« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-10 09:38:27
Temat: laska cynamonuMam głupie pytanie! Naprawdę nie wiem - jak w przepisie jest : dodać laskę
cynamonu to : mam ją pokruszyć, dodać całą, zmielić bo cynamon świeżo
zmielony podobnie jak pieprz jest bardziej aromatyczny? Zawsze używałam
kupnego mielonego cynamonu a teraz mam w przepisie właśnie laskę cynamonu i
mam takowe w domu.
Wytłumaczcie mi proszę!
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-10 09:50:59
Temat: Re: laska cynamonu
Agnieszka Sobczyk:
> Mam głupie pytanie! Naprawdę nie wiem - jak w przepisie jest : dodać laskę
> cynamonu to : mam ją pokruszyć, dodać całą, zmielić bo cynamon świeżo
> zmielony podobnie jak pieprz jest bardziej aromatyczny? Zawsze używałam
> kupnego mielonego cynamonu a teraz mam w przepisie właśnie laskę cynamonu i
> mam takowe w domu.
hmm. Zależy od przepisu, ale na ogół dajesz całą albo w kilku kawałkach,
które potem wyławiasz z potrawy. Są jednak przepisy (np. garam masala),
gdzie prażysz cynamon w całości a potem moździerzujesz na proszek.
Zdradź może co robisz i będzie łatwiej podpowiedzieć.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 10:28:57
Temat: Re: laska cynamonu
"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> wrote in message
news:3F0D3703.6000702@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> hmm. Zależy od przepisu, ale na ogół dajesz całą albo w kilku kawałkach,
> które potem wyławiasz z potrawy. Są jednak przepisy (np. garam masala),
> gdzie prażysz cynamon w całości a potem moździerzujesz na proszek.
> Zdradź może co robisz i będzie łatwiej podpowiedzieć.
>
> Waldek
>
Nic oryginalnego : wiśnie z cynamonem w słoikach i nie wiem czy po prostu do
każdego słoiczka dać kawałek ale z tego co piszesz to pewnie tak, pewnie w
przepisie byłoby zwyczajnie cynamon.
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam,
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 10:32:11
Temat: Re: laska cynamonu> >
> Nic oryginalnego : wiśnie z cynamonem w słoikach i nie wiem czy po prostu
do
> każdego słoiczka dać kawałek ale z tego co piszesz to pewnie tak, pewnie w
> przepisie byłoby zwyczajnie cynamon.
> Co o tym sądzisz?
> Pozdrawiam,
> Aga
>
Wiśnie trzeba gotować z cukrem i tym cynamonem, więc może po gotowaniu go
po prostu wyjąć?
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 11:10:49
Temat: Re: laska cynamonu
Agnieszka Sobczyk :
>>Nic oryginalnego : wiśnie z cynamonem w słoikach i nie wiem czy po prostu
>
> do
>
>>każdego słoiczka dać kawałek ale z tego co piszesz to pewnie tak, pewnie w
>>przepisie byłoby zwyczajnie cynamon.
>>Co o tym sądzisz?
>>Pozdrawiam,
>>Aga
>>
>
> Wiśnie trzeba gotować z cukrem i tym cynamonem, więc może po gotowaniu go
> po prostu wyjąć?
możesz zostawić w słoiku i wyłowić przed podaniem. Jest to kompot czy
dżem? W kompocie bym zostawił, w dżemie raczej nie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 11:28:15
Temat: Re: laska cynamonu
"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> wrote in message
news:3F0D49B9.6080400@ukbf.fu-berlin.de...
>
>> możesz zostawić w słoiku i wyłowić przed podaniem. Jest to kompot czy
> dżem? W kompocie bym zostawił, w dżemie raczej nie.
>
> Waldek
>
Ma to być coś w formie galaretki więc myślę że takie bardziej klarowne -
może nawet będzie ciekawie wyglądać jak zostawię?! Czy może cały czas w tym
słoiku "wydzielał będzie się aromat tego cynamonu i będzie po otwarciu za
jakieś kilka miesięcy za mocno cynamonowe?
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |