« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-03-17 12:36:26
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczej
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hnnsde$gcr$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Panierujecie. Mąka, jajko z mlekiem rozbełtane, bułka tarta.
>
> Tego sposobu (jajko rozbeltane z mlekiem) nie znalem - wyprobuje i zdam
> relacje
>
Ja do jajka z mlekiem dodaję czasami przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
albo co mi się tam nawinie ;)
Pozdrawiam,
Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-03-17 12:45:08
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczej
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hnnjcb$ot8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Rybe przed smazeniem rozmrazacie? chozi konkretnie o:
> 1. kostki rymne nie panierowane
> 2. filety rybne mrozone (typu morszczuk, mintaj)
> 3. mrozone tuszki rybne wyfiletowane
Rozmrażam zawsze rybę - wolę samodzielnie umyć przed panierowaniem. Kostki
rybnej nie kupuję (b. b. rzadko), ostatnio kupiłam łososia w kostce -
rozleciało mi się toto i sama sobie formowałam kotlety rybne mieszając
kawałki ryby z ciastem a'la naleśnikowym (jajko rozbełtane z mlekiem i
mąką).
> druga sprawa - rybe panierujecie? Jesli tak to ktore z powyzszych i jak?
Zalezy od humoru:
- mąka, jajko (samo lub z mlekiem), bułka tarta
- mąka, jajko (samo lub z mlekiem), mąka
> I jakie ryby najbardziej preferujecie?
> 2. dorsz
> 3. mintaj
> 5. karp
> 11. inne (jakie)
panga, łosoś, tuńczyk, węgorz (wędzony, więc się chyba nie liczy). I
śledzie w różnych wariantach, ale to na kwaśno raczej, więc też się pewnie
nie liczy ;)
Pozdrawiam,
Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-03-17 13:19:03
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczej
Użytkownik "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
napisał w wiadomości news:hnqisb$8ql$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:hnnjcb$ot8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> Rybe przed smazeniem rozmrazacie? chozi konkretnie o:
>> 1. kostki rymne nie panierowane
>> 2. filety rybne mrozone (typu morszczuk, mintaj)
>> 3. mrozone tuszki rybne wyfiletowane
>
> Rozmrażam zawsze rybę - wolę samodzielnie umyć przed panierowaniem. Kostki
> rybnej nie kupuję (b. b. rzadko), ostatnio kupiłam łososia w kostce -
> rozleciało mi się toto i sama sobie formowałam kotlety rybne mieszając
> kawałki ryby z ciastem a'la naleśnikowym (jajko rozbełtane z mlekiem i
> mąką).
>
>> druga sprawa - rybe panierujecie? Jesli tak to ktore z powyzszych i jak?
>
> Zalezy od humoru:
> - mąka, jajko (samo lub z mlekiem), bułka tarta
> - mąka, jajko (samo lub z mlekiem), mąka
>
>> I jakie ryby najbardziej preferujecie?
>> 2. dorsz
>> 3. mintaj
>> 5. karp
>
>> 11. inne (jakie)
>
> panga, łosoś, tuńczyk, węgorz (wędzony, więc się chyba nie liczy). I
> śledzie w różnych wariantach, ale to na kwaśno raczej, więc też się pewnie
> nie liczy ;)
>
Panga? fujjjjjjjjjjjjjjj jak toto mozna wogole jesc...
Sledzie - ostatnio widzialem wlasnie tuszki sledziowe mrozone.
Byla tez kergulena "w calosci", ale jakos mnie.. odrzucilo jak pomyslalem ze
to z flakami itd zamrozone i nie wiadomo jakiej swiezosci bylo przed
mrozeniem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-03-18 09:36:54
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejDnia Wed, 17 Mar 2010 14:19:03 +0100, Misiek napisał(a):
> Byla tez kergulena "w calosci", ale jakos mnie.. odrzucilo jak pomyslalem ze
> to z flakami itd zamrozone i nie wiadomo jakiej swiezosci bylo przed
> mrozeniem.
Misiek, ale kergulena to bardzo smaczna rybka jest
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-03-19 23:15:53
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczej> 1. kostki rymne nie panierowane
Psiaki uwielbiają,
ale panierowane paluszki: bez rozmrozenia, łatwe w użyciu.
> 2. filety rybne mrozone (typu morszczuk, mintaj)
Rozmrożone w 70-100%.
Zależy od gatunku. Jak gatunek się rozlatuje (mintaj)
to musi być rozmrożony do końca i odciśnięty z wody,
inne nie muszą być rozmrożone do końca.
To widać po rybie w czasie rozmrażania.
> druga sprawa - rybe panierujecie? Jesli tak to ktore z powyzszych i jak?
Cytryna i pszyprawy - nie mieszam pszypraw:
albo piepsz kolorowy , albo biały, albo zwykły albo bazylię,
albo tymianek, albo gotową mieszankę.
Grubo mąki, żeby ryba była suha.
Jajo + łyżeczka wody (na 1 jajo - jakaś reakcja i łatwiej jajo udaje
panierkę)
Bułka tarta grubo, żeby było łatwo smażyć.
Na gorący olej, ruszam nimi patelnią, by nie pszywarły i zmniejszam,
pszed pszekręceniem gorący olej i znowu zmniejszam.
> I jakie ryby najbardziej preferujecie?
Tjaple, łatwa w smażeniu, nie ma mowy by się rozleciała,
a wygląda potem jak shabowy.
> 1. halibut
Podobno tłusty.
> 2. dorsz
Smak tradycji.
> 3. mintaj
Do pieczenia, bo się rozlatuje.
> 5. karp
Nie znoszę, nigdy nie wiadomo,
czy nie jest się kanibalem pszez te GMO.
> 6. karas
Nie znam.
>pstrąg świeży
może być, świeża ryba jest zawsze bardziej rybia niż mrożonki.
>panga
dostępna w cenie, i da się smażyć tak by się nie rozleciała.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-03-20 12:48:35
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejDnia Sat, 20 Mar 2010 00:15:53 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> 6. karas
> Nie znam.
Znam, MŚK przynosi z rybnych wypraw.
Trzeba umieć przyrządzić, bo to królewska ryba, nie na zmarnowanie dla
niewprawnego kucharza. Ja najchętniej piekę w folii z masłem i pietruszką,
po uprzednum wymoczeniu w mleku, podobnie jak szczupaka.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-03-20 13:15:52
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejUżytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:17yxm7obl4mgz.1s5qosrdi2485.dlg@40tude.net...
>>> 6. karas
>
> Znam, MŚK przynosi z rybnych wypraw.
> Trzeba umieć przyrządzić, bo to królewska ryba, nie na zmarnowanie dla
> niewprawnego kucharza. Ja najchętniej piekę w folii z masłem i pietruszką,
> po uprzednum wymoczeniu w mleku, podobnie jak szczupaka.
>
A kiedyś pisałaś, że własnoręcznie złowione ryby Twój mąż czyści i
przyrządza sam. Chyba, że MŚK to ktoś inny ;)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-03-20 13:36:56
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejDnia Sat, 20 Mar 2010 14:15:52 +0100, JBP napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:17yxm7obl4mgz.1s5qosrdi2485.dlg@40tude.net...
>
>>>> 6. karas
>>
>> Znam, MŚK przynosi z rybnych wypraw.
>> Trzeba umieć przyrządzić, bo to królewska ryba, nie na zmarnowanie dla
>> niewprawnego kucharza. Ja najchętniej piekę w folii z masłem i pietruszką,
>> po uprzednum wymoczeniu w mleku, podobnie jak szczupaka.
>>
>
> A kiedyś pisałaś, że własnoręcznie złowione ryby Twój mąż czyści i
> przyrządza sam. Chyba, że MŚK to ktoś inny ;)
>
> JBP
Nigdy nie pisałam, że MŚK je przyrządza. Ale wędzi i owszem. No i nie
karasie, co to, to nie, nie ma ich tyle.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-03-20 19:28:49
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejW dniu 2010-03-17 14:19, Misiek pisze:
>
>>
>
>
> Panga? fujjjjjjjjjjjjjjj jak toto mozna wogole jesc...
>
Co masz na myśli? Nie odpowiada ci jej smak? Jak dla mnie to ona nie
jest aż tak smaczna jak np. Karmazyn, ale znacznie smaczniejsza jak
morszczuk, błękitek i cała plejada ryb w cenie około 10 zł. .
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-03-20 19:34:57
Temat: Re: znowu ryba, ale inaczejW dniu 2010-03-16 10:32, Misiek pisze:
>
> I jakie ryby najbardziej preferujecie?
> 1. halibut
> 2. dorsz
> 3. mintaj
> 4. morszczuk
> 5. karp
> 6. karas
> 7. mintaj
> 8. szczupak
> 9. karas
> 10. ploc
> 11. inne (jakie)
>
Pozycje: 1, 2, 5, 8 i inne: Karmazyn, Sandacz, Węgorz, Panga, Miętus
(słodkowodny), Okoń, Pstrąg, Łosoś, Sieja i Sielawa.
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |