Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.p
l!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziemniaki
Date: 5 Oct 2001 20:09:19 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 127
Message-ID: <00fc01c14dc8$713cea20$0200a8c0@tea>
References: <9phbsv$m9g$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1002305359 1827 192.168.240.245 (5 Oct 2001 18:09:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Oct 2001 18:09:19 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA17209
for <p...@n...pl>; Fri, 5 Oct 2001 20:08:32 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA17209
for <p...@n...pl>; Fri, 5 Oct 2001 20:08:32 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA17209
for <p...@n...pl>; Fri, 5 Oct 2001 20:08:32 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73421
Ukryj nagłówki
To zle szukalas - zajrzyj tu:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=9995284
albo
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=10087598
albo tez
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=8227204
mozna tez tak:
ziemniaki 1,4 kg
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek 5 łyżek
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
sól
pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i ponacinaj gęsto w poprzek (powinny być
pocięte tak jak w plasterki, ale nie docięte do końca) - ułóż je w
żaroodpornym naczyniu. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno razem z
ziołami. Wymieszaj z olejem i dopraw solą i pieprzem. Sosem polej ziemniaki.
Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza ok. 40 min.
albo z sosem musztardowym:
śmietana 1 szklanka
musztarda 3 łyżeczki
koperek 0,5 pęczka
łosoś wędzony 4 cienkie plastry
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Musztardę wymieszaj ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.
Polej tym sosem ziemniaki a na środku każdego nacięcia w ziemniakach ułóż
zwinięty w różyczkę plaster wędzonego łososia i udekoruj gałązką koperku.
albo z warzywami
cebula 1 mała szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory 4 duże szt.
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
papryka zielona 1 maly strąk
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól
pieprz
tymianek suszony 0,5 łyżeczki
bryndza 10 dag
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i podduś na oliwie ok. 20
in. - dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Uzyskaną ratatouille napełnij
ziemniaki i posyp bryndzą. Wstaw na chwilę do gorącego piekarnika - do
czasu, aż ser się rozpuści.
albo bardzo tuczaco
rokpol 5 dag
ementaler 5 dag
camembert 5 dag
bryndza 5 dag
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Sery pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze sobą. Napełnij serem
ziemniaki i zapiecz je w piekarniku ok. 2 min.
albo z boczkiem
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 duża szt.
chleb tostowy 1 kromka
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Boczek pokrój w kostkę i wytop patelni. Na powstałym tłuszczu
podsmaż obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Z chleba przygotuj małe
grzanki. Wymieszaj boczek, cebulę i grzanki i napełnij tym farszem
ziemniaki.
albo z maslem ziolowym
masło 25 dag
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
koperek 1 łyżka
Masło zagnieć z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny i
drobno posiekanymi ziołami. Zawiń we folię aluminiową i uformuj wałek. Włóż
go do lodówki na godzinę. Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii,
natnij głęboko na krzyż i rozchyl. Każdy ziemniak udekoruj kilkoma cienkimi
plasterkami masła ziołowego.
z pasta pietruszkowa
ser gouda 12,5 dag
natka pietruszki 5 pęczków
czosnek 4 ząbki
oliwa z oliwek 150 ml
pieprz
sól
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Ser zetrzyj na tarce. Pietruszkę umyj i osusz. Czosnek obierz.
Zmiksuj czosnek i pietruszkę powoli dodając oliwę z oliwek i połowę sera.
Dopraw solą i pieprzem. Uzyskaną pastę włóż w nacięcia w ziemniakach i posyp
startym serem. Resztę pasty podaj do ziemniaków w oddzielnych miseczkach.
z makrela
makrela wędzona 20 dag
śmietana kremówka 10 dag
jogurt 5 dag
szalotka 1 główka
Po upieczeniu odwiń każdy ziemniak lekko z folii, natnij głęboko na krzyż i
rozchyl. Makrele obierz ze skóry i wyjmij z nich wszystkie ości. Rybę
wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Szalotkę pokrój w ukośne krążki. Masą
makrelową wypełnij nacięcia w ziemniakach, wierzch posyp szalotką.
Jesli ciagle jeszcze brak Ci pomyslow - to napisz - ja moge tak dlugo -
baaardzo lubiepieczone ziemniaczki ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
----- Original Message -----
From: "cinas" <c...@k...prv.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, October 04, 2001 11:51 AM
Subject: ziemniaki
> hejka
> chciałabym zrobic na obiad pieczone ziemniaczki w foli jakich przypraw mam
> dodac aby byly dobre i z jakim sosem podac _czoskowym?
> pozdrawiam ania
> ps. w archiwum nic nie znalazlam :(
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|