| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-22 14:19:32
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejWladyslaw Los wrote:
>(...)
>>Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
>>wina.
>
> A po co w ogole wino?
>
> Wladyslaw
Wladyslawie,
zawsze wydawalo mi sie ze klasyczna zupa cebulowa francuska jest robiona
na winie. W dawnej Polsce podobno robiono ja bez wina i bez rosolu,
dolewajac tylko i wylacznie wode do zesmazonej cebuli.
W kilku przepisach na zupe cebulowa, o ktore sie otarlam, bylo podawane
roznie, raz z winem raz bez.
Mysle wiec ze mozna zrobic tak i tak, ale smak jednej i drugiej wersji
bedzie na pewno inny. Oczywiscie zalezy to rowniez od rodzaju uzytego
wina. Jeden z przepisow ktory widzialam gdzies w sieci podawal tez aby
zamiast wina dodac nieco sherry.
NO i badz tu madry czlowieku..
Ewa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-22 14:31:02
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejEva MN wrote:
> NO i badz tu madry czlowieku..
>
A moze po prostu poszukaj oryginalnego przepisu na jakichs francuskich
stronach?
To ze w Polsce jadalem zupe cebulowa to nie jest argument bo to nie
ojczyzna zupy cebulowej, ale jadalem ja tez wielokrotnie w krajach
Beneluxu i nikt wina nie dodawal.
Ale.... moze zylem w bledzie - i nalezy dodac wina.... czlowiek sie w
koncu uczy cale zycie ;-)
Pozdrawiam,
J ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 14:44:31
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejEva MN <e...@i...com> wrote:
>
> Wladyslawie,
> zawsze wydawalo mi sie ze klasyczna zupa cebulowa francuska jest robiona
> na winie.
Nie. Wino bywa dodatkiem, ale z pewnoscia zupa cebulowa nie jest na
winie. Wielki znawca kuchni francuskiej, glowny redaktor "Larousse
Gastronomique"Robert Courtine napisal w swojej ksiazce "100 cudow kuchni
francuskiej": "Co do przepisu, jest ich ze sto a zarazem jeden. Musi
zawierac cebule, jak wskazuje nazwa, reszta jest malo istotna. Ser?
Tak, ale gatunek jest bez znaczenia. Chleb? z pewnoscia, dla tych co sa
glodni. Wino lub inny alkohol dla zapachu? Oczywiscie, ale tylko,
jezeli jest tylko dodatkiem do dominujacej "nuty", ktora stanowi cebula
w calej swojej chwale."
>W dawnej Polsce podobno robiono ja bez wina i bez rosolu,
> dolewajac tylko i wylacznie wode do zesmazonej cebuli.
Nie wiem, czy w dawnej Polsce robiono zupe cebulowa. Pewnie ktos tam
robil jakas zupe z cebuli, ale w kuchni polskiej nie ma tradycyjnej
"zupy cebulowej". Kiedy mowi sie o zupie cebulowej bez dodatkowych
okreslen, ma sie na mysli zwykle francuska zupe cebulowa.
Co do zupy cebulowej na wodzie, Courtine napisal, ze mozna i tak, ale na
rosowle jest lepsza.
Ja zwykle dodaje do zupy cewbulowej dodaje szklanke mleka. Wina raczej
w tej zupe nie lubie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-23 06:02:35
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejNetusia <n...@p...onet.pl> wrote:
> Jaro wrote:
> >
> > Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> > sk"adników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> > brązowawy dodawa"em grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> > to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
>
> A sama przyrumieniona cebulka nie daje tego koloru? Mi zawsze wychodzi
> piekna zloto-brazowa, pomimo iz nie dodaje nic poza cebula (pomidory?
> nie probowalam, nawet nie wiedzialam, ze mozna ;-))
> Pozdrawiam
Wlasciwie co to za zupa cebulowa, ktora ma byc brazowa? Jaki to przepis
i skad pochodzi?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |