« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-05-27 21:03:19
Temat: Re: Co można zrobić z młodej kapusty?Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
> Glowke kapusty myjesz, szatkujesz (nigdy nie parzylam, ale chyba
> sprobuje), zalewasz woda, dod.listek laurowy, ziele ang., pieprz
> ziarnisty, warzywa (marchew w polkrazki, seler, pietruszka, por),
> podsmazona kielbase (na glowke kap.daje 3-4 laski kielbasy), sol, papryke
> w proszku. W miare potrzeby dod.wody. Konsystencja powinna byc raczej
> gesta (nie za wodnista). Pod koniec gotowania kocentrat pomid. lub
> pomidory i...duuuuzo koperku. Podaje sie z ziemniakam. Potrawa jest
> najsmaczniejsza, gdy wszystkie warzywa sa mlode.
Zapomnialo mi sie napisac, ze dodaje sok z cytryny do smaku. Bez tego
potrawa jest nijaka.
--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-05-28 08:31:24
Temat: Re: Co można zrobić z młodej kapusty?> Można zrobić kiszoną młodą kapustę. Poszatkowaną zalać wrzątkiem, lekko
> osolić i w tej wodzie potrzymać parę dni, aż skiśnie.
Ja zalewam wodą, w której gotowały się ziemniaki. Ponieważ wrzątek zabija
wszystkie bakterie, dodaję coś kwaszonego w charakterze startera: łyżkę soku
z kiszonej kapusty, ogórków, w ostateczności łyżkę kwasnej śmietany, czy
serwatki. Co tam akurat mam pod ręką.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |