Data: 2007-01-18 01:05:53
Temat: ziemniaczane (was: zapiekanka z makaronem)
Od: Marek <b...@a...w.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć
Zapiekanka z ziemniakami
Wykonanie:
1,2 kg ziemniaków,
30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),
2 szklanki śmietany,
2 jajka,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki masła lub margaryny,
3 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować 5 min w lekko osolonej
wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i
przyprawami.Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera
i przypraw. Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed podaniem
posypać natką.
Zapiekanka ziemniaczana
Wykonanie:
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plasterki,
1/4 kg wędzonego bekonu, usmażonego i pokrajanego na małe kawałeczki,
2 średnie cebule,
1/4 kg masła,
6 łyżek mąki,
1 l gorącego mleka,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Wysmarować masłem nczynie do zapiekania o średnicy 35 cm i układać warstwy
ziemniaków.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem do smaku, utartą cebulą i skwarkami
bekonu. Oprószyć kawałeczkami masła. Wsypać mąkę do sita i cienko posypać
każdą warstwę. Włożyć gorczycę i paprykę do gorącego mleka, wymieszać i
polać ziemniaki. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 1 1/2 godziny
/w czasie pierwszej godziny pod przykryciem/. Udekorować kawałeczkami bekonu
i papryką.
Ziemniaki po kubańsku
Wykonanie:
60 dag ziemniaków,
15 dag cebuli,
7 dag marchwi,
15 dag pieczarek,
10 dag boczku wędzonego,
20 dag kiełbasy,
sól, pieprz,
liście kapusty,
zielenina
Marchew i ziemniaki pokroić w grube plastry, pieczarki w paski, boczek
wędzony w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w krążki. Na dno naczynia
położyć liść kapusty, układać warstwami na przemian: ziemniaki, posiekaną
cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę. Boczek ułożyć przy brzegach naczynia.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Wierzchnią
warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość przykryć liściem kapusty,
przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 cebula,
- 100-200 g boczku albo kielbasy, ew. szynki,
- 400g sosu Uncle Ben?s pieczarkowo-maślakowego,
- masło,
- pieprz czarny,
- sól,
- 1-2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
2) Boczek usmażyć na złoty kolor, odłożyć na bok.
3) Cebulę posiekać i usmażyć na maśle.
4) Połączyć z sosem Uncle Ben?s oraz boczkiem, dodać czosnek, pieprz i sól.
5) Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 15-20 min. w temp.
200 C.
--
Pozdrawiam,
Marek
Wczoraj do kin wszedł nowy film pt. "Deja Vu". A wydawało mi się, że wszedł
już tydzień temu...
|