Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ziemniaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

ziemniaki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-05 09:25:01

Temat: RE: ziemniaki
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Wlodzimierz Macewicz

> a w folii wychodza ,,glabiaste i jako zywo przypominaja takie,
> jakie moja babcia przygotowywala dla swin ;-)
>

Ojeja, jak ja się chętnie podłączałam do takich ziemniaków
dla świń !!! Obecnie podłączam się do kaszy i makaronu dla psów ;-))

A tak pytanie z pogranicza kulinariów: czym karmicie swoją trzodę?
Bo moja rozpuszczona jak dziadowskie bicze: koty na śniadanie serek
wiejski/śmietana, po moim powrocie z pracy ryba gotowana (tusze
mintaja/morszczuka), przed snem puszka lub chrupkie. Psy na śniadanie
ser/mleko z namoczoną bułą, wieczorem rosół z kury (rany, niektórzy
ludzie tak nie jadają - ale to dla tego, że kura tania niemożebnie) z
warzywami i kaszą/ryżem/makaronem. Czasem ryba. Czasem puszka. Czasem
rury (duże mam psy, taka obgotowana rura to tylko trzaska).

Swoją drogą, czemu ja nogdy nie robiłam dla siebie nic z rurą???

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-05 11:01:42

Temat: Re: ziemniaki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>ja zdecydowanie wole ,,suche'' -- tak na prawde to wcale nie sa one
>suche (bez folii) -- po upieczeniu przelamuje kazdy, aby wlasnie szybciej
>odparowal,
> a w folii wychodza ,,glabiaste i jako zywo przypominaja takie,
>jakie moja babcia przygotowywala dla swin ;-)
>
>
>pozdrawiam WM
>

to zalezy jak dlugo sa pieczone w tej folii bo tez potrafia miec
brazowa skorke..owszem chrupiaca ona nie jest, ale tyz dobra

sia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 18:09:19

Temat: Re: ziemniaki
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

To zle szukalas - zajrzyj tu:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=9995284
albo
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=10087598
albo tez
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=8227204

mozna tez tak:
ziemniaki 1,4 kg
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek 5 łyżek
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
sól
pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i ponacinaj gęsto w poprzek (powinny być
pocięte tak jak w plasterki, ale nie docięte do końca) - ułóż je w
żaroodpornym naczyniu. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno razem z
ziołami. Wymieszaj z olejem i dopraw solą i pieprzem. Sosem polej ziemniaki.
Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza ok. 40 min.

albo z sosem musztardowym:
śmietana 1 szklanka
musztarda 3 łyżeczki
koperek 0,5 pęczka
łosoś wędzony 4 cienkie plastry
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Musztardę wymieszaj ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.
Polej tym sosem ziemniaki a na środku każdego nacięcia w ziemniakach ułóż
zwinięty w różyczkę plaster wędzonego łososia i udekoruj gałązką koperku.

albo z warzywami
cebula 1 mała szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory 4 duże szt.
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
papryka zielona 1 maly strąk
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól
pieprz
tymianek suszony 0,5 łyżeczki
bryndza 10 dag
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i podduś na oliwie ok. 20
in. - dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Uzyskaną ratatouille napełnij
ziemniaki i posyp bryndzą. Wstaw na chwilę do gorącego piekarnika - do
czasu, aż ser się rozpuści.

albo bardzo tuczaco
rokpol 5 dag
ementaler 5 dag
camembert 5 dag
bryndza 5 dag
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Sery pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze sobą. Napełnij serem
ziemniaki i zapiecz je w piekarniku ok. 2 min.

albo z boczkiem
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 duża szt.
chleb tostowy 1 kromka
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Boczek pokrój w kostkę i wytop patelni. Na powstałym tłuszczu
podsmaż obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Z chleba przygotuj małe
grzanki. Wymieszaj boczek, cebulę i grzanki i napełnij tym farszem
ziemniaki.

albo z maslem ziolowym
masło 25 dag
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
koperek 1 łyżka
Masło zagnieć z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny i
drobno posiekanymi ziołami. Zawiń we folię aluminiową i uformuj wałek. Włóż
go do lodówki na godzinę. Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii,
natnij głęboko na krzyż i rozchyl. Każdy ziemniak udekoruj kilkoma cienkimi
plasterkami masła ziołowego.

z pasta pietruszkowa
ser gouda 12,5 dag
natka pietruszki 5 pęczków
czosnek 4 ząbki
oliwa z oliwek 150 ml
pieprz
sól
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Ser zetrzyj na tarce. Pietruszkę umyj i osusz. Czosnek obierz.
Zmiksuj czosnek i pietruszkę powoli dodając oliwę z oliwek i połowę sera.
Dopraw solą i pieprzem. Uzyskaną pastę włóż w nacięcia w ziemniakach i posyp
startym serem. Resztę pasty podaj do ziemniaków w oddzielnych miseczkach.

z makrela
makrela wędzona 20 dag
śmietana kremówka 10 dag
jogurt 5 dag
szalotka 1 główka
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Makrele obierz ze skóry i wyjmij z nich wszystkie ości. Rybę
wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Szalotkę pokrój w ukośne krążki. Masą
makrelową wypełnij nacięcia w ziemniakach, wierzch posyp szalotką.
Jesli ciagle jeszcze brak Ci pomyslow - to napisz - ja moge tak dlugo -
baaardzo lubiepieczone ziemniaczki ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
----- Original Message -----
From: "cinas" <c...@k...prv.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, October 04, 2001 11:51 AM
Subject: ziemniaki


> hejka
> chciałabym zrobic na obiad pieczone ziemniaczki w foli jakich przypraw mam
> dodac aby byly dobre i z jakim sosem podac _czoskowym?
> pozdrawiam ania
> ps. w archiwum nic nie znalazlam :(
>
>
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 18:30:54

Temat: Re: ziemniaki
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, October 05, 2001 11:25 AM
Subject: RE: ziemniaki


> A tak pytanie z pogranicza kulinariów: czym karmicie swoją trzodę?
> Maya
> "When God made man, she was only testing"

Moje koty to smakosze z tendecja do ekscentryzmu ;-) Z jajek tylko zoltko i
tylko na surowo (czasami), mleko i serek nie - mala lubi jogurt naturalny i
czasem smietanke - Stachu takich rzeczy nie jada, zadnych warzywek, moze byc
jedynie mloda pszenica (Stachu ja kosi zebami, mala jedynie udeptuje i
szarpie) i kwiaty wszelakie oraz oczywiscie moje roslinki doniczkowe, puszki
czasami bardzo, czasami wcale ale tylko saszetki Whiskasa - najlepiej to im
ten sosik wchodzi, mieso - oj tak - wolowina musi byc krwista, rybka morska
gotowana czasami, piers z indyka, kurczaka albo kaczki albo tez krolik
gotowane w rosolku do tego udaje mi sie czasem przemycic roztarty makaron
lub kaszke i rozgotowane warzywa. Chrupki lubi Staszek (Royal Canin
najlepiej) a mala nie je wcale. Najbardziej lubia jednak zupelnie surowe,
swieze mieso, to czego nie moga dostac i to co same upoluja ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 18:59:48

Temat: Re: ziemniaki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> A tak pytanie z pogranicza kulinariów: czym karmicie swoj? trzod??
>> Maya
>> "When God made man, she was only testing"
>
moja psina je prawie wszystko co ludzkie, procz salaty, selera,
pomidorka, ogorka i cebuli...nawet chicken korma lubi...winogrona
lapie w locie...piwo tez kiedys pila...

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-07 09:52:52

Temat: Re: ziemniaki
Od: "Tomas" <h...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, moj psiak uwielbia kiszona kapuste i ogorki, a po piwie spi jak male
dzidzi.pozdrawiam jaania.
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:016801c14dcb$6a01fea0$0200a8c0@tea...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Friday, October 05, 2001 11:25 AM
> Subject: RE: ziemniaki
>
>
> > A tak pytanie z pogranicza kulinariów: czym karmicie swoją trzodę?
> > Maya
> > "When God made man, she was only testing"
>
> Moje koty to smakosze z tendecja do ekscentryzmu ;-) Z jajek tylko zoltko
i
> tylko na surowo (czasami), mleko i serek nie - mala lubi jogurt naturalny
i
> czasem smietanke - Stachu takich rzeczy nie jada, zadnych warzywek, moze
byc
> jedynie mloda pszenica (Stachu ja kosi zebami, mala jedynie udeptuje i
> szarpie) i kwiaty wszelakie oraz oczywiscie moje roslinki doniczkowe,
puszki
> czasami bardzo, czasami wcale ale tylko saszetki Whiskasa - najlepiej to
im
> ten sosik wchodzi, mieso - oj tak - wolowina musi byc krwista, rybka
morska
> gotowana czasami, piers z indyka, kurczaka albo kaczki albo tez krolik
> gotowane w rosolku do tego udaje mi sie czasem przemycic roztarty makaron
> lub kaszke i rozgotowane warzywa. Chrupki lubi Staszek (Royal Canin
> najlepiej) a mala nie je wcale. Najbardziej lubia jednak zupelnie surowe,
> swieze mieso, to czego nie moga dostac i to co same upoluja ;-)
> Herbatka
> galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
> b...@d...com.pl
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa z dyni
zupa z dyni
surówka z marchewki i pora
tak sobie myśle...
Re: Jadalne dekoracje kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »