| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-20 12:50:33
Temat: zupa meksykańskaWłaśnie ją zrobiłam, mniej więcej według przepisu z 17 sierpnia, tylko nie
dałam czosnku, bo nie lubimy, mniej tego koncentratu (jakąś łyżkę) i mniej
ziółek. Ale za to dodałam ostrą paprykę w proszku i trochę tabasco. I
będziemy toto pożerać z białymi bułkami.
I jeszcze pytanie: czy autorka przepisu (Teresa Moroz) sie nie obrazi jak go
umieszczę na swojej stronie kulinarnej, która sie powolutku tworzy?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-20 13:15:10
Temat: Re: zupa meksykańska
Użytkownik Teresa Moroz <t...@i...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lr2g4$m33$...@m...insert.com.pl...
> Nie, nie obraze sie :) Bardzo sie ciesze, ze smakowalo :))
> Ten przepis dostalam od kogos innego, a podobno byl kiedys w Poradniku
> Domowym, lub innym czasopismie tego rodzaju.
> Ja wole smak tej zupy bardziej pomidorowo- czosnkowy z odrobina pikantnych
> przypraw, ale to juz kwestia smaku, jak kto woli.
>
> pozdrawiam
>
> > I jeszcze pytanie: czy autorka przepisu (Teresa Moroz) sie nie obrazi
jak
> go
> > umieszczę na swojej stronie kulinarnej, która sie powolutku tworzy?
> >
> > Wkn
Dzięki, zupka jest przepyszna. Lubimy z mężem takie gęste ostre potrawy z
mięskiem. Ostatnio troche eksperymentujemy i muszę przyznać, że fajnie
smakują potrawy z kuchni orientalnych, meksykańskich i innych
zagramanicznych.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-20 13:16:46
Temat: Re: zupa meksykańskaNie, nie obraze sie :) Bardzo sie ciesze, ze smakowalo :))
Ten przepis dostalam od kogos innego, a podobno byl kiedys w Poradniku
Domowym, lub innym czasopismie tego rodzaju.
Ja wole smak tej zupy bardziej pomidorowo- czosnkowy z odrobina pikantnych
przypraw, ale to juz kwestia smaku, jak kto woli.
pozdrawiam
> I jeszcze pytanie: czy autorka przepisu (Teresa Moroz) sie nie obrazi jak
go
> umieszczę na swojej stronie kulinarnej, która sie powolutku tworzy?
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-20 13:46:10
Temat: Re: zupa meksykańska
Użytkownik Teresa Moroz <t...@i...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lr47s$o5a$...@m...insert.com.pl...
>
> Ostatnio troche eksperymentujemy i muszę przyznać, że fajnie
> > smakują potrawy z kuchni orientalnych, meksykańskich i innych
> > zagramanicznych.
> > Pozdrawiam
> > Wkn
>
> A propos eksperymentow - bedzie troche dlugie :))
> Bylismy z mezem w zeszlym roku na Cyprze i poszalelismy w ichniej
> restauracji zamawiajac meze. Jest to w zasadzie szereg roznych potraw dosc
> sprytnie podanych. Najpierw na wabia salatka grecka, sos tzatziki, oliwki,
> biale pieczywo z sezamem (pyszne), do tego kasza kus kus zrobiona na
> "pomidorowo", pozniej serwuja krazki kalmarow smazone na oliwie, do tego
> ziemniaczki - odmiana slodka - tez smazone w glebokim tluszczu. Tutaj juz
> mielismy dosc, a to dopiero byla zagrycha :) Na koniec posilku "wjechalo"
> zasadnicze danie - polmiski z roznymi gatunkami miesa pieczonego na
ruszcie.
> Do picia wzielismy wode mineralna, ale rowniez mozna gasic pragnienie
lekkim
> winkiem obiadowym.
> Nie jest mozliwe, by to zjesc, wiec tylko zostalo nam smakowanie.
> Meze w zasadzie lepiej jesc w 4-5 osob, bo nie zmarnuje sie :)
> Podobne jedzonko zrobilam w domu po powrocie, goszczac rodzinke.
Oczywiscie
> korzystalam z produktow dostepnych u nas. Zrezygnowalam z kalmarow - bo
ich
> nie dostalam w najblizszym sklepie, no i nie mialam tego gatunku
ziemniakow.
> Ale calosc wypadla oszalamiajaco. Rodzina entuzjastycznie pochlonela
> wszystko :)
> Polecam takie rozwiazanie na przyjecia - atrakcja murowana, a i pole do
> popisu jest ogromne w wyborze i zestawianiu potraw. No i czasowo tez mozna
> sie szybko uwinac.
Nooo, brzmi interesująco. A jakies bliższe wskazówki mogłabys podać??
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-20 13:46:30
Temat: Re: zupa meksykańska
Ostatnio troche eksperymentujemy i muszę przyznać, że fajnie
> smakują potrawy z kuchni orientalnych, meksykańskich i innych
> zagramanicznych.
> Pozdrawiam
> Wkn
A propos eksperymentow - bedzie troche dlugie :))
Bylismy z mezem w zeszlym roku na Cyprze i poszalelismy w ichniej
restauracji zamawiajac meze. Jest to w zasadzie szereg roznych potraw dosc
sprytnie podanych. Najpierw na wabia salatka grecka, sos tzatziki, oliwki,
biale pieczywo z sezamem (pyszne), do tego kasza kus kus zrobiona na
"pomidorowo", pozniej serwuja krazki kalmarow smazone na oliwie, do tego
ziemniaczki - odmiana slodka - tez smazone w glebokim tluszczu. Tutaj juz
mielismy dosc, a to dopiero byla zagrycha :) Na koniec posilku "wjechalo"
zasadnicze danie - polmiski z roznymi gatunkami miesa pieczonego na ruszcie.
Do picia wzielismy wode mineralna, ale rowniez mozna gasic pragnienie lekkim
winkiem obiadowym.
Nie jest mozliwe, by to zjesc, wiec tylko zostalo nam smakowanie.
Meze w zasadzie lepiej jesc w 4-5 osob, bo nie zmarnuje sie :)
Podobne jedzonko zrobilam w domu po powrocie, goszczac rodzinke. Oczywiscie
korzystalam z produktow dostepnych u nas. Zrezygnowalam z kalmarow - bo ich
nie dostalam w najblizszym sklepie, no i nie mialam tego gatunku ziemniakow.
Ale calosc wypadla oszalamiajaco. Rodzina entuzjastycznie pochlonela
wszystko :)
Polecam takie rozwiazanie na przyjecia - atrakcja murowana, a i pole do
popisu jest ogromne w wyborze i zestawianiu potraw. No i czasowo tez mozna
sie szybko uwinac.
Teresa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-20 14:26:00
Temat: Re: zupa meksykańskaProsze bardzo :)
1.Salatka grecka - salata zielona+kostki sera feta+czastki
pomidorow+plasterki ogorka swiezego, kilka oliwek o dowolnym kolorze -
calosc polac oliwa z oliwek. Doprawic delikatnie sola i pieprzem.
2. Sos tzatziki - gesty bardzo jogurt, albo serek Toska bezsmakowy :)
do tego ogorek zielony starty na tarce i odcisniety dobrze z soku,
zmiazdzony czosnek (musi byc :) ) - ile kto chce, lyzka oliwy z oliwek,
doprawic leciutko sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Schlodzic przed
podaniem.
3. Kasza kus-kus na pomidorowo
Kostkę bulionu rozpuscilam we wrzatku i dodalam 2 lyzeczki przecieru
pomidorowego. Roztworem - czyli czyms na ksztalt zupy pomidorowej zalalam
kasze by napeczniala.
4. Pieczywo - nie dostalam buleczek z sezamem - ale moga byc np. bagietki -
tez tak jedza na Cyprze.
5. Ziemniaczki smazone mozna smialo zastapic frytkami.
6. Miesko - do piekarnika wlozylam udka i skrzydelka kurze , kawalki
karkowki - nadzialam je na szpikulce jak szaszlyki (mozna dodac do tego
kawaleczki boczku i cebulke, czyli zrobic prawdziwe szaszlyki). Ilość miesa
i rodzaj miesa - na oko, byle by sie w miare rowno na czas upieklo (trzeba
sprawdzac). Przyprawilam je przed upieczeniem czym sie dalo :) - ja mialam
przyprawe do grilowania. Zeby bylo soczyste - kilka razy trzeba je polac
sosikiem z dna brytfanki.
Mam nadzieje, ze te wskazowki wystarcza, zycze udanego eksperymentalnego
meze :)
pozdrawiam
Teresa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 18:07:19
Temat: Re: zupa meksykańska
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9lr1em$8pd$1@news.tpi.pl...
> Właśnie ją zrobiłam, mniej więcej według przepisu z 17 sierpnia, tylko nie
> dałam czosnku, bo nie lubimy, mniej tego koncentratu (jakąś łyżkę) i mniej
> ziółek. Ale za to dodałam ostrą paprykę w proszku i trochę tabasco. I
> będziemy toto pożerać z białymi bułkami.
> I jeszcze pytanie: czy autorka przepisu (Teresa Moroz) sie nie obrazi jak
go
> umieszczę na swojej stronie kulinarnej, która sie powolutku tworzy?
>
> Wkn
>
> Zrobiłam!!!! jest pyszna, nie miałam przecieru pomidorowego - w zamoian
dałam 2 łychy pasty ajwar:)
Mechcia wdzięczna za przepis na tą zupkę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |