Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "PaKa" <p...@m...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zbajerowany Kartoffelsalat (P)
Date: Thu, 22 Aug 2002 23:35:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <ak114u$n6m$1@news2.tpi.pl>
References: <00c201c2493f$4059f600$0200a8c0@tea> <ak0u0h$hsp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.204.253
X-Trace: news2.tpi.pl 1029965791 23766 217.97.204.253 (21 Aug 2002 21:36:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Aug 2002 21:36:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121456
Ukryj nagłówki
Witam grupowiczow ja poraz pierwszy, czy moge...?
Salatka ziemniaczana (slowo salatka tu nie pasuje) uzywana w kraju swojego
pochodzenia jako dodatek do dan miesnych, najlepiej cieplych. Jest ona czyms
w rodzaju naszych ziemniakow do drugiego dania. Przepisow na kartoffelsalat
jest tyle ile gospodyn w Alemani, dokladnie tak jak w polsce przepisow na
np: bigos, golabki, pierogi ...itd.
Podstawa jest oczywiscie ziemniak, ugotowany w mundurku i ostudzony
(wazne!!), pokrojony w dosc duza kostke. Nastepnie ziemniaczki nalezy
pokropic sokiem z cytryny (moze byc ocet winny, ale nigdy nie kwasek
cytrynowy i zwykly ocet spirytusowy- o zgrozo) ktory lagodzi smaki i zapach
naszej salatki. Do ziemniakow dodajemy majonez w niewielkiej ilosci
(ziemniaczki powinny byc delikatnie oblepione majonezem a nie plywac w nim
!!) i mieszamy wszystko z pokrojona wczesniej cebulka (bardzo cieniutkie
plastry podzielone na cwiartki, zreszta cebulke nalezy 10 minut przed
wrzuceniem do salatki posolic lub skropic sokiem z cytryny.Delikatnie
mieszajac (ziemniaki moga sie rozbeltac) przyprawiamy sola i pieprzem
.....i ..........gotowe. BArdzo prosta i smaczna podstawa wszelakich odmian
salatki ziemniaczanej.
Ostatnio podczas sezonu grill'owego smakuje sie w wymyslonej przez moja zone
kombinacji:
Do w/w podstawy dodawane sa, pory w ilosci nie wielkiej ale znaczacej i
pokrojony w kostke (mniejsza ziemniak) ogorek kiszony, a do tego jesli ktos
lubi to dobrze jest dodac jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostke.
Gwarantuje ze wszelakie miesa czy kielbaski przegryzane taka kartoffelsalat
to .... sprawdzcie sami.
pozdrawiam
Pawel KAlita
"Rob" <c...@p...fm> wrote in message news:ak0u0h$hsp$1@news.onet.pl...
>
> Ja robie uproszczona salatke z ziemniakow, ale hmmm dla mnie pyszniutka,
> aczkolwiek nie mozna jej jesc idac na drugi dzien do prac.
> Gotuje ziemniaki, kroje w kosteczke, do tego seler naciowy w kostke , jak
> nie mam to por, majonez, ziolka i duzo czosnku, naprawde dobra.
> Pozdrawiam
> Ala
>
>
|