Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Dyta" <e...@a...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wafle przedkladane masa
Date: Wed, 18 Apr 2001 12:56:28 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 37
Message-ID: <9bjrp2$34e$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <9b694m$2td$1@slimek.man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: sulaco.abcsystem.com.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49873
Ukryj nagłówki
> Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
> w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
> zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
>
> Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
>
> 2/3 szkl. mleka,
> 2/3 kostki margaryny,
> 1 szkl. cukru,
> 1 1/3 szkl. mleka w proszku,
> 2 lyzki kakao,
> orzechy,
> aromat rumowy.
>
> Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
> mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
> z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
> smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
>
> Smacznego
> Lilla
A ja mam przepis na podobną masę:
2 szklanki cukru pudu,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka mleka w proszku (najlepiej to niebieskie - dawniej było tylko to)
1/2 kostki masla (margaryny) stopionej czyli ok. 100g,
(z własnej inicjatywy najcześniej dodaje 2 łyżki rumu,
czasem bardzo drobno posiekane orzechy)
3 pierwsze skladniki wymieszac dodac mleko na koniec stopione masło,
mieszam to mikserem 2 min.
Po konsystencji poznaje czy czasem nie dodac troche wiecej mleka lub wody.
Naprawde szybko sie przygotowuje i na smak nikt nie narzeka :)).
Pozdrawiam Edyta
|