| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-22 11:01:15
Temat: Re: zbajerowany Kartoffelsalat (P)Waldemar Krzok napisal:
> a patrząc na przepisy na www.kartoffelsalate.de zauważcie panie i
> panowie, że prawie żaden przepis nie ma w liście składników majonezu,
> tak tu (na liście) często używanego. U mnie majonez to tylko do frytek
> albo na chleb z pomidorami ;-)
U mnie majonez to wogóle do niczego :-)
A najprostsza sałatka ziemniaczana, robiona często pod koniec
miesiąca :-) a poza tym idealna do śledzi, to:
- ziemniaki w kostkę,
- cebula drobno posiekana,
- pęczek koperku, posiekany,
- sól, pieprz i trochę bazylii (może być suszona),
- łyżeczka oliwy.
Wszystko wymieszać.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-22 21:35:47
Temat: Re: zbajerowany Kartoffelsalat (P)Witam grupowiczow ja poraz pierwszy, czy moge...?
Salatka ziemniaczana (slowo salatka tu nie pasuje) uzywana w kraju swojego
pochodzenia jako dodatek do dan miesnych, najlepiej cieplych. Jest ona czyms
w rodzaju naszych ziemniakow do drugiego dania. Przepisow na kartoffelsalat
jest tyle ile gospodyn w Alemani, dokladnie tak jak w polsce przepisow na
np: bigos, golabki, pierogi ...itd.
Podstawa jest oczywiscie ziemniak, ugotowany w mundurku i ostudzony
(wazne!!), pokrojony w dosc duza kostke. Nastepnie ziemniaczki nalezy
pokropic sokiem z cytryny (moze byc ocet winny, ale nigdy nie kwasek
cytrynowy i zwykly ocet spirytusowy- o zgrozo) ktory lagodzi smaki i zapach
naszej salatki. Do ziemniakow dodajemy majonez w niewielkiej ilosci
(ziemniaczki powinny byc delikatnie oblepione majonezem a nie plywac w nim
!!) i mieszamy wszystko z pokrojona wczesniej cebulka (bardzo cieniutkie
plastry podzielone na cwiartki, zreszta cebulke nalezy 10 minut przed
wrzuceniem do salatki posolic lub skropic sokiem z cytryny.Delikatnie
mieszajac (ziemniaki moga sie rozbeltac) przyprawiamy sola i pieprzem
.....i ..........gotowe. BArdzo prosta i smaczna podstawa wszelakich odmian
salatki ziemniaczanej.
Ostatnio podczas sezonu grill'owego smakuje sie w wymyslonej przez moja zone
kombinacji:
Do w/w podstawy dodawane sa, pory w ilosci nie wielkiej ale znaczacej i
pokrojony w kostke (mniejsza ziemniak) ogorek kiszony, a do tego jesli ktos
lubi to dobrze jest dodac jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostke.
Gwarantuje ze wszelakie miesa czy kielbaski przegryzane taka kartoffelsalat
to .... sprawdzcie sami.
pozdrawiam
Pawel KAlita
"Rob" <c...@p...fm> wrote in message news:ak0u0h$hsp$1@news.onet.pl...
>
> Ja robie uproszczona salatke z ziemniakow, ale hmmm dla mnie pyszniutka,
> aczkolwiek nie mozna jej jesc idac na drugi dzien do prac.
> Gotuje ziemniaki, kroje w kosteczke, do tego seler naciowy w kostke , jak
> nie mam to por, majonez, ziolka i duzo czosnku, naprawde dobra.
> Pozdrawiam
> Ala
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |