Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lilla przyznała się, że robiła...
Date: Thu, 10 Jul 2003 13:42:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <bejjgk$79a$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: fto1.flt.krasnik.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057837401 7466 195.117.192.121 (10 Jul 2003 11:43:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jul 2003 11:43:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163899
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
>
> Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w annałach
> grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham się o
> przepis. :-P
Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
przepisu na to ciasto :)
Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
<y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
http://minilien.com/?3VFYSFzu8v
"CIASTO Z WISNIAMI
Składniki:
50 dag mąki,
kostka margaryny,
2 szklanki cukru,
2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jaja,
cukier waniliowy - 1 paczuszka
2-3 lyzki smietany kwasnej
wydrylowane wisnie
Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do piekarnika
(ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."
Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
(na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
Uwaga:
Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
ich byc duzo mniej niz porzeczek.
Pozdrawiam
Lilla
|