| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-09 13:17:21
Temat: Re: zaskoczyc babcie.? nie zaskakuj...
"dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:3D2AE203.4040407@poczta.onet.pl...
>
>
> Magdunia wrote:
>
>
> >>
> > Problem, nie przytaszczy.. Mieszka 1000 km stad... Nie da rady.. Poza
tym
> > jest mouim gosciem ;-))))
> >
> No cóż możemy robić zakłady:
>
> jeśli przytaszczy coś pysznego do jedzenia, to napiszesz o tym w
> oddzielnym poście, dobrze?
Obiecuje ;-)))))
> a jeśli idzie o dzisiejszy dzień, bo zakładam że chodzi ci o powitalną
> ucztę, to w tych okolicznościach przyrody i wieku babci proponuję
> chłodnik, ew maślankę z kartofelkami + ziemniaki + koperek + zimne masło
> do pobierania samodzielnie.
> Następnie cielęcina smażona lub cielęce zraziki w sosie + cytryna +
> smacznie ugotowany ryż + młoda marchewka ugotowana saute lub młode pory
> leciutko zapieczone
Super pomysl ;-))) Proste, latwe i tanie ;-))))
> Jaki jest wiek szanownej Babci?
83 lata ;-))
Mam nadzieje, ze sie uda wszystko, choc do konca nie wiem co podam, pomyslow
mam sporo, ale to dobrze ;-)))
Dzieki wielkie.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-09 13:35:48
Temat: Re: zaskoczyc babcie...
Użytkownik "Magdunia" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:agegb4$kq3$1@flis.man.torun.pl...
> Dzis przyjezdza moja babcia. Jest bardzo dobra kucharka :-)) Ja niesstety
> nie dorastam jej do piet, choc od czasu, gdy przeprowadzilams ie do siebie
> pilnie ide w jej slady. Ale do rzeczy: w niedziele musimy ja ugoscic.
> Co podac, by ja zaskoczyc??? Musi to byc cos, co ode mnie nie bedzie
wymagac
> duzo pracy, nie bedzie wymyslne (wszelkie dziwne smaki nei wchodza w gre
> nawet z racji wieku), ale cos co bedzie smaczne, ladne i w ogole super
;-)))
No więc poczytałem sugestie... i kiepsko to widzę.
Babcia jest "kuchnią" znakomitą więc co byś nie zrobiła to i tak będzie to
nie takie....., czegoś będzie brakowało, albo czegoś będzie za dużo. Zresztą
sama wiesz....
"Na wyjściu" jesteś bez szans! :-(
No bo co? Lepszy makaron od babci zrobisz, lepszy rosół ugotujesz? Itp.
Zresztą babcia się tego pewnie spodziewa i in minus na pewno jej nie
zaskoczysz.
Dlatego dania główne mogą być na średnim poziomie! Coś normalnego, zwykłego
co robisz bez specjalnego wysiłku! :-)))
Natomiast moim skromnym zdaniem powinnas zorganizować pamiętny finał!!! Bo
to się pamięta!
A finał do deser!
Coś prostego, ale takiego czego babcia w życiu nie robiła i nie próbowała.
Różności mi przychodzą do głowy, ale myślę, że możesz babcię zaskoczyć
pieczonymi bananami z dobrą konfiturą.
Robiłaś kiedyś? Z wyglądu, na pierwszy rzut oka wygląda na kaszankę albo
inne krupnioki (banany w pieczeniu czernieją), ale.... potem miód w gębie.
No... chyba że Twoja babcia wyrabia tez takie desery...
Pozdrawiam ;-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 14:50:48
Temat: Re: zaskoczyc babcie...Magdunia <m...@k...net.pl> napisał(a):
>
> "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
> news:nnkliukj62nkcv92seai53ep1cb77gg81t@4ax.com...
> > On Tue, 9 Jul 2002 11:18:34 +0000 (UTC), "turecky"
> > <t...@N...poczta.gazeta.pl> wrote:
> > >
> > >Zestaw po ?l?sku, tradycyjny i zawsze pyszny: rosó? z makaronem, zrazy
> > >zawijane (zrobione zgodnie z rodzinn? tradycj?; s? rózne odmiany: z
> musztad?,
> > >bez musztardy, ...) i modro kapusta.
> > >
> > >turecky
> > >
> > rosol w taki upal? zle babci zyczysz??????
> jak widac chyba tak, w koncu to tylko moja bacia prawda????
>
1. Babci zyczę jak najlepiej.
2. Nie wiem gdzie Magda mieszka, ale u nas nie dostrzegam upału.
3. Alternatywa:
zupa-chłodnik
na drugie, np. schab pieczony faszerowany śliwką (albo polędwiczką wieprzową -
a atrakcyjnie wygląda. Muisz tylko dzień wcześniej zamrozić polędwiczkę i
taką zamrożoną wkładasz do szczeliny w mięsie).
pozdrawiam turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 14:52:08
Temat: Re: zaskoczyc babcie...> Babcia pizzy nie jada, ja caly dzien w sobote jestem poza domem,
pozostaje
> mi tylko poranek niedzielny, wiec wszelkie marynaty mesne
odpadaja...
>
> Magda
Magdo, a moze kurczaka cebulowego a la Magdalena Bassett?
Bardzo szybkie i smaczne. Piers kurczaka ciachasz na kawaleczki,
przyprawiasz. Obierasz duuuzo cebuli ciachasz na pol i potem na
polplasterki. Na patelni zrumieniasz cebule, potem na duzym ogniu
zrumieniasz kurczaka. Do naczynia zaroodpornego wykladasz polowe
cebuli, na nia kurczaka i przykrywasz cebula. Calosc zalewasz rosolem
z mieszanym z taka sama iloscia smietany i siup do piekarnika na
jakies 20 min. i to tyle :-) Ma przecudny zapach i delikatny smak. Do
tego np. ziemniaczkowe puree i jakas suruwko-salatka. Mysle, ze babci
jako tradycjonalistce przypadloby do gustu.
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 14:52:38
Temat: Re: zaskoczyc babcie...Magdunia <m...@k...net.pl> napisał(a):
>
> "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> wrote in message
> news:agegqa$kun$1@news.gazeta.pl...
> > Magdunia <m...@k...net.pl> napisał(a):
> >
> > > Dzis przyjezdza moja babcia. Jest bardzo dobra kucharka :-)) Ja
> niesstety
> > > nie dorastam jej do piet, choc od czasu, gdy przeprowadzilams ie do
> siebie
> > > pilnie ide w jej slady. Ale do rzeczy: w niedziele musimy ja ugoscic.
> > > Co podac, by ja zaskoczyc??? Musi to byc cos, co ode mnie nie bedzie
> wymagac
> > > duzo pracy, nie bedzie wymyslne (wszelkie dziwne smaki nei wchodza w gre
> > > nawet z racji wieku), ale cos co bedzie smaczne, ladne i w ogole super
> ;-)))
> > >
> > >
> > > Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczna
> > > Magda
> >
> > Zestaw po śląsku, tradycyjny i zawsze pyszny: rosół z makaronem, zrazy
> > zawijane (zrobione zgodnie z rodzinną tradycją; są rózne odmiany: z
> musztadą,
> > bez musztardy, ...) i modro kapusta.
> Rosol jako rzecz malo pracochlonna???? Grzeszysz....
> Zrazy tez pracochlonne
>
nad zrazami trzeba troche popracować, ale rosól sam się gotuje, fakt, że
długo, ale masz czas na robienie innych rzeczy.
turecky
zrazy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 18:04:47
Temat: Re: zaskoczyc babcie.? nie zaskakuj...>
> Jaki jest wiek szanownej Babci?
83 lata ;-))
Zatem jedzonko powinno byc wybitnie lekkostrawne; pieczenie wchodza w gre,
ale juz smazone ... raczej nie.
No i upaly tym bardziej lekkostrawne.
Chlodnik moze byc w kilku rodzajach, moze byc tez zupa owocowa z kluseczkami
na chlodno
A miesiwa to juz Ci proponowano.
Przyznam, ze bardzo zaintrygowal mnie schab nadziewany mrozona poledwiczka.
Intrygujacy, to raz.
A poza tym jak upieczesz kawal schabu, to potem mozesz podawac go z roznymi
sosami i dodatkami. Raz moze to byc ryz, innym razem kartofelki mlode z
koperkiem [to proponowalym na dzien dobry, czyli schab w sosiku wlasnym],
poza tym kluski kladzone etc.
Mysle, ze wszystko sie uda.
Schabu za dlugo nie piecz, coby nie byl wysuszony.
Powodzenia :-)
Barbara
--
Zaplanuj wakacje: http://www.travelbook.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 19:28:59
Temat: Re: zaskoczyc babcie.? nie zaskakuj...
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:0a9701c22773$75207960$258d573e@home68z1dftw81..
.
> Przyznam, ze bardzo zaintrygowal mnie schab nadziewany mrozona
poledwiczka.
Ależ to banalne! Po prostu gdy się polędwiczkę zamrozi porządnie, to robi
się z niej taki twardy "sztylet", ktory łatwo wsunąć w każdy inny kawałek
mięsa, np. schab. I jest jedzonko dwusmakowe....
Przypuszczałem, ze ten stary sposób to elementarz....
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 19:54:13
Temat: Re: zaskoczyc babcie...> Coś prostego, ale takiego czego babcia w życiu nie robiła i nie próbowała.
> Różności mi przychodzą do głowy, ale myślę, że możesz babcię zaskoczyć
> pieczonymi bananami z dobrą konfiturą.
> Robiłaś kiedyś? Z wyglądu, na pierwszy rzut oka wygląda na kaszankę albo
> inne krupnioki (banany w pieczeniu czernieją), ale.... potem miód w gębie.
> No... chyba że Twoja babcia wyrabia tez takie desery...
> Pozdrawiam ;-)
> Janusz
A ja nie tkne pieczomnych bananow ... pomimo, ze ciasto bananowe, koktajl
bananowy, same banany, papki bananowe dla dzieci bardzo lbie, to pieczonych
za nic :) Wiec hmmm ... skad pewnosc, ze Babci bedzie smakowac? Moze raczej
plonace nalesniki z nadzieniem orzechowym polane czekolada?9 no i spirytusem
pod ten ogien), ale to pracochlonne dosyc.
--
Marta MJ
"Worry is misuse of the imagination"
Mary Crowley
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 20:25:45
Temat: Re: zaskoczyc babcie.? nie zaskakuj...
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:agfd79$1di$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:0a9701c22773$75207960$258d573e@home68z1dftw81..
.
>
> > Przyznam, ze bardzo zaintrygowal mnie schab nadziewany mrozona
> poledwiczka.
>
> Ależ to banalne! Po prostu gdy się polędwiczkę zamrozi porządnie, to robi
> się z niej taki twardy "sztylet", ktory łatwo wsunąć w każdy inny kawałek
> mięsa, np. schab. I jest jedzonko dwusmakowe....
> Przypuszczałem, ze ten stary sposób to elementarz....
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
Dla mnie nie :-)
Czyli ... mozna mnie jeszcze zaskoczyc.
Ale to chyba dlatego, ze w czasach mojej mamy lodowek ani zamrazarek nie
bylo.
Nie mowiac o tym, ze nigdy mi nie przyszlo do glowy, by nadziewac schab
poledwiczka [bo inne 'nadziwki' oczywiscie stosowalam].
Pozdrowka :-)
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-09 21:47:36
Temat: Re: zaskoczyc babcie...On Tue, 9 Jul 2002 21:54:13 +0200, "Marta MJ" <m...@b...com.pl>
wrote:
cut
>plonace nalesniki z nadzieniem orzechowym polane czekolada?9 no i spirytusem
>pod ten ogien), ale to pracochlonne dosyc.
A jak Babcia nie ma zebow???
;-)))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |