| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-17 19:53:01
Temat: zapiekanka z makaronemzasmakowały nam ostatnio zapiekanki...
szukam przepisu na smaczna "zapiekanke" z makaronem w roli głownej, +
najchetniej kurczak... /bo to lubimy/
ewentualnie z ziemniaczkami zapiekanka...
w zamian polecam sprawdzona zapiekanke:
ryż, pieczarki, kurczak, cebulka, brukselka i starty ser, zapiekamy 15 min w
220 C - smakowite danie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-17 20:26:35
Temat: Re: zapiekanka z makaronem
Użytkownik "niekompatybilna" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eoluvf$jf9$1@news.onet.pl...
> zasmakowały nam ostatnio zapiekanki...
> szukam przepisu na smaczna "zapiekanke" z makaronem w roli głownej, +
> najchetniej kurczak... /bo to lubimy/
> ewentualnie z ziemniaczkami zapiekanka...
>
> w zamian polecam sprawdzona zapiekanke:
> ryż, pieczarki, kurczak, cebulka, brukselka i starty ser, zapiekamy 15 min
w
> 220 C - smakowite danie :)
Dlaczego w zamian? Prosze podać ten przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-18 01:05:53
Temat: ziemniaczane (was: zapiekanka z makaronem)Cześć
Zapiekanka z ziemniakami
Wykonanie:
1,2 kg ziemniaków,
30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),
2 szklanki śmietany,
2 jajka,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki masła lub margaryny,
3 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować 5 min w lekko osolonej
wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i
przyprawami.Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera
i przypraw. Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed podaniem
posypać natką.
Zapiekanka ziemniaczana
Wykonanie:
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plasterki,
1/4 kg wędzonego bekonu, usmażonego i pokrajanego na małe kawałeczki,
2 średnie cebule,
1/4 kg masła,
6 łyżek mąki,
1 l gorącego mleka,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Wysmarować masłem nczynie do zapiekania o średnicy 35 cm i układać warstwy
ziemniaków.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem do smaku, utartą cebulą i skwarkami
bekonu. Oprószyć kawałeczkami masła. Wsypać mąkę do sita i cienko posypać
każdą warstwę. Włożyć gorczycę i paprykę do gorącego mleka, wymieszać i
polać ziemniaki. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 1 1/2 godziny
/w czasie pierwszej godziny pod przykryciem/. Udekorować kawałeczkami bekonu
i papryką.
Ziemniaki po kubańsku
Wykonanie:
60 dag ziemniaków,
15 dag cebuli,
7 dag marchwi,
15 dag pieczarek,
10 dag boczku wędzonego,
20 dag kiełbasy,
sól, pieprz,
liście kapusty,
zielenina
Marchew i ziemniaki pokroić w grube plastry, pieczarki w paski, boczek
wędzony w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w krążki. Na dno naczynia
położyć liść kapusty, układać warstwami na przemian: ziemniaki, posiekaną
cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę. Boczek ułożyć przy brzegach naczynia.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Wierzchnią
warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość przykryć liściem kapusty,
przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 cebula,
- 100-200 g boczku albo kielbasy, ew. szynki,
- 400g sosu Uncle Ben?s pieczarkowo-maślakowego,
- masło,
- pieprz czarny,
- sól,
- 1-2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
2) Boczek usmażyć na złoty kolor, odłożyć na bok.
3) Cebulę posiekać i usmażyć na maśle.
4) Połączyć z sosem Uncle Ben?s oraz boczkiem, dodać czosnek, pieprz i sól.
5) Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 15-20 min. w temp.
200 C.
--
Pozdrawiam,
Marek
Wczoraj do kin wszedł nowy film pt. "Deja Vu". A wydawało mi się, że wszedł
już tydzień temu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-18 01:06:59
Temat: zasadniczo bezmiesne (was: zapiekanka z makaronem)Cześć
RURKI ZAPIEKANE
makaron ? rurki
masło
1 szklanka gęstej śmietany (na 4 osoby)
2 mozarelle (na 4 osoby)
100 g. parmezanu
bułka tarta
sól, pieprz
W dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron "al dente", odcedzamy i
mieszamy razem z masłem, następnie dodajemy
śmietanę (jeżeli śmietana jest bardzo gęsta dodać odrobinę mleka) starty ser
parmezan, odrobinę soli i pieprzu.
Wykładamy połowę przygotowanego makaronu na wysoka blaszkę, następnie
rozkładamy na całej powierzchni pokrojoną w kostkę mozzarellę, przykrywamy
całość drugą połową makaronu. Posypujemy tartą bułką, kładąc na końcu na
powierzchni kilka malutkich kawałków masła. Wstawiamy całość do gorącego
piekarnika i zapiekamy około 20 minut.
ZAPIEKANKA WŁOSKA
20 dag makaronu ? rurek, muszelek lub krajanki
20 dag pieczarek
20 dag szynki wędzonej
2 puszki przecieru pomidorowego
parmezan
2 cebule
2 ząbki czosnku
masło
oregano, natka pietruszki, sól, pieprz
Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany
makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do
makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na
maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć
jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać.
Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano,
2/3 startego parmezanu i wymieszać.
Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w
piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką
pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczano- porowa
kg ziemniaków,
2 większe pory,
główka czosnku (można pominąć),
sól, pieprz,
koperek ( z pół pęczka) ewentualnie inne ulubione przyprawy,
duży kubek śmietany 18%.
Śmietanę postawić w garnku na małym ogniu. Ziemniaki pokroić w niezbyt
cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wrzucić do śmietany. Pory pokrojone
w skośne (też nie za małe) kawałki podsmażyć, dodać do ziemniaków, czosnek w
plasterki lekko zrumienić- dodać do warzyw. Całość przyprawić, dodać
posiekany koperek, wrzucić do nasmarowanego tłuszczem naczynia i zapiec w
nagrzanym piekarniku.
Danie?pyszności
? duża kapusta pekińska
? 25 dag szynki
? makaron wstążki szersze
? 30 dag pieczarek
? 1 śmietana kremówka (szklanka)
? oliwa z oliwek
? cebula, pomidor, zielona pietruszka
? przyprawy (sól, pieprz, odrobina czerwonej papryki w proszku, kostka
warzywna)
? łyżka mąki
Nastawić w garnku wodę osoloną z odrobiną oliwy ? ugotować makaron.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną szynkę, po
chwili wrzucić do tej szynki pokrojoną kapustę pekińską, delikatnie
wymieszać z szynką, aby była sparzona.
W oddzielnym rondelku przygotować sos pieczarkowy.
Pieczarki podsmażyć z cebulą na złoty kolor, jak sok odparuje, wsypać łyżkę
mąki ? dokładnie wymieszać i zalać śmietaną.
Gdy sos za gęsty dolać wody, rozpuścić kostkę warzywną, przyprawić.
Sos wlać do kapusty pekińskiej z szynką, wymieszać. Na duży talerz wyłożyć
makaron, polać sosem z kapustą, położyć trzy ćwiartki pomidora, posypać
zieloną pietruszką.
Penne ze szpinakiem, brokułami i parmezanem
- makaron penne
- oliwa
- czosnek
- szpinak
- brokuły
- serek Ricotta
- śmietanka
- parmezan
- sól, pieprz
Na rozgrzaną oliwkę wrzucamy czosnek posiekany w kosteczkę, następnie
dodajemy ser Ricotta i śmietankę.
Do powstałego jak gdyby sosu dodajemy szpinak (najlepiej świeży) oraz
wcześniej blanszowane brokuły i ugotowany już makaron.
Delikatnie zasmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przekładamy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy
przez kilka minut w piecu.
Potrawa ta nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a jest dość
oryginalna. Polecam ją nawet wtedy, gdy pozostał nam inny makaron z dnia
poprzedniego.
Makaron z brokułami i czosnkiem
1 kg makaronu penne
2 glowy brokułów
3 szklanki oliwy z oliwek
10 wielkich ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki
czarny pieprz
4 łyżki masła
1 szklanki tartego parmezanu
Makaron gotujemy ?al dente?.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy na
małym ogniu 2 minuty. Odcedzamy, schładzamy zimna wodą, pozostawiamy na
boku.
Na dużej patelni rozgrzewamy przez minutę oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek,
obsmażamy (pilnując, żeby nie zbrązowiał).
Wkładamy brokuły, pieprzymy, smażymy 2 minuty, poruszając patelnią.
Dodajemy masło, następnie makaron, często mieszając smażymy 3?4 minuty,
przekładamy na talerz, posypujemy serem.
Zapiekane z serem pleśniowym
1,25 kg ziemniaków,
15 -20 dag sera z niebieską pleśnią (np. bleu d'Auveregne, rokpol),
1,5 szklanki śmietany 22-proc.,
5 dag masła,
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz;
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w talarki, posolić, oprószyć pieprzem i gałką
muszkatołową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym częścią
masła, polać śmietaną, z posypać drobno pokruszonym serem i wiórkami
masła. Zapiekać pod przykryciem 1 godz. 15 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175 st. C. Pod koniec pieczenia zdjąć
przykrywkę, żeby ser lekko się przyrumienił. Podawać jako samodzielne danie
z surówką lub do pieczeni.
Tradycyjna hiszpańska zapiekanka z ryżu - tym razem w wersji z warzywami
500 g długoziarnistego ryżu
1 duża cebula
2 marchewki
strąk papryki
kilka różyczek kalafiora
pół puszki groszku
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki kurkumy lub nieco mniej szafranu
oregano, słodka papryka, sól, pieprz
Do dużego rondla o grubym dnie, który nadaje się do wstawienia do
piekarnika, wrzucić ryż i przez chwilę go prażyć. Nastepnie dodać kilka
łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewke pokrojoną w
plasterki oraz pas ki papryki i różyczki kalafiora.
Podlać wodą i smażyć na nieiwelkim ogniu, często mieszając. W razuie
potrzeby podlewać wodą. Po ok. 10 minutach dodać wszystkie przyprawy,
przecisnięty przez praskę czosnek oraz
odsączony groszek, dokładnie wymieszać, dodac nieco wody i jeszcze trochę
oliwy.
Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusic ok. 10 minut, już nie mieszając.
Nastepnie paelle równomiernie polać resztą oliwy i rondel wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
10-15 minut. Paelle podawać na stół w tym na czyniu, w którym była pieczona.
--
Pozdrawiam,
Marek
Death Star -- Intel Pentium Inside
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-18 01:08:12
Temat: Re: zapiekanka z makaronemCześć
dla wyjasnienia: zapiekanki znalazlem w sieci, nawet na tej grupie. niektore
testowalem, niektore nie :(
--
Pozdrawiam,
Marek
Z dwóch możliwości: z prądem, czy pod prąd - jest jeszcze trzecia: na brzeg.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-18 01:41:59
Temat: Re: zapiekanka z makaronem
niekompatybilna napisał(a):
> zasmakowały nam ostatnio zapiekanki...
> szukam przepisu na smaczna "zapiekanke" z makaronem w roli głownej, +
> najchetniej kurczak... /bo to lubimy/
> ewentualnie z ziemniaczkami zapiekanka...
>
> w zamian polecam sprawdzona zapiekanke:
> ryż, pieczarki, kurczak, cebulka, brukselka i starty ser, zapiekamy 15 min w
> 220 C - smakowite danie :)
Kiedy jak bylem w wojsku to byla to pieczonka w kociolku, robiona na
ognisku.Moze tez byc w brytfanie i w piekarniku.
- ziemniaki, jak sie robilo pieczonke to surowe ale w domowy sposob
sparzone
- marchewka
- boczek wedzony
- cebula
- zeberka
- liscie kapustyje
- sol,pieprz,majeranek, papryka, kminek
Brytfanne wylozyc liscmi kapusty, nastepnie przkladac warstwami
skladniki, zeberka podsmazyc, boczek niekoniecznie.Jak wszystkie
skladniki poukladasz to przykryc to wszystko ponownie liscmi kapusty i
do piekarnika. Ma byc przykryte do konca. Jak ziemniaki dojda to
gotowe.
Robie jeszcze inna wersje, daje kapuste kiszona i kasznke zamiast
zeberak.
Wiem ze piszesz o kurczaku ale mozna tez i tak sprobowac.
Janusz
Sorry za literki brak wersji polskiej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-18 04:50:34
Temat: Re: zapiekanka z makaronem
"Marek" <b...@a...w.pl> wrote in message
news:1gkdzo5p008qy$.dlg@markowy.serwer...
> Cześć
> dla wyjasnienia: zapiekanki znalazlem w sieci, nawet na tej grupie.
> niektore
> testowalem, niektore nie :(
> --
> Pozdrawiam,
> Marek
> Z dwóch możliwości: z prądem, czy pod prąd - jest jeszcze trzecia: na
> brzeg.
Większość trafia na dno...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |