Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wafle przedkladane masa

Grupy

Szukaj w grupach

 

wafle przedkladane masa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-12 08:33:47

Temat: Re: Kajmak na mazurek? bylo: Re: wafle przedkladane masa
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


GB <g...@n...usa.net> wrote in message
news:9b3oq2$906$1@post.polcard.com.pl...
>
> Moim zdaniem tak. Niektórzy do masy z mleka ucierają trochę masła. Ja za
to
> dodaję koniaku (nie próbowałam z innym alkoholem, ale można chyba
> poeksperymentować) - bardzo 'uszlachetnia' smak.

jak duzo koniaku dodajesz na puszke mleka?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-12 09:07:36

Temat: Re: Kajmak na mazurek? bylo: Re: wafle przedkladane masa
Od: GB <g...@n...usa.net> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> jak duzo koniaku dodajesz na puszke mleka?

Ja to tak na oko ;-) - myślę, że tyle, ile się leje do lampki 'do wypicia'.
Wlej spory kieliszek (40 gr. ?) i spróbuj - powinno być OK. Albo wlej mniej
i spróbuj, a potem dolejesz. Pwinno mieć tylko delikatny posmak

Pozdrawiam
--
GB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-12 14:29:40

Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > I jeszcze jedno pytanie: w tym przepisie mleko gotuje sie tylko 1
godzine,
> > czy to nie za krotko?

> Jak dla mnie to na 100% za krótko. Nawet po 2 godzinnym gotowaniu jak dla
> mnie to ta masa leje się za bardzo (zwłaszcza, jak ma być na mazurek).
> Myślę, że 2,5 godz. to minimum. Ja gotuję 2,5 na wafle (łatwiej smarować)
i
> 3 na mazurek i jest pycha.
> Pozdrawiam
> GB


Z tym gotowaniem puszki wbrew pozorom ostrożnie z czasem.Wczoraj usłyszałam
prawdziwą historię o nocnym wybuchu gotującej się puszki po 5
godzinach.Rozsadziło w nocy , gdy wszyscy spali tylko mój kolega postanowił
zjeść sobie ową słodkość.Tak grzmotnęło, że myśleli wszyscy, że mafia nie
śpi tylko walczy.A potem było i trwa usuwanie śladów w całej kuchni.Ile ten
chłopak musiał się naprzepraszać rodziców a zjeść już nie miał czego.
Pod rozwagę w szaleństwie przygotowań
A jak wam cos z tego zostanie to polejcie lody.
AgataW.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-13 07:16:56

Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> czy ktos zna dobry przepis na mase do wafli (takich duzych, okraglych lub
> kwadratowych, sprzedawanych w wielu sklepach).

Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)

Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:

2/3 szkl. mleka,
2/3 kostki margaryny,
1 szkl. cukru,
1 1/3 szkl. mleka w proszku,
2 lyzki kakao,
orzechy,
aromat rumowy.

Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.

Smacznego
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-18 08:14:48

Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: Renata MALKOWSKA <r...@s...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

dodawal(a), ale po ugotowaniu:
a) sezam
b) orzechy siekane
c) wiorki kokosowe
d) inne bakalie drobno rozdrobnione
e) mak
f) rum

na razie z niczym innym nie eksperymentowalam, ale ... kusi mnie
wanilia i karmel

pozdr.
R.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-18 11:56:28

Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: "Dyta" <e...@a...gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
> w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
> zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
>
> Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
>
> 2/3 szkl. mleka,
> 2/3 kostki margaryny,
> 1 szkl. cukru,
> 1 1/3 szkl. mleka w proszku,
> 2 lyzki kakao,
> orzechy,
> aromat rumowy.
>
> Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
> mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
> z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
> smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
>
> Smacznego
> Lilla

A ja mam przepis na podobną masę:
2 szklanki cukru pudu,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka mleka w proszku (najlepiej to niebieskie - dawniej było tylko to)
1/2 kostki masla (margaryny) stopionej czyli ok. 100g,
(z własnej inicjatywy najcześniej dodaje 2 łyżki rumu,
czasem bardzo drobno posiekane orzechy)
3 pierwsze skladniki wymieszac dodac mleko na koniec stopione masło,
mieszam to mikserem 2 min.
Po konsystencji poznaje czy czasem nie dodac troche wiecej mleka lub wody.
Naprawde szybko sie przygotowuje i na smak nikt nie narzeka :)).
Pozdrawiam Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Najbardziej wstretne danie
CO ZA CZAD!
Witam:)
WRÓCIŁEM
babka gotowana ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »