Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wafelki

Grupy

Szukaj w grupach

 

wafelki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-07 22:07:20

Temat: wafelki
Od: "lisio" <U...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Walfelki dla tych co lubią Princepolosy i insze Princessy, ale własnej
roboty

Składniki:
1 kostka masła lub "Kasi"
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
kakao (na oko ile lubicie)
orzechy lub zestaw bakalii

paczka prostokątnych wafli lub inszych (porcja starcza na wafle wielkości
mniej więcej kartki A4 i paczuszki okrągłych wafelków)

Sporządzanie:
1. orzechy i bakalie bardzo drobno posiekać
2. kostke masła rozpuścić, dodać wode i cukier wymerdać i odstawić do
ostygnięcia
3. dodać mleko w proszku kakao orzeszki i merdać żeby nie było bryłek (albo
ręcznie albo maszynerią zwaną mikserem)

Masa powinna mieć konsystencje lekko lejąco-zamierającą

4. wafle posmarować wedle swoich upodobań, kilka pięter i położyć pod deską
do krojenia, obciażyć czymś ciężkim i trzymać 24h

Nadają się na wypad w góry i nie tylko jako przekąska a też można stworzyć
coś a'la torcik z wierzchnią polewą i ozdobami



PS patriotyzm lokalny Nestle won od Goplany!!!)

--
Pozdro
Lisio
Pyrlandia
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=38626



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-09 06:52:42

Temat: Re: wafelki
Od: "Faraonka" <r...@S...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "lisio" <U...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cchsc8$o4o$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Walfelki dla tych co lubią Princepolosy i insze Princessy, ale własnej
> roboty

ja mam trochę inny przepis

składniki na 1 paczkę wafli

1/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 mała śmietana
1 galaretka

Margarynę rozpuścić (nie gotować!) dodać cukier, jak się rozpuści dodać
śmietanę i dopiero wtedy postawić na gaz i na małym ogniu chwilę gotować,
potem dodać galaretkę i ciągle miesząc, aż się galaretka rozpuści, chwile
jeszcze gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, wystudzić i smarować wafle
(powinna być lekko lejacej się konsystencji).
Wychodzą bardzo dobre wafelki domowej roboty :)
--
Z pozdrowieniami
Krystyna P. - Faraonka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zeliwne naczynie
Mrozenie.
Jak Wasze jagodzianki ;)
wekowanie mięsa
Pomysł na ciasto urodzinowe i pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »