| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-19 16:28:20
Temat: zupa czosnkowabaardzo proszę o przepis, wiem ze Bożena dla na srtonie, ale w tej chwili
stron jakoś sie nie otwiera a córa głodna :)
Mirek
Pozdrówka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-19 18:13:37
Temat: Re: zupa czosnkowaW tej chwili posiadam 3 zupki :o). Mam nadzieje, ze cos sobie wybierzesz..
Strona sie nie otwiera, bo niestety "lezy" serwer samorzadu PW :o(( , ale
admin juz nad tym pracuje :o). Poczta mi tez "lezy" :o((((
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
***********************************
ZUPA CZOSNKOWA
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól
pieprz
4 kromki chleba
Obrany, drobno posiekany czosnek zrumienić na oliwie, dodać obraną,
pokrojoną cebulę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić pod
przykryciem do miękkości. Zalać wrzącą wodą i gotować jeszcze ok. 5 min.
Doprawić solą i pieprzem. Na talerz włożyć pokruszone kawałki chleba, zalać
gorącą zupą i natychmiast podawać.
***************************************
ZUPA CZOSNKOWA 2
Nie wiele jest prostszych dań do przyrządzenia niż ta smakowita zupa, która
na dodatek ma te zaletę, ze nie pachnie po niej z ust czosnkiem. Najprostszy
sposób na jej przyrządzenie polega na przyrządzeniu rosołu nawet z kostki i
wyciśnięciu do tego czosnku. Przyprawia się to głównie tymiankiem tez
najlepiej świeżym.. Moja własna modyfikacja polega na gotowaniu tej zupy z
dodatkiem śmietankowego serka topionego
***************************************
Zupa czosnkowa (3) Zowisi
1 lub 2/3 główki świeżego czosneczku (tego z lila skórką)
1 mały kubek śmietany kwaśnej (18 %)
sól / pieprz
rosół - lub 1 kostka rosołowa
mąka i masło na zasmażkę (ja robię na oko,
circa po 2 łyżki stołowe każdego z tych składników)
1 cała cytryna
ser żółty utarty - jako ewentualny dodatek (polecam parmezan
Polser w trójkącikach)
... i już !!!
zasmażkę zasmażyć, rozprowadzić rosołkiem
lub wodą (wtedy dodać kostkę rosołową)
wlać do rondelka (mnie wyszło ogółem ok. 2 l zupy)
posolić popieprzyć do smaku
wgnieść szczodrze czosnek (traci ostrość po zagotowaniu)
dać pobulkać na ogniu przez ok. 3 minut (może być dłużej)
potem zdjąć z ognia, dodać całą śmietanę i sok z całej cytryny
posypać serem żółtym (po nalaniu na talerze)
*****************************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-20 08:04:34
Temat: Re: zupa czosnkowa>A ja polecam najlepsza na swiecie zupe czosnkowa w knajpie "Pod wieza"
(skupina cenowa III)w miejscowosci Spiska Bela na Słowacji , na drodze z
Zakopca.Boska absolutnie. Mocno czosnkowa przezroczysta, plywaja tylko jakies
biale warzywa ( seler? pietruszka?), a surowe zoltko podaja osobno, zupa jest
wrzaca, wrzucasz sobie zoltko, rozporowadzasz i ... mniamusnosc.Qd
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |