« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-01 17:20:55
Temat: zupa z dynizupa z dyni
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2117
"dlugo sie czailam ze zrobieniem czegos z dyni. w koncu sie odwazylam
i kupilam - tak slicznie kusila na straganie kolorem :) poniewaz kiedys
ktos sie zachwycal zupa z dyni postanowilam swoje eksperymenty zaczac
wlasnie od zupy. powiem wam ze efekty przerosly moje najsmielsze
oczekiwania! dynia sama w sobie jest tak niesamowicie pyszna, ze i bez
zbytniego przyprawiania zachwyca. kiedy jeszcze doda sie troche aromatu
przypraw zupelnie nie mozna sie od niej oderwac. i az zal ze sie konczy :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: zupy
Skala trudności: *
Czas przygotowania: gotuje sie szybciutko - 15 min., trzeba tez troche
doliczyc na oczyszczenie i obranie dyni - w sumie nie więcej niż 30 min.
Proporcje podane dla 3osób.
Składniki:
dynia - spory kawałek, tak 1/8 duuużej dyni
cebula - niewielka
czosnek - 2 zabki
mleko sojowe
oliwa - 1-2 łyżki
sól, pieprz
ew. sos sojowy
gałka muszkatałowa
imbir
Przepis:
dynie obrac, wykroic nasiona i cala miazge, w ktorej sie znajdowaly.
obrac ze skorki, pokroic w kostke. cebule posiekac. wrzucic do gara, wlac
wody - conajmniej szklanke,
moze byc i litr, zalezy jakiej gestosci zupe chcemy otrzymac. gotowac
na niezbyt duzym ogniu.
kiedy dynia sie rogotuje (orientacynie 15 min.)
jesli mamy blender wrzucamy czosnek i wszystko razem miksujemy. jesli
nie przeciskamy czosnek przez praske i gotujemy jeszcze minutke.
dodajemy mleka sojowego, oliwe. doprawiamy - jesli urzyjemy sosu
sojowego nalezy pamietac ze jest slony, wiec nalezy uwazac z sola.
podawac z zacierkami lub ziemniakami (albo i z tym i z tym) lub z
przyprazonymi na patelni nasionami dyni i/lub slonecznika.
mozna posypac koperkiem lub pietruszka.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |