| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-07 22:07:20
Temat: wafelkiWalfelki dla tych co lubią Princepolosy i insze Princessy, ale własnej
roboty
Składniki:
1 kostka masła lub "Kasi"
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
kakao (na oko ile lubicie)
orzechy lub zestaw bakalii
paczka prostokątnych wafli lub inszych (porcja starcza na wafle wielkości
mniej więcej kartki A4 i paczuszki okrągłych wafelków)
Sporządzanie:
1. orzechy i bakalie bardzo drobno posiekać
2. kostke masła rozpuścić, dodać wode i cukier wymerdać i odstawić do
ostygnięcia
3. dodać mleko w proszku kakao orzeszki i merdać żeby nie było bryłek (albo
ręcznie albo maszynerią zwaną mikserem)
Masa powinna mieć konsystencje lekko lejąco-zamierającą
4. wafle posmarować wedle swoich upodobań, kilka pięter i położyć pod deską
do krojenia, obciażyć czymś ciężkim i trzymać 24h
Nadają się na wypad w góry i nie tylko jako przekąska a też można stworzyć
coś a'la torcik z wierzchnią polewą i ozdobami
PS patriotyzm lokalny Nestle won od Goplany!!!)
--
Pozdro
Lisio
Pyrlandia
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=38626
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-09 06:52:42
Temat: Re: wafelkiUżytkownik "lisio" <U...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cchsc8$o4o$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Walfelki dla tych co lubią Princepolosy i insze Princessy, ale własnej
> roboty
ja mam trochę inny przepis
składniki na 1 paczkę wafli
1/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 mała śmietana
1 galaretka
Margarynę rozpuścić (nie gotować!) dodać cukier, jak się rozpuści dodać
śmietanę i dopiero wtedy postawić na gaz i na małym ogniu chwilę gotować,
potem dodać galaretkę i ciągle miesząc, aż się galaretka rozpuści, chwile
jeszcze gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, wystudzić i smarować wafle
(powinna być lekko lejacej się konsystencji).
Wychodzą bardzo dobre wafelki domowej roboty :)
--
Z pozdrowieniami
Krystyna P. - Faraonka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |