| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-12 08:33:47
Temat: Re: Kajmak na mazurek? bylo: Re: wafle przedkladane masa
GB <g...@n...usa.net> wrote in message
news:9b3oq2$906$1@post.polcard.com.pl...
>
> Moim zdaniem tak. Niektórzy do masy z mleka ucierają trochę masła. Ja za
to
> dodaję koniaku (nie próbowałam z innym alkoholem, ale można chyba
> poeksperymentować) - bardzo 'uszlachetnia' smak.
jak duzo koniaku dodajesz na puszke mleka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-12 09:07:36
Temat: Re: Kajmak na mazurek? bylo: Re: wafle przedkladane masaasia wrote:
> jak duzo koniaku dodajesz na puszke mleka?
Ja to tak na oko ;-) - myślę, że tyle, ile się leje do lampki 'do wypicia'.
Wlej spory kieliszek (40 gr. ?) i spróbuj - powinno być OK. Albo wlej mniej
i spróbuj, a potem dolejesz. Pwinno mieć tylko delikatny posmak
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 14:29:40
Temat: Re: wafle przedkladane masa> > I jeszcze jedno pytanie: w tym przepisie mleko gotuje sie tylko 1
godzine,
> > czy to nie za krotko?
> Jak dla mnie to na 100% za krótko. Nawet po 2 godzinnym gotowaniu jak dla
> mnie to ta masa leje się za bardzo (zwłaszcza, jak ma być na mazurek).
> Myślę, że 2,5 godz. to minimum. Ja gotuję 2,5 na wafle (łatwiej smarować)
i
> 3 na mazurek i jest pycha.
> Pozdrawiam
> GB
Z tym gotowaniem puszki wbrew pozorom ostrożnie z czasem.Wczoraj usłyszałam
prawdziwą historię o nocnym wybuchu gotującej się puszki po 5
godzinach.Rozsadziło w nocy , gdy wszyscy spali tylko mój kolega postanowił
zjeść sobie ową słodkość.Tak grzmotnęło, że myśleli wszyscy, że mafia nie
śpi tylko walczy.A potem było i trwa usuwanie śladów w całej kuchni.Ile ten
chłopak musiał się naprzepraszać rodziców a zjeść już nie miał czego.
Pod rozwagę w szaleństwie przygotowań
A jak wam cos z tego zostanie to polejcie lody.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 07:16:56
Temat: Re: wafle przedkladane masaUżytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> czy ktos zna dobry przepis na mase do wafli (takich duzych, okraglych lub
> kwadratowych, sprzedawanych w wielu sklepach).
Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
2/3 szkl. mleka,
2/3 kostki margaryny,
1 szkl. cukru,
1 1/3 szkl. mleka w proszku,
2 lyzki kakao,
orzechy,
aromat rumowy.
Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
Smacznego
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-18 08:14:48
Temat: Re: wafle przedkladane masadodawal(a), ale po ugotowaniu:
a) sezam
b) orzechy siekane
c) wiorki kokosowe
d) inne bakalie drobno rozdrobnione
e) mak
f) rum
na razie z niczym innym nie eksperymentowalam, ale ... kusi mnie
wanilia i karmel
pozdr.
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-18 11:56:28
Temat: Re: wafle przedkladane masa> Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
> w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
> zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
>
> Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
>
> 2/3 szkl. mleka,
> 2/3 kostki margaryny,
> 1 szkl. cukru,
> 1 1/3 szkl. mleka w proszku,
> 2 lyzki kakao,
> orzechy,
> aromat rumowy.
>
> Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
> mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
> z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
> smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
>
> Smacznego
> Lilla
A ja mam przepis na podobną masę:
2 szklanki cukru pudu,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka mleka w proszku (najlepiej to niebieskie - dawniej było tylko to)
1/2 kostki masla (margaryny) stopionej czyli ok. 100g,
(z własnej inicjatywy najcześniej dodaje 2 łyżki rumu,
czasem bardzo drobno posiekane orzechy)
3 pierwsze skladniki wymieszac dodac mleko na koniec stopione masło,
mieszam to mikserem 2 min.
Po konsystencji poznaje czy czasem nie dodac troche wiecej mleka lub wody.
Naprawde szybko sie przygotowuje i na smak nikt nie narzeka :)).
Pozdrawiam Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |