Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zapiekanka z makaronem zasadniczo bezmiesne (was: zapiekanka z makaronem)

Grupy

Szukaj w grupach

 

zasadniczo bezmiesne (was: zapiekanka z makaronem)

« poprzedni post następny post »
From: Marek <b...@a...w.pl>
Subject: zasadniczo bezmiesne (was: zapiekanka z makaronem)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <eoluvf$jf9$1@news.onet.pl>
Date: Thu, 18 Jan 2007 01:06:59 +0000
Message-ID: <d7awi0snxzxs$.dlg@markowy.serwer>
X-Face: '!2&#0#TMyH92$R,WP4)om@bpt-G#Vl0s5>i!-`Ish/5eldwX~y&H5!fLrt^Zt)4Kxm!H:_
m</9d`XB"^2<t'(t}Teu}sRXLmkT7Y)_jO=gA+';L...@...Pf_?Em\'X<"m@DR#K\q*7DVdlk7h67$
<{}8F%MqY9-?<Z_|/~%b`-YB7-Qe56tY=';*_'c2\bY;%|\KL0a_07GE
NNTP-Posting-Host: 86.135.130.175
X-Trace: news.home.net.pl 1169082412 86.135.130.175 (18 Jan 2007 02:06:52 +0100)
Organization: home.pl news server
Lines: 161
X-Authenticated-User: mail.post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.h
ome.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288584
Ukryj nagłówki

Cześć
RURKI ZAPIEKANE
makaron ? rurki
masło
1 szklanka gęstej śmietany (na 4 osoby)
2 mozarelle (na 4 osoby)
100 g. parmezanu
bułka tarta
sól, pieprz
W dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron "al dente", odcedzamy i
mieszamy razem z masłem, następnie dodajemy
śmietanę (jeżeli śmietana jest bardzo gęsta dodać odrobinę mleka) starty ser
parmezan, odrobinę soli i pieprzu.
Wykładamy połowę przygotowanego makaronu na wysoka blaszkę, następnie
rozkładamy na całej powierzchni pokrojoną w kostkę mozzarellę, przykrywamy
całość drugą połową makaronu. Posypujemy tartą bułką, kładąc na końcu na
powierzchni kilka malutkich kawałków masła. Wstawiamy całość do gorącego
piekarnika i zapiekamy około 20 minut.

ZAPIEKANKA WŁOSKA
20 dag makaronu ? rurek, muszelek lub krajanki
20 dag pieczarek
20 dag szynki wędzonej
2 puszki przecieru pomidorowego
parmezan
2 cebule
2 ząbki czosnku
masło
oregano, natka pietruszki, sól, pieprz
Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany
makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do
makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na
maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć
jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać.
Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano,
2/3 startego parmezanu i wymieszać.
Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w
piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką
pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczano- porowa
kg ziemniaków,
2 większe pory,
główka czosnku (można pominąć),
sól, pieprz,
koperek ( z pół pęczka) ewentualnie inne ulubione przyprawy,
duży kubek śmietany 18%.
Śmietanę postawić w garnku na małym ogniu. Ziemniaki pokroić w niezbyt
cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wrzucić do śmietany. Pory pokrojone
w skośne (też nie za małe) kawałki podsmażyć, dodać do ziemniaków, czosnek w
plasterki lekko zrumienić- dodać do warzyw. Całość przyprawić, dodać
posiekany koperek, wrzucić do nasmarowanego tłuszczem naczynia i zapiec w
nagrzanym piekarniku.

Danie?pyszności
? duża kapusta pekińska
? 25 dag szynki
? makaron wstążki szersze
? 30 dag pieczarek
? 1 śmietana kremówka (szklanka)
? oliwa z oliwek
? cebula, pomidor, zielona pietruszka
? przyprawy (sól, pieprz, odrobina czerwonej papryki w proszku, kostka
warzywna)
? łyżka mąki
Nastawić w garnku wodę osoloną z odrobiną oliwy ? ugotować makaron.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną szynkę, po
chwili wrzucić do tej szynki pokrojoną kapustę pekińską, delikatnie
wymieszać z szynką, aby była sparzona.
W oddzielnym rondelku przygotować sos pieczarkowy.
Pieczarki podsmażyć z cebulą na złoty kolor, jak sok odparuje, wsypać łyżkę
mąki ? dokładnie wymieszać i zalać śmietaną.
Gdy sos za gęsty dolać wody, rozpuścić kostkę warzywną, przyprawić.
Sos wlać do kapusty pekińskiej z szynką, wymieszać. Na duży talerz wyłożyć
makaron, polać sosem z kapustą, położyć trzy ćwiartki pomidora, posypać
zieloną pietruszką.

Penne ze szpinakiem, brokułami i parmezanem
- makaron penne
- oliwa
- czosnek
- szpinak
- brokuły
- serek Ricotta
- śmietanka
- parmezan
- sól, pieprz
Na rozgrzaną oliwkę wrzucamy czosnek posiekany w kosteczkę, następnie
dodajemy ser Ricotta i śmietankę.
Do powstałego jak gdyby sosu dodajemy szpinak (najlepiej świeży) oraz
wcześniej blanszowane brokuły i ugotowany już makaron.
Delikatnie zasmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przekładamy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy
przez kilka minut w piecu.
Potrawa ta nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a jest dość
oryginalna. Polecam ją nawet wtedy, gdy pozostał nam inny makaron z dnia
poprzedniego.

Makaron z brokułami i czosnkiem
1 kg makaronu penne
2 glowy brokułów
3 szklanki oliwy z oliwek
10 wielkich ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki
czarny pieprz
4 łyżki masła
1 szklanki tartego parmezanu
Makaron gotujemy ?al dente?.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy na
małym ogniu 2 minuty. Odcedzamy, schładzamy zimna wodą, pozostawiamy na
boku.
Na dużej patelni rozgrzewamy przez minutę oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek,
obsmażamy (pilnując, żeby nie zbrązowiał).
Wkładamy brokuły, pieprzymy, smażymy 2 minuty, poruszając patelnią.
Dodajemy masło, następnie makaron, często mieszając smażymy 3?4 minuty,
przekładamy na talerz, posypujemy serem.

Zapiekane z serem pleśniowym
1,25 kg ziemniaków,
15 -20 dag sera z niebieską pleśnią (np. bleu d'Auveregne, rokpol),
1,5 szklanki śmietany 22-proc.,
5 dag masła,
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz;
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w talarki, posolić, oprószyć pieprzem i gałką
muszkatołową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym częścią
masła, polać śmietaną, z posypać drobno pokruszonym serem i wiórkami
masła. Zapiekać pod przykryciem 1 godz. 15 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175 st. C. Pod koniec pieczenia zdjąć
przykrywkę, żeby ser lekko się przyrumienił. Podawać jako samodzielne danie
z surówką lub do pieczeni.

Tradycyjna hiszpańska zapiekanka z ryżu - tym razem w wersji z warzywami
500 g długoziarnistego ryżu
1 duża cebula
2 marchewki
strąk papryki
kilka różyczek kalafiora
pół puszki groszku
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki kurkumy lub nieco mniej szafranu
oregano, słodka papryka, sól, pieprz
Do dużego rondla o grubym dnie, który nadaje się do wstawienia do
piekarnika, wrzucić ryż i przez chwilę go prażyć. Nastepnie dodać kilka
łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewke pokrojoną w
plasterki oraz pas ki papryki i różyczki kalafiora.
Podlać wodą i smażyć na nieiwelkim ogniu, często mieszając. W razuie
potrzeby podlewać wodą. Po ok. 10 minutach dodać wszystkie przyprawy,
przecisnięty przez praskę czosnek oraz
odsączony groszek, dokładnie wymieszać, dodac nieco wody i jeszcze trochę
oliwy.
Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusic ok. 10 minut, już nie mieszając.
Nastepnie paelle równomiernie polać resztą oliwy i rondel wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
10-15 minut. Paelle podawać na stół w tym na czyniu, w którym była pieczona.


--
Pozdrawiam,
Marek
Death Star -- Intel Pentium Inside

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.01 Marek
18.01 anatol
18.01 Panslavista
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem