Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: a...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lilla przyznała się, że robiła...
Date: 11 Jul 2003 02:30:05 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 57
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <bejjgk$79a$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1057883405 17325 192.168.240.245 (11 Jul 2003 00:30:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jul 2003 00:30:05 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.87.143.54, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163990
Ukryj nagłówki
> Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> > ...ciasto z kolorowa mieszanka owocow na polkruchym spodzie z pianka bezowa.
> >
> > Brzmi to zabójczo. Czy przepis na ten smakołyk figuruje już gdzieś w
annałach
> > grupy? Jeśli tak, bardzo proszę o linkę, jeśli nie... nieśmiało uśmiecham
się o
> > przepis. :-P
>
> Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, a to jest juz drugie zapytanie odnosnie
> przepisu na to ciasto :)
>
> Wracajac do meritum sprawy, jako baze wykorzystalam przepis Agi
> <y...@a...pl> na ciasto z wisniami:
> http://minilien.com/?3VFYSFzu8v
Dzięki stokrotne!
Lama
> "CIASTO Z WISNIAMI
> Składniki:
> 50 dag mąki,
> kostka margaryny,
> 2 szklanki cukru,
> 2-2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
> 4 jaja,
> cukier waniliowy - 1 paczuszka
> 2-3 lyzki smietany kwasnej
> wydrylowane wisnie
>
> Mąkę przesiać razem z proszkiem i posiekać z margaryną, wsypac 1 szklanke
> cukru, wymieszac, dodać żółtka i smietane. Zagnieść ciasto, rozwałkować i
> wyłożyć na blachę (ja zwykle uzywam papieru do pieczenia zamiast tluszczu do
> smarowania - znacznie wygodniejsze), nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika.
> Gdy lekko się zarumieni (10-15min) wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć równą
> warstwą opłukane i wydrylowane wisnie (bez soku), przykryć sztywną pianą ubitą
> z białek z 1 szklanka cukru (dobrze jest dodac szczypte soli w trakcie
> ubijania - piana robi sie wtedy taka 'kremowa'). Wstawić ponownie do
piekarnika
> (ja daje 175st. z termoobiegiem) na 20-25 minut."
>
> Zamiast wisni dalam mieszanke kolorowych owocow jagodowych, czyli:
> jagody oraz porzeczki czerwone i biale.
> Na warstwe owocow polozylam piane z bialek ubitych na sztywno z cukrem
> (na 4 bialka 3/4 szkl. cukru i 1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu)
> i pieklam zgodnie z wskazowkami zawartymi w przepisie Agi.
> Uwaga:
> Jagody intensywnie barwia pozostale owoce na ciemny kolor, wiec moze
> ich byc duzo mniej niz porzeczek.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|