Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa pomidorowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa pomidorowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-17 17:04:37

Temat: zupa pomidorowa
Od: "Wika" <wika84@[nospam]go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Czy moglby mi ktos z was polecic jakis wyprobowany sposob na zupe
pomidorowa.Wybczcie mi moja banalna prosbe, ale mam ochote zrobic taka zupe,
zeby naprawde bylo sie czym pochwaslic, bo jak do tej pory wszystkie jkie
robilam nie byly no ekhm ... powalajace.

--
Wika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-17 18:27:27

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Akasamitna pomidorowa

1/2 kg dojrzałych pomidorów
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
sól, pieprz

pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, cebule oraz czosnek obrać i posiekać,
stopić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz pomidory.
Dusić na małym ogniu ok. 15. min
Dodać 3 szkl. wody. gotować 20 min.
następnie zupę przetrzeć przez sitko, dodać rozpuszczoną w niewielkiej
ilości wody mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz.
Dodać śmietanę i przez chwilę ubijać zupę trzepaczką na małym ogniu. podawać
z zieloną pietruszką.

smacznego
Gocha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 19:20:24

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
Gotuję rosół, zjadamy jednego dnia, ale zawsze trochę zostaje. Do tego dodaję
- latem, przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów,
- po sezonie, przecier z puszki lub sok pomidorowy z kartonu.
Dodaję śmietanę z odrobiną mąki i posypuję natką.
Jako "wkład" wykorzystuję ryż, makaron, kluski kładzione... w pamiętniku pani
Marii Iwaszkiewicz /chyba/ czytałam, że najwspanialsze zupy pomidorowe jadła z
naleśnikami - trzeba tylko pokroić je w łazanki i zalać zupą przed samym
podaniem, bo jak rozmiękną, to już nie są takie dobre... Te naleśniki
przetestowałam!
Marianka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 22:01:46

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Wika" <wika84@[nospam]go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użyszkodnik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> naciapał(a):

> Akasamitna pomidorowa
>
> 1/2 kg dojrzałych pomidorów
> 1/2 średniej cebuli
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka masła
> 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
> 2 łyżki śmietany kremówki
> 1 łyżeczka cukru pudru
> sól, pieprz
>
> pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, cebule oraz czosnek obrać i
> posiekać, stopić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz
> pomidory.
> Dusić na małym ogniu ok. 15. min
> Dodać 3 szkl. wody. gotować 20 min.
> następnie zupę przetrzeć przez sitko, dodać rozpuszczoną w niewielkiej
> ilości wody mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz.
> Dodać śmietanę i przez chwilę ubijać zupę trzepaczką na małym ogniu.
> podawać z zieloną pietruszką.
>
brzmi wspaniale :) i nawet miesa nie potrzeba. Musze wyprobowa. Domyslam
sie, ze smak jest nieco slodkawy, musi byc ciekawe.
Dziekuje bardzo.


--
Wika.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 22:02:31

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Wika" <wika84@[nospam]go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użyszkodnik "Marianka" <b...@o...pl> naciapał(a):

>> Witam!
> Gotuję rosół, zjadamy jednego dnia, ale zawsze trochę zostaje. Do
> tego dodaję
> - latem, przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów,
> - po sezonie, przecier z puszki lub sok pomidorowy z kartonu.
> Dodaję śmietanę z odrobiną mąki i posypuję natką.
> Jako "wkład" wykorzystuję ryż, makaron, kluski kładzione... w
> pamiętniku pani Marii Iwaszkiewicz /chyba/ czytałam, że
> najwspanialsze zupy pomidorowe jadła z naleśnikami - trzeba tylko
> pokroić je w łazanki i zalać zupą przed samym podaniem, bo jak
> rozmiękną, to już nie są takie dobre... Te naleśniki przetestowałam!
> Marianka

A te nalesniki to beda pasowaly do kazdego typu pomidorowki czy tylko do
tego jednego przepisu ?

--
Wika .


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 22:45:04

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "net2" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marianka" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04c1.00001832.40d1eef7@newsgate.onet.pl...
> > Witam!
> Gotuję rosół, zjadamy jednego dnia, ale zawsze trochę zostaje. Do tego
dodaję
> - latem, przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów,
> - po sezonie, przecier z puszki lub sok pomidorowy z kartonu.
> Dodaję śmietanę z odrobiną mąki i posypuję natką.
> Jako "wkład" wykorzystuję ryż, makaron, kluski kładzione...

Ja do tego co wyzej dodaje starty żółty serek, zupka nabiera nowego smaku i
jest pyszna, polecam.
Joasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 22:48:54

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

In news:cat6u0$gqh$1@atlantis.news.tpi.pl, net2 wrote:
> Ja do tego co wyzej dodaje starty żółty serek, zupka nabiera nowego
> smaku i jest pyszna, polecam.
A na drugie kalafiorek z sosikiem i obiadek gotowy! Hi hi hi.

Hania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 06:33:26

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Hanna Burdon napisał:

>>Ja do tego co wyzej dodaje starty żółty serek, zupka nabiera nowego
>>smaku i jest pyszna, polecam.
>
> A na drugie kalafiorek z sosikiem i obiadek gotowy! Hi hi hi.

Na deserek koniecznie mniamniusia pychotka...
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-18 07:43:48

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 18 Jun 2004 08:33:26 +0200, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:

>Użytkownik Hanna Burdon napisał:
>
>>>Ja do tego co wyzej dodaje starty żółty serek, zupka nabiera nowego
>>>smaku i jest pyszna, polecam.
>>
>> A na drugie kalafiorek z sosikiem i obiadek gotowy! Hi hi hi.
>
>Na deserek koniecznie mniamniusia pychotka...


a gdzie kawka herbatka badz choc soczek?

a ja slowo pychotka to toleruje w tym u mnie slynnym juz ciescie
pt bananowa pychotka...tym, co robie bez bananow i zapominam
dodac roztopione maslo, wiec iasto juz na blasze nim polewam ;P

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-19 13:41:53

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Witam ponownie!
Po obiedzie naleśnikowym zawsze coś zostaje, wykorzystuję więc naleśniki do
różnych zup: pomidorowa, pieczarkowa, grzybowa, jarzynowa/jeżeli naleśniki
pokrojone są w paseczki to wychodzą wtedy fałszywe flaki/itp. Podstawowa
zasada; naleśniki dokłada się do zupy już na talerzu, przed samą konsumpcją.
Dodane wcześniej puchną i nie są smaczne. Myślę więc, że do każdego rodzaju
pomidorowej można je dodać.
Hej!
Marianka
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos do spagetti
sezon na kalafiora
Brazylijska kuchnia
PRAWDZIWE HAMBURGERY - przepis
Puchatek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »