Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lilla przyznała się, że robiła...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lilla przyznała się, że robiła...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-10 00:03:07

Temat: Lilla przyznała się, że robiła...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.

Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w annałach
grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham się o
przepis. :-P

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-10 11:42:12

Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
>
> Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w annałach
> grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham się o
> przepis. :-P

Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
przepisu na to ciasto :)

Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
<y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
http://minilien.com/?3VFYSFzu8v

"CIASTO Z WISNIAMI
Składniki:
50 dag mąki,
kostka margaryny,
2 szklanki cukru,
2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jaja,
cukier waniliowy - 1 paczuszka
2-3 lyzki smietany kwasnej
wydrylowane wisnie

Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do piekarnika
(ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."

Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
(na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
Uwaga:
Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
ich byc duzo mniej niz porzeczek.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-11 00:29:30

Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

>
> Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
> jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
> Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
> (na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
> i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
> Uwaga:
> Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
> ich byc duzo mniej niz porzeczek.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Pozdrówko i dzięki stokrotne! :----------------)
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-11 00:30:05

Temat: Re: Lilla przyznała się, że robiła...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> > ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
> >
> > Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w
annałach
> > grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham
się o
> > przepis. :-P
>
> Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
> przepisu na to ciasto :)
>
> Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
> <y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
> http://minilien.com/?3VFYSFzu8v

Dzięki stokrotne!
Lama

> "CIASTO Z WISNIAMI
> Składniki:
> 50 dag mąki,
> kostka margaryny,
> 2 szklanki cukru,
> 2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
> 4 jaja,
> cukier waniliowy - 1 paczuszka
> 2-3 lyzki smietany kwasnej
> wydrylowane wisnie
>
> Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
> cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
> wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
> smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
> Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
> warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
> z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
> ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do
piekarnika
> (ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."
>
> Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
> jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
> Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
> (na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
> i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
> Uwaga:
> Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
> ich byc duzo mniej niz porzeczek.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wino i konfitury
Sos do salatki greckiej- prosze o sugestie
Co to Beszamel?
faq & 1/2
Jak zamrozić drożdżowe ciasto.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »