Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Mon, 01 Oct 2001 19:20:55 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupa z dyni
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1001870320 inferno.mikrus.pw.edu.pl (30 Sep 2001 19:18:40
+0200)
Lines: 55
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.amu.e
du.pl!newspilot.put.poznan.pl!news.bsi.net.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72964
Ukryj nagłówki
zupa z dyni
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2117
"dlugo sie czailam ze zrobieniem czegos z dyni. w koncu sie odwazylam
i kupilam - tak slicznie kusila na straganie kolorem :) poniewaz kiedys
ktos sie zachwycal zupa z dyni postanowilam swoje eksperymenty zaczac
wlasnie od zupy. powiem wam ze efekty przerosly moje najsmielsze
oczekiwania! dynia sama w sobie jest tak niesamowicie pyszna, ze i bez
zbytniego przyprawiania zachwyca. kiedy jeszcze doda sie troche aromatu
przypraw zupelnie nie mozna sie od niej oderwac. i az zal ze sie konczy :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: zupy
Skala trudności: *
Czas przygotowania: gotuje sie szybciutko - 15 min., trzeba tez troche
doliczyc na oczyszczenie i obranie dyni - w sumie nie więcej niż 30 min.
Proporcje podane dla 3osób.
Składniki:
dynia - spory kawałek, tak 1/8 duuużej dyni
cebula - niewielka
czosnek - 2 zabki
mleko sojowe
oliwa - 1-2 łyżki
sól, pieprz
ew. sos sojowy
gałka muszkatałowa
imbir
Przepis:
dynie obrac, wykroic nasiona i cala miazge, w ktorej sie znajdowaly.
obrac ze skorki, pokroic w kostke. cebule posiekac. wrzucic do gara, wlac
wody - conajmniej szklanke,
moze byc i litr, zalezy jakiej gestosci zupe chcemy otrzymac. gotowac
na niezbyt duzym ogniu.
kiedy dynia sie rogotuje (orientacynie 15 min.)
jesli mamy blender wrzucamy czosnek i wszystko razem miksujemy. jesli
nie przeciskamy czosnek przez praske i gotujemy jeszcze minutke.
dodajemy mleka sojowego, oliwe. doprawiamy - jesli urzyjemy sosu
sojowego nalezy pamietac ze jest slony, wiec nalezy uwazac z sola.
podawac z zacierkami lub ziemniakami (albo i z tym i z tym) lub z
przyprazonymi na patelni nasionami dyni i/lub slonecznika.
mozna posypac koperkiem lub pietruszka.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|