Data: 2001-04-18 11:56:28
Temat: Re: wafle przedkladane masa
Od: "Dyta" <e...@a...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zamiast wielogodzinnego robienia kajmaku proponuje Ci mase z mleka
> w proszku, ktora mozesz wykonac w maks. pol godz. Wlasnie wczoraj
> zrobilam taka i przelozylam nia wafle, zawsze smakuje moim gosciom :)
>
> Proporcje masy na przelozenie malej paczki wafli, czyli 5 szt.:
>
> 2/3 szkl. mleka,
> 2/3 kostki margaryny,
> 1 szkl. cukru,
> 1 1/3 szkl. mleka w proszku,
> 2 lyzki kakao,
> orzechy,
> aromat rumowy.
>
> Zagotowac mleko z cukrem i margaryna. Mieszajac ciagle, wsypac
> mleko w proszku i kakao, dokladnie rozetrzec grudki, zagotowac, zdjac
> z ognia, dodac drobno posiekane orzechy wloskie i aromat rumowy do
> smaku, wymieszac. Po lekkim ostudzeniu masy przekladac wafle.
>
> Smacznego
> Lilla
A ja mam przepis na podobną masę:
2 szklanki cukru pudu,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka mleka w proszku (najlepiej to niebieskie - dawniej było tylko to)
1/2 kostki masla (margaryny) stopionej czyli ok. 100g,
(z własnej inicjatywy najcześniej dodaje 2 łyżki rumu,
czasem bardzo drobno posiekane orzechy)
3 pierwsze skladniki wymieszac dodac mleko na koniec stopione masło,
mieszam to mikserem 2 min.
Po konsystencji poznaje czy czasem nie dodac troche wiecej mleka lub wody.
Naprawde szybko sie przygotowuje i na smak nikt nie narzeka :)).
Pozdrawiam Edyta
|