Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.silweb.pl!gate-inet.insert.intranet!not-for-mail
From: "Teresa Moroz" <t...@i...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa meksykańska
Date: Mon, 20 Aug 2001 16:26:00 +0200
Organization: InsERT
Lines: 30
Distribution: world
Message-ID: <9lr6hu$qmd$1@mail.insert.com.pl>
References: <9lr1em$8pd$1@news.tpi.pl> <9lr2g4$m33$1@mail.insert.com.pl>
<9lr2sr$ipo$1@news.tpi.pl> <9lr47s$o5a$1@mail.insert.com.pl>
<9lr4n4$p9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: r1-inet.insert.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mail.insert.com.pl 998317438 27341 10.6.1.254 (20 Aug 2001 14:23:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@i...com.pl
NNTP-Posting-Date: 20 Aug 2001 14:23:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63221
Ukryj nagłówki
Prosze bardzo :)
1.Salatka grecka - salata zielona+kostki sera feta+czastki
pomidorow+plasterki ogorka swiezego, kilka oliwek o dowolnym kolorze -
calosc polac oliwa z oliwek. Doprawic delikatnie sola i pieprzem.
2. Sos tzatziki - gesty bardzo jogurt, albo serek Toska bezsmakowy :)
do tego ogorek zielony starty na tarce i odcisniety dobrze z soku,
zmiazdzony czosnek (musi byc :) ) - ile kto chce, lyzka oliwy z oliwek,
doprawic leciutko sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Schlodzic przed
podaniem.
3. Kasza kus-kus na pomidorowo
Kostkę bulionu rozpuscilam we wrzatku i dodalam 2 lyzeczki przecieru
pomidorowego. Roztworem - czyli czyms na ksztalt zupy pomidorowej zalalam
kasze by napeczniala.
4. Pieczywo - nie dostalam buleczek z sezamem - ale moga byc np. bagietki -
tez tak jedza na Cyprze.
5. Ziemniaczki smazone mozna smialo zastapic frytkami.
6. Miesko - do piekarnika wlozylam udka i skrzydelka kurze , kawalki
karkowki - nadzialam je na szpikulce jak szaszlyki (mozna dodac do tego
kawaleczki boczku i cebulke, czyli zrobic prawdziwe szaszlyki). Ilość miesa
i rodzaj miesa - na oko, byle by sie w miare rowno na czas upieklo (trzeba
sprawdzac). Przyprawilam je przed upieczeniem czym sie dalo :) - ja mialam
przyprawe do grilowania. Zeby bylo soczyste - kilka razy trzeba je polac
sosikiem z dna brytfanki.
Mam nadzieje, ze te wskazowki wystarcza, zycze udanego eksperymentalnego
meze :)
pozdrawiam
Teresa
|