Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zbajerowany Kartoffelsalat (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

zbajerowany Kartoffelsalat (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-22 11:01:15

Temat: Re: zbajerowany Kartoffelsalat (P)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok napisal:

> a patrząc na przepisy na www.kartoffelsalate.de zauważcie panie i
> panowie, że prawie żaden przepis nie ma w liście składników majonezu,
> tak tu (na liście) często używanego. U mnie majonez to tylko do frytek
> albo na chleb z pomidorami ;-)

U mnie majonez to wogóle do niczego :-)
A najprostsza sałatka ziemniaczana, robiona często pod koniec
miesiąca :-) a poza tym idealna do śledzi, to:
- ziemniaki w kostkę,
- cebula drobno posiekana,
- pęczek koperku, posiekany,
- sól, pieprz i trochę bazylii (może być suszona),
- łyżeczka oliwy.
Wszystko wymieszać.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-22 21:35:47

Temat: Re: zbajerowany Kartoffelsalat (P)
Od: "PaKa" <p...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam grupowiczow ja poraz pierwszy, czy moge...?

Salatka ziemniaczana (slowo salatka tu nie pasuje) uzywana w kraju swojego
pochodzenia jako dodatek do dan miesnych, najlepiej cieplych. Jest ona czyms
w rodzaju naszych ziemniakow do drugiego dania. Przepisow na kartoffelsalat
jest tyle ile gospodyn w Alemani, dokladnie tak jak w polsce przepisow na
np: bigos, golabki, pierogi ...itd.
Podstawa jest oczywiscie ziemniak, ugotowany w mundurku i ostudzony
(wazne!!), pokrojony w dosc duza kostke. Nastepnie ziemniaczki nalezy
pokropic sokiem z cytryny (moze byc ocet winny, ale nigdy nie kwasek
cytrynowy i zwykly ocet spirytusowy- o zgrozo) ktory lagodzi smaki i zapach
naszej salatki. Do ziemniakow dodajemy majonez w niewielkiej ilosci
(ziemniaczki powinny byc delikatnie oblepione majonezem a nie plywac w nim
!!) i mieszamy wszystko z pokrojona wczesniej cebulka (bardzo cieniutkie
plastry podzielone na cwiartki, zreszta cebulke nalezy 10 minut przed
wrzuceniem do salatki posolic lub skropic sokiem z cytryny.Delikatnie
mieszajac (ziemniaki moga sie rozbeltac) przyprawiamy sola i pieprzem
.....i ..........gotowe. BArdzo prosta i smaczna podstawa wszelakich odmian
salatki ziemniaczanej.

Ostatnio podczas sezonu grill'owego smakuje sie w wymyslonej przez moja zone
kombinacji:
Do w/w podstawy dodawane sa, pory w ilosci nie wielkiej ale znaczacej i
pokrojony w kostke (mniejsza ziemniak) ogorek kiszony, a do tego jesli ktos
lubi to dobrze jest dodac jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostke.

Gwarantuje ze wszelakie miesa czy kielbaski przegryzane taka kartoffelsalat
to .... sprawdzcie sami.

pozdrawiam
Pawel KAlita




"Rob" <c...@p...fm> wrote in message news:ak0u0h$hsp$1@news.onet.pl...
>
> Ja robie uproszczona salatke z ziemniakow, ale hmmm dla mnie pyszniutka,
> aczkolwiek nie mozna jej jesc idac na drugi dzien do prac.
> Gotuje ziemniaki, kroje w kosteczke, do tego seler naciowy w kostke , jak
> nie mam to por, majonez, ziolka i duzo czosnku, naprawde dobra.
> Pozdrawiam
> Ala
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

* ciasto piaskowe
ciasto z jablkami i cynamonem
Ciasto przkladane
Placek zbojnicki
tona masla skalrowanego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »