| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-10 00:03:07
Temat: Lilla przyznała się, że robiła......ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w annałach
grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham się o
przepis. :-P
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-10 11:42:12
Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
>
> Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w annałach
> grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham się o
> przepis. :-P
Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
przepisu na to ciasto :)
Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
<y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
http://minilien.com/?3VFYSFzu8v
"CIASTO Z WISNIAMI
Składniki:
50 dag mąki,
kostka margaryny,
2 szklanki cukru,
2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jaja,
cukier waniliowy - 1 paczuszka
2-3 lyzki smietany kwasnej
wydrylowane wisnie
Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do piekarnika
(ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."
Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
(na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
Uwaga:
Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
ich byc duzo mniej niz porzeczek.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-11 00:29:30
Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...>
> Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
> jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
> Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
> (na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
> i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
> Uwaga:
> Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
> ich byc duzo mniej niz porzeczek.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Pozdrówko i dzięki stokrotne! :----------------)
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-11 00:30:05
Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...> Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> > ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
> >
> > Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w
annałach
> > grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham
się o
> > przepis. :-P
>
> Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
> przepisu na to ciasto :)
>
> Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
> <y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
> http://minilien.com/?3VFYSFzu8v
Dzięki stokrotne!
Lama
> "CIASTO Z WISNIAMI
> Składniki:
> 50 dag mąki,
> kostka margaryny,
> 2 szklanki cukru,
> 2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
> 4 jaja,
> cukier waniliowy - 1 paczuszka
> 2-3 lyzki smietany kwasnej
> wydrylowane wisnie
>
> Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
> cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
> wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
> smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
> Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
> warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
> z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
> ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do
piekarnika
> (ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."
>
> Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
> jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
> Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
> (na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
> i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
> Uwaga:
> Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
> ich byc duzo mniej niz porzeczek.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |