 2. Zrazowa
> 3. Biodrowa
>
> Generalnie te części, które są poprzerastane błonami, nadają się na
> rosół (ale uwaga na zrazową!).
Generalnie na rosół to najlepiej nadaje się nie wołowina a krowina -
czyli krowa emerytka, dziesięć cieląt, trzynaście lat na łące - mięso z
tego można tylko zmielić na farsz do pierogów albo na dodatek do
pasztetu ale rosół ma swój smak. Z hodowlanej wołowiny (wolec albo
jałówka ze zbyt wąska miednicą pasiona półtora roku) mięso jest
mięciutkie i soczyste ale rosół wychodzi cienki.
Byle się nie najciąć na buhaja - emeryta, tego nawet pies może nie
chcieć zjeść.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |