Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-04 09:50:06

Temat: ???
Od: "Tobiasz Jaskuła" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-04 11:01:46

Temat: Re: ???
Od: "Paul" <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

> Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?

Sa to duze krewetki
Najbardziej je lubie po prostu usmazone na grillu i polane oliwa.
Obiera sie palcami i wsuwa z zachwytem

--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 11:21:41

Temat: Re: ???
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Paul wrote:

>> Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?
>
> Sa to duze krewetki
> Najbardziej je lubie po prostu usmazone na grillu i polane oliwa.
> Obiera sie palcami i wsuwa z zachwytem

nie należy zapomnieć usunąć przewodu pokarmowego, bo źle smakuje i jest
niezdrowe. Nie tak jak fugu, ale też.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 12:03:32

Temat: Shripm scampi
Od: "Maciek" <m...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

Sprawdzony przepis na Shrimp Scampi :

1 kg duzych krewetek
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki oleju z oliwek
4 zabki czosnku - zmiazdzone
2 zielone cebulki - drobno posiekane
1/2 szklanki pietruszki - " - " - "
sol , pieprz , cajun pieprz , - dodac do maki
oregano
po 2 lyzki stolowe czerwonego wina i brandy

Oczyscic krewetki - obtoczyc w mace z przyprawami , smazyc na silnym ogniu w
oleju z oliwek przez 5 minut, potrzasajac patelnia.
Odsaczyc krewetki i ulozyc w plaskim ognioodpornym szklanym naczyniu .
Pozostale skladniki ( bez alkoholi ) smazyc na pozostalym tluszczu przez 3
minuty, potrzasajac patelnia - odsaczyc i dodac do krewetek. Dodac wino i
brandy do patelni i zapalic. Kiedy plomienie przygasna, polac sos na
krewetki , wlozyc do goracego piekarnika na 5 minut .

Smacznego i przepraszam za koslawe tlumaczenie .
Maciek

"Tobiasz Jaskuła" <t...@w...pl> wrote in message
news:9s3329$53g$2@news.tpi.pl...
> Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 17:12:25

Temat: Re: ???
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paul" <p...@p...ch> napisał w wiadomości
news:9s3732$sbl$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> > Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?
>
> Sa to duze krewetki
> Najbardziej je lubie po prostu usmazone na grillu i polane oliwa.
> Obiera sie palcami i wsuwa z zachwytem
>
> --
> Amicalement Paul Urstein

A ja jadłam takiego dużego robala, miejscowi nazywali go właśnie scampi.
Mnie wyszło, że to homarzec. Hmm... teraz znalazłam, że scampi to krewetka
królewska lub homar norweski. Tyle, że ten mój był złowiony u wybrzeży
Gargano- no to jak? Też norweski?
Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 19:38:57

Temat: Re: ???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Co to jest SCAMPI i jak się je przyrządza?
>
>Sa to duze krewetki
>Najbardziej je lubie po prostu usmazone na grillu i polane oliwa.
>Obiera sie palcami i wsuwa z zachwytem

a u nas scampi to krewetki zwiniete w siebie, w panierunku i
smazone. jesc z sosem tatarskim, spsikane cytryna.

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-04 22:08:17

Temat: Re: ???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Sa to duze krewetki
>> Najbardziej je lubie po prostu usmazone na grillu i polane oliwa.
>> Obiera sie palcami i wsuwa z zachwytem
>>
>> --
>> Amicalement Paul Urstein
>
>A ja jadłam takiego dużego robala, miejscowi nazywali go właśnie scampi.
>Mnie wyszło, że to homarzec. Hmm... teraz znalazłam, że scampi to krewetka
>królewska lub homar norweski. Tyle, że ten mój był złowiony u wybrzeży
>Gargano- no to jak? Też norweski?
>Kasia L.
>

moze sie zgubil...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 06:05:55

Temat: Re: ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Kasia L. <l...@p...onet.pl> wrote:


> A ja jad"am takiego dużego robala, miejscowi nazywali go w"aśnie scampi.
> Mnie wysz"o, że to homarzec. Hmm... teraz znalaz"am, że scampi to krewetka
> królewska lub homar norweski. Tyle, że ten mój by" z"owiony u wybrzeży
> Gargano- no to jak? Też norweski?


Poszukalem w literaturze, gdzie takze jest na ten temat zamieszanie,
jednak wychodzi na to, ze krewetka to skorupiak bez szczypiec z gatunku
Panaeus, a homarzec, nerczan, scampi, langustyna, homar norweski oraz
krewetka z zatoki Dublinskiej to przedstawiciele rodzaju Nephrops, male
skorupiaki ze szczypcami. Tyle jezeli chodzi o klasyfikacje z punktu
widzenia biologii, ale niewykluczone, ze na talerzu jako scampi
wystepuja zarowno krewetki jak i homarce.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 18:18:08

Temat: Re: ???
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:t1fbut8is530ock16bnoumc69su0f10m6m@4ax.com...

> moze sie zgubil...
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

Mozliwe, chociarz wlasciciel knajpy zarzekal sie, ze jest miejscowy tzn
homarzec.

Kasia L.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 19:28:22

Temat: Re: ???
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1f2e0n3.1aeasg55ugpaaN%wlos@tele.com.pl...
> Kasia L. <l...@p...onet.pl> wrote:

> Poszukalem w literaturze, gdzie takze jest na ten temat zamieszanie,
> jednak wychodzi na to, ze krewetka to skorupiak bez szczypiec z gatunku
> Panaeus, a homarzec, nerczan, scampi, langustyna, homar norweski oraz
> krewetka z zatoki Dublinskiej to przedstawiciele rodzaju Nephrops, male
> skorupiaki ze szczypcami. Tyle jezeli chodzi o klasyfikacje z punktu
> widzenia biologii, ale niewykluczone, ze na talerzu jako scampi
> wystepuja zarowno krewetki jak i homarce.
>
> Wladyslaw

To by sie zgadzalo, mój mial szczypce. Drugie zwierzatko sasiadujace z nim
na moim talerzu nie mialo szczypiec i nazywali je aragosta czyli langusta.
Powiedziano mi jeszcze, że scampi i aragosta to nie są frutti di mare tylko
crostaci. Dziekuje Wladyslawie.

Kasia L.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia włoska i chińska
sałatka Qcyka
O murzynku-pierniku
Produkcja markiz
Dzien eksperymentow :o))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »