| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-21 10:00:45
Temat: zabarwianie zupy cebulowejMam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-21 10:15:11
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Jaro wrote:
>
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
A sama przyrumieniona cebulka nie daje tego koloru? Mi zawsze wychodzi
piekna zloto-brazowa, pomimo iz nie dodaje nic poza cebula (pomidory?
nie probowalam, nawet nie wiedzialam, ze mozna ;-))
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 10:35:17
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejUżytkownik Jaro napisał:
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
>
>
Troche karmelu :-)
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 11:10:48
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejkarmelu?... poważnie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 11:23:42
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej> Troche karmelu :-)
=========
Może lepiej sos sojowy.
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 11:58:14
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejUżytkownik Jaro napisał:
> karmelu?... poważnie?
>
>
No powaznie :-) Tylko nie za duzo bo sie slodka zrobi.
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 12:00:10
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejUżytkownik waldek napisał:
>>Troche karmelu :-)
>
> =========
> Może lepiej sos sojowy.
>
> waldek
> =========
>
>
A z sosem nie robilam nigdy a z karmelem i owszem.
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 18:31:25
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejJaro wrote:
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
>
Witam,
po raz pierwszy slysze zeby do zupy cebulowej dodawac puree z pomidorow..
Ja robie zupe cebulowa na rosole i dodaje pod koniec troche czerwonego
wina. Wychodzi lekko brunatny kolor.
Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
wina.
Pozdrawiam,
Ewa MN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 18:59:26
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Użytkownik "Jaro" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bafiqf$e2u$1@news.onet.pl...
> Mam problem z zupą cebulową. Zazwyczaj wychodzi czerwona gdyż jednym ze
> składników jest piree z pomidorów. Wcześniej aby zmienić jej kolor na
> brązowawy dodawałem grevy browning. Teraz nie mam do tego dostępu. Czy
można
> to zrobić w jakiś inny sposób nie zmieniając przy tym zbytnio smaku?
Tak jak rosól,dodając całą cebulę z łuskami, a jeśli cebuli za dużo,
wrzucić same łuski /tak jak na pisanki/, które potem trzeba starannie
wybrać. Nie trzeba ich dużo, żeby zupa przybrała ładny kolor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 20:26:08
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowejEva MN <e...@i...com> wrote:
> Witam,
> po raz pierwszy slysze zeby do zupy cebulowej dodawac puree z pomidorow..
> Ja robie zupe cebulowa na rosole i dodaje pod koniec troche czerwonego
> wina. Wychodzi lekko brunatny kolor.
Po co zupie cebulowej brunatny kolor?
> Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
> wina.
A po co w ogole wino?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |