Szukana fraza: Autor: Kyllyan <m...@o...pl>
Znaleziono: 136 wiadomości
2005-05-28 08:31:24 | Kyllyan inne posty tego autora
> Można zrobić kiszoną młodą kapustę. Poszatkowaną zalać wrzątkiem, lekko > osolić i w tej wodzie potrzymać parę dni, aż skiśnie. Ja zalewam wodą, w której gotowały ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Kurek czerwony2005-06-06 11:51:33 | Kyllyan inne posty tego autora
U nasz w Bałtyku żyje podobna. Nazywa sie diabeł morski albo kur diabeł. Drzewiej kaszubi robili z niej zupę. Teraz czasem po spreparowaniu robi w charakterze ozdoby. Tego ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: do Wojti w sprawie "kurka czerownego"2005-06-13 07:47:19 | Kyllyan inne posty tego autora
Każdą jedną rybę można bez obaw podać smażoną "saute". Czy to w postaci filetu, czy też w dzwonkach. -- Sławomir J Marusiński Gdańsk WŻCh "Radość" [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Nalewka truskawkowa - chwalę się2005-06-13 07:53:33 | Kyllyan inne posty tego autora
>. Jak ma być 3 miesiące oczekiwania i później degustacja bez przykrych >następstw .. Żadnych przykrych następstw nie będzie, nawet jak to wypijesz następnego dnia. Chodzi ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Jak robić biały ser?2005-06-15 08:22:40 | Kyllyan inne posty tego autora
> Zalanie wrzącym mlekiem powoduje szybkie oddzielenie się sera od serwatki. > Hm, im wyższa temperatura, tym skrzep twardszy. Dlatego IMO lepiej jednak powoli podgrzewać ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Jak robić biały ser?2005-06-16 16:05:13 | Kyllyan inne posty tego autora
>> Mozna tez z takiego "kartonowego" zrobic, trzeba jednak wybrac bez >> ulepszaczy, a pozniej niestety zakwasic odrobine sokiem z cytryny. >> Wiem, ze to nie ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Wisnie i procenty2005-08-07 06:42:15 | Kyllyan inne posty tego autora
> Patrzac na moje jasne wisnie (ktore chyba popularnie nazywane sa > "szklanki") nie mam pojecia jak z nich zrobic "sklepowa" ciemna, > aromatyczna, lekko ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: oliwa z oliwek2005-08-13 05:57:42 | Kyllyan inne posty tego autora
>> Do smażenia nadaje się każda oliwa z oliwek. > > Tylko czasem dymi ;) Toć każdy tłuszcz zadymi jak się go za mocno podgrzeje. -- Sławomir J Marusiński Gdańsk [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Smalec z gęsi2005-08-15 19:25:43 | Kyllyan inne posty tego autora
> Pasta z wątróbek. 45 dag wątróbek (gęsie, cielęce...) 2 cebule, 2 jajka na > twardo,4 łyzki smalcu gęsiego, sól, pieprz. Wątróbki dusisz z cebulą, > mielisz ... [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia
Re: Klarowny sok - na temat2005-08-15 19:28:03 | Kyllyan inne posty tego autora
poguglować i znaleźć coś o klarowaniu wina -- Sławomir J Marusiński Gdańsk [ więcej ]
Grupa : pl.rec.kuchnia