Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pasteryzacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

pasteryzacja

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-10 05:31:15

Temat: pasteryzacja
Od: "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!
Jam pasteryzować przetwory w piekarniku, czy wystarczy że przykładowo wiśnie
po trzydniowym gotowaniu,ostatniego dnia włożę gorące do wyparzonych słoików
i odwrócę do góry dnem, czy np. wsadzić je na jakieś 30min do
piekarnika -60-80stopni? Czy piekarnik ma być już nagrzany?
Dziękuję za porady! Czy tak postępować zawsze tzn. czy to będą konfitury czy
dżem czy jakiś sok?
Pozdrawiam,
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-10 06:08:18

Temat: Re: pasteryzacja
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

http://wiem.onet.pl/wiem/00fd49.html

> Jam pasteryzować przetwory w piekarniku, czy wystarczy że
przykładowo wiśnie
> po trzydniowym gotowaniu,ostatniego dnia włożę gorące do wyparzonych
słoików
> i odwrócę do góry dnem,

Powinno wystarczyć

> czy np. wsadzić je na jakieś 30min do
> piekarnika -60-80stopni?

Jeśli już to lepiej na godzinę ;-))

> Czy piekarnik ma być już nagrzany?

??? - jak będzie zimny to chyba temperaturę będzie miał niższą od
65C - no chyba że jesteś krzemowcem i dla Ciebie 65C to 'zimno'
;-)))

> Dziękuję za porady! Czy tak postępować zawsze tzn. czy to będą
konfitury czy
> dżem czy jakiś sok?

U mojej babci ogrzewało się w łaźni wodnej (wielki gar do gotowania
bielizny na którego dno kładło się szmatkę a następnie słoiki) -
gotować 45-60 min
- mięsa, przetwory mięsne w słoikach, soki, kompoty.

Konfitury, dżemy i powidła na gorąco wlewało się do wyparzonych
słoików.

WAŻNE: - nie mieszano przeznaczenia słoików: te które w poprzednich
latach były do mięs - używano do mięs, te od grzybów do grzybów, te od
owoców do owoców itd.

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 08:56:18

Temat: Re: pasteryzacja
Od: "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Qwax" <...@...Q> wrote in message news:24787-1057816737@213.17.138.62...
> http://wiem.onet.pl/wiem/00fd49.html
>
Znam tą definicję i dlatego pytam bo wiem że niektórzy tylko odwracają do
góry dnem i tyle.


> > czy np. wsadzić je na jakieś 30min do
> > piekarnika -60-80stopni?
>
> Jeśli już to lepiej na godzinę ;-))
A to ciekawe bo w def. podanej przez Ciebie -ma być kilkudziesięcio min.
ogrzewanie do 65 stopni - napisali by, że godzinę. Gdzieś indziej czytałam,
że tylko 20-30 min., wiecej nie ma sensu bo pożegnamy się z nat.
pektynami,witaminami itp.Więc w końcu nie wiem jak robić:(
>
> > Czy piekarnik ma być już nagrzany?
>
> ??? - jak będzie zimny to chyba temperaturę będzie miał niższą od
> 65C - no chyba że jesteś krzemowcem i dla Ciebie 65C to 'zimno'
> ;-)))

Wiesz, że nie o to mi chodziło -dokładnie chodzi mi o to czy piekarnik ma
mieć te65 stopni przed włożeniem słoików czy razem z nimi ma dojść do tej
temp. i grzać jeszcze tą "godzinę" - spytałam, bo ciągle obawiam się że mi
te słoiki popękają - nie wiem - takie głupie obawy - mimo iż wcześniej
przecież słoiki są przygotowane. No ale wstawiłam do już nagrzanego:)

> Konfitury, dżemy i powidła na gorąco wlewało się do wyparzonych
> słoików.

Dzięki wielkie za informacje!

Pozdrawiam,
Aga




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chwalę sałatkę makaronową Dasidy
Lilla przyznała się, że robiła...
wino i konfitury
Sos do salatki greckiej- prosze o sugestie
Co to Beszamel?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »