Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zabarwianie zupy cebulowej

Grupy

Szukaj w grupach

 

zabarwianie zupy cebulowej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-21 10:00:45

Temat: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "Jaro" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-21 10:15:11

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Jaro wrote:
>
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?

A sama przyrumieniona cebulka nie daje tego koloru? Mi zawsze wychodzi
piekna zloto-brazowa, pomimo iz nie dodaje nic poza cebula (pomidory?
nie probowalam, nawet nie wiedzialam, ze mozna ;-))
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 10:35:17

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jaro napisał:
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
>
>
Troche karmelu :-)

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 11:10:48

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "Jaro" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

karmelu?... poważnie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 11:23:42

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Troche karmelu :-)
=========
Może lepiej sos sojowy.

waldek
=========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 11:58:14

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jaro napisał:
> karmelu?... poważnie?
>
>
No powaznie :-) Tylko nie za duzo bo sie slodka zrobi.

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 12:00:10

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldek napisał:
>>Troche karmelu :-)
>
> =========
> Może lepiej sos sojowy.
>
> waldek
> =========
>
>
A z sosem nie robilam nigdy a z karmelem i owszem.

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 18:31:25

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Jaro wrote:
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
>

Witam,
po raz pierwszy slysze zeby do zupy cebulowej dodawac puree z pomidorow..
Ja robie zupe cebulowa na rosole i dodaje pod koniec troche czerwonego
wina. Wychodzi lekko brunatny kolor.
Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
wina.
Pozdrawiam,
Ewa MN


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 18:59:26

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: "monia" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jaro" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bafiqf$e2u$1@news.onet.pl...
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy
można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?

Tak jak rosól,dodając całą cebulę z łuskami, a jeśli cebuli za dużo,
wrzucić same łuski /tak jak na pisanki/, które potem trzeba starannie
wybrać. Nie trzeba ich dużo, żeby zupa przybrała ładny kolor.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-21 20:26:08

Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Eva MN <e...@i...com> wrote:


> Witam,
> po raz pierwszy slysze zeby do zupy cebulowej dodawac puree z pomidorow..
> Ja robie zupe cebulowa na rosole i dodaje pod koniec troche czerwonego
> wina. Wychodzi lekko brunatny kolor.

Po co zupie cebulowej brunatny kolor?

> Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
> wina.
A po co w ogole wino?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fajitas
ciasto
surówka z pomidorów i świeżego szpinaku
OT: telefonowac z Belgii
rybki z grilla - jakie dodatki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »