Data: 2001-08-20 14:26:00
Temat: Re: zupa meksykańska
Od: "Teresa Moroz" <t...@i...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prosze bardzo :)
1.Salatka grecka - salata zielona+kostki sera feta+czastki
pomidorow+plasterki ogorka swiezego, kilka oliwek o dowolnym kolorze -
calosc polac oliwa z oliwek. Doprawic delikatnie sola i pieprzem.
2. Sos tzatziki - gesty bardzo jogurt, albo serek Toska bezsmakowy :)
do tego ogorek zielony starty na tarce i odcisniety dobrze z soku,
zmiazdzony czosnek (musi byc :) ) - ile kto chce, lyzka oliwy z oliwek,
doprawic leciutko sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Schlodzic przed
podaniem.
3. Kasza kus-kus na pomidorowo
Kostkę bulionu rozpuscilam we wrzatku i dodalam 2 lyzeczki przecieru
pomidorowego. Roztworem - czyli czyms na ksztalt zupy pomidorowej zalalam
kasze by napeczniala.
4. Pieczywo - nie dostalam buleczek z sezamem - ale moga byc np. bagietki -
tez tak jedza na Cyprze.
5. Ziemniaczki smazone mozna smialo zastapic frytkami.
6. Miesko - do piekarnika wlozylam udka i skrzydelka kurze , kawalki
karkowki - nadzialam je na szpikulce jak szaszlyki (mozna dodac do tego
kawaleczki boczku i cebulke, czyli zrobic prawdziwe szaszlyki). Ilość miesa
i rodzaj miesa - na oko, byle by sie w miare rowno na czas upieklo (trzeba
sprawdzac). Przyprawilam je przed upieczeniem czym sie dalo :) - ja mialam
przyprawe do grilowania. Zeby bylo soczyste - kilka razy trzeba je polac
sosikiem z dna brytfanki.
Mam nadzieje, ze te wskazowki wystarcza, zycze udanego eksperymentalnego
meze :)
pozdrawiam
Teresa
|