Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia udziec wołowy a rosół

Grupy

Szukaj w grupach

 

udziec wołowy a rosół

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-29 09:59:07

Temat: udziec wołowy a rosół
Od: "dwaKa" <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy uda się rosół z udzca wolowego ?

pozdrawiam
dwaKa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-29 11:33:19

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: "Jenni" <k...@z...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa


PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka - cwiartki,
lub nawet szyji, bedzie pycha
Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk albo
kaczka.

pozdrawiam
jenni

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-29 12:22:00

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jenni pisze:
>
> PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka -
> cwiartki, lub nawet szyji, bedzie pycha

Co kto lubi - ja wolę sam wołowy.


> Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk
> albo kaczka.

1. Wołowina czyli wołowe
2. Kurczak/kura czyli drób
3. Indyk/kaczka czyli ...?

Pozrówki
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-29 15:26:48

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 29 Mar, 14:10, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> @nn napisał(a):
>
> > Jenni pisze:
>
> >> PEWNIE, a jeszcze jak dodasz udko z kurczaka lub kawałek indyka -
> >> cwiartki, lub nawet szyji, bedzie pycha
>
> > Co kto lubi - ja wolę sam wołowy.
>
> >> Ja osobiscie gotuje rosol z trzech mies, wolowe, drob i wlasnie indyk
> >> albo kaczka.
>
> > 1. Wołowina czyli   wołowe
> > 2. Kurczak/kura czyli drób
> > 3. Indyk/kaczka czyli ...?
>
> chujowe
>
> --
> Posted via a free Usenet account fromhttp://www.teranews.com

Biorę się za was, chamy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-29 19:23:53

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 29 Mar 2008 10:59:07 +0100, dwaKa napisał(a):

> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa

Udziec wołowy nadaje się na pieczeń, nie na rosół - rosół z udźca jest zbyt
chudy i "cienki" tj. nieesencjonalny, nie ma "tego" smaku.
Na rosół najlepiej wybrać rostbef, antrykot, z dodatkiem pręgi i szpondru.
Szkoda udźca na rosół.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-03-30 06:43:01

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: Holly <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 29 Mar, 11:59, "dwaKa" <b...@i...pl> wrote:
> Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>
> pozdrawiam
> dwaKa

Zależy, która to część udźca.

Nadają się:
1. Krzyżowa
2. Pręga

Nie nadają się:
1. Tzw. skrzydło
2. Zrazowa
3. Biodrowa

Generalnie te części, które są poprzerastane błonami, nadają się na
rosół (ale uwaga na zrazową!).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-04-01 00:54:31

Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Holly wrote:

> On 29 Mar, 11:59, "dwaKa" <b...@i...pl> wrote:
>
>>Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>>
>>pozdrawiam
>>dwaKa
>
>
> Zależy, która to część udźca.
>
> Nadają się:
> 1. Krzyżowa
> 2. Pręga
>
> Nie nadają się:
> 1. Tzw. skrzydło
> 2. Zrazowa
> 3. Biodrowa
>
> Generalnie te części, które są poprzerastane błonami, nadają się na
> rosół (ale uwaga na zrazową!).

Generalnie na rosół to najlepiej nadaje się nie wołowina a krowina -
czyli krowa emerytka, dziesięć cieląt, trzynaście lat na łące - mięso z
tego można tylko zmielić na farsz do pierogów albo na dodatek do
pasztetu ale rosół ma swój smak. Z hodowlanej wołowiny (wolec albo
jałówka ze zbyt wąska miednicą pasiona półtora roku) mięso jest
mięciutkie i soczyste ale rosół wychodzi cienki.

Byle się nie najciąć na buhaja - emeryta, tego nawet pies może nie
chcieć zjeść.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Alaska BM 2600 do chleba
szybkowar do ryzu
chlebowa mąka we Wrocławiu
Którą kuchenkę mikrofalową wybrać?
Lodówki a kilowaty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »