| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-10 09:38:24
Temat: (wkupne) ciasto rumowe (P)Witam!
Czytuje grupe, pare razy zdarzylo mi sie cos napisac, ale jeszcze nigdy nie
zamiescilam zadnego przepisu, wiec postanowilam to naprawic i wkleic
przepis, o ktory zameczalam kiedys swojego kolege.
Jak dla mnie ciasto jest przepyszne, a przyrzadzalam je np. na urodziny albo
swieta. Zycze smacznego :)
Mam nadzieje, ze dobrze sie wklei ten przepis...
1.. Ciasto:
a.. 9 białek
b.. 25 dag maku całego
c.. 25 dag kokosu
d.. 25 dag cukru + cukier waniliowy
e.. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Mak kokos,
proszek wymieszać, dodać do białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłożyć na blachę na papier do pieczenia. Piec jak bezy. Dobrze jest ciasto
upiec dzień wcześniej.
2.. Krem
a.. 40 dag masła
b.. 9 żółtek
c.. 2 budynie ugotować na niepełnym litrze mleka z 4 łyżkami cukru i
wystudzić
d.. 30 dag rodzynek
e.. 20 dag orzechów włoskich, drobno pokrajanych
f.. 10 dag płatków migdałowych
g.. cukier waniliowy i 8 łyżek cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami masło i budyń. Połowę
masy rozłożyć na ciasto, następnie ułożyć bakalie, "uklepać" i położyć
następną porcję kremu.
3.. Biszkopty okrągłe (36 szt.) nasączyć rumem i układać na krem.
4.. Włożyć ciasto na krótki czas (ok. 1 godziny) do lodówki.
Polewa
a.. 1 kostka margaryny
b.. 5 kopiastych łyżek cukru pudru
c.. 4 kopiaste łyżki kakao
d.. 1 jajko
Margarynę, cukier puder, kakao zagotować, lekko schłodzić, dodać
jajko i zmiksować. Polewę wylewać łyżką na biszkopty i pomiędzy.
Krooliczynka posiadajaca juz swoje krolestwo, jaka jest wlasna kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |