Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia 1001 pomyslow na kluchy

Grupy

Szukaj w grupach

 

1001 pomyslow na kluchy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-06 13:10:41

Temat: 1001 pomyslow na kluchy
Od: Eryk \"eof\" Orłowski <e...@N...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

ponieważ jestem wielkim wielbicielem kluchów na włoską modłę, niniejszym
rzucam temat - Wasze pomysły na spaghetti/penne/cotamjeszczediabliwiedza ;)

moich (hmm, scisle mowiac - nie mojego autorstwa, a raczej tych, ktore
przyrzadzam) jest kilka:

- "klasyczne" pomidorowe z makaronem spaghetti, ewentualnie:
+ warzywa (cieniutkie plasterki cukinnii),
+ oliwki
+ anchovis

- serowe (zielony + typu brie+ smietana + natka)
- lososiowe
- szpinakowe
- tunczykowe (straczki chilli wysmazone na oliwie -> + czosnek -> +
tunczyk -> + kapary -> + sok z cytryny -> + roztopione maselko = mlasssk)
- kurczak + rukola (kurczak usmazony na ostro z pieprzem cayenne, duzo oliwy
zeby troche plywalo) + parmezan

chetnie poczytam o innych ciekawych pomyslach ze szczegolami :)

pozdr

eof

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-07 19:58:08

Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 04-01-06 14:10, Eryk "eof" Orłowski napisał(a):
> Witam
>
> ponieważ jestem wielkim wielbicielem kluchów na włoską modłę, niniejszym
> rzucam temat - Wasze pomysły na spaghetti/penne/cotamjeszczediabliwiedza ;)

> - szpinakowe

no te szpinakowe zabily mi cwieka..
podziel sie przepisem bo szpinak uwielbiam

nie zawiele ci pomoge bo kluchy omijam

ale moje jedno dziecko lubi je z serem (wiem ze to nie "wloszczyzna" :)
a drugie dziecko z jakims mieskeim w sosie wlsnym
maz z wbitym w nie jajkiem i pieprzem
a ja jesli musze to miesko mielone dobrze przyprawione !!! posypane
parmezanem

pozdrawiam serdecznie
i tez poczytam co inni jadaja z kluchami

b.

--
Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojega adresu!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 21:35:55

Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bella" napisał w wiadomości

> no te szpinakowe zabily mi cwieka..
> podziel sie przepisem bo szpinak uwielbiam

proste. osobiscie robie na ostro, czyli najsampierw praze straczki chilli na
oliwie, ale nie wszyscy lubia wypalac sobie kubki smakowe ;) Zaraz potem
podsmazam czosnek pokrojony w grubsze plasterki (a propos, niedawno odkrylem
mozliwosc smazenia zabkow czosnku w calosci, tj. bez obierania z "lupinki" -
polecam fanom czosnku - genialne). czosnek zdejmuje, coby nie zgorzknial.
nastepnie, podsmazam deczko pokrojona w kostke czerwona papryke i dalej juz
idzie szpinak. wrzucam odlozony wczesniej czosnek, do tego miete i co tam
jeszcze mam, najlepiej z doniczki rzecz jasna. szpinak "po mojemu" musi miec
charakter (czyli byc ostry i aromatyczny czosnkiem i ziolami), prawde mowiac
nie przepadam za przyrzadzanym jeszcze przez matke takim mdlawym z jajkiem.
no ale co kto lubi rzecz jasna. aha, czasami jeszcze z sama papryka
podsmazam plasterki pieczarek, nie za duzo. na koniec, mozna troche
rozbeltac smietana albo mlekiem. ja podaje roznie, w zaleznosci od humoru i
zawartosci szafek - z normalnym spaghetti badz z wstazkami (farfalle sie
nazywa toto chyba?), szerokimi na palec. no i jaki tam z serow mi podpadnie,
czy to parmezan, czy to inny w tym duchu albo mieszanka.

pozdrawiam

eof

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 21:45:28

Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: "akolada" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eryk Orłowski" <e...@N...wprost.pl> napisał w
wiadomości news:bthuea$74n$1@atlantis.news.tpi.pl...
> (a propos, niedawno odkrylem mozliwosc smazenia zabkow czosnku w calosci,
tj. bez obierania z "lupinki" -
> polecam fanom czosnku - genialne).
Ameryka zostałą odkryta.
Czosnek w łupinach smażony we frytkownicy - to jest to!
Czosnek pieczony w łupinach - to tez jest to!
Wiatry tylko straszne i następnego dnia zakaz kontaktów ze społeczeństwem.
akolada

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 21:45:59

Temat: kluski z frytkami
Od: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----

> Czosnek w łupinach smażony we frytkownicy - to jest to!
> Czosnek pieczony w łupinach - to tez jest to!
> Wiatry tylko straszne i następnego dnia zakaz kontaktów ze społeczeństwem.

nie wiem, czy mam sadzic po charakterze innych postow rozmowcy, i uznac za
szydere? bo cos mi siakim fastfoodem zajezdza ta frytkownica hmmmm... ale
rozumiem, o wizerunek dbac nalezy ;)

a wiatry - kwestia dobrego wina :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 22:08:55

Temat: Re: kluski z frytkami
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bthv40$2r8$1@nemesis.news.tpi.pl>, Eryk Orłowski
<e...@N...wprost.pl> wrote:

> ----- Original Message -----
>
> > Czosnek w łupinach smażony we frytkownicy - to jest to!
> > Czosnek pieczony w łupinach - to tez jest to!
> > Wiatry tylko straszne i następnego dnia zakaz kontaktów ze społeczeństwem.
>
> nie wiem, czy mam sadzic po charakterze innych postow rozmowcy, i uznac za
> szydere? bo cos mi siakim fastfoodem zajezdza ta frytkownica hmmmm...

A co masz do frytownicy? To w końcu tylko narzędzie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 22:10:28

Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 2004-01-07 at 22:35, Eryk Orłowski wrote:

> rozbeltac smietana albo mlekiem. ja podaje roznie, w zaleznosci od humoru i
> zawartosci szafek - z normalnym spaghetti badz z wstazkami (farfalle sie
> nazywa toto chyba?), szerokimi na palec. no i jaki tam z serow mi podpadnie,
> czy to parmezan, czy to inny w tym duchu albo mieszanka.

Farfalle to "motylki", czyli kukardki. Wstazki to tagliatelle.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 22:14:14

Temat: Re: kluski z frytkami
Od: "akolada" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eryk Orłowski" <e...@N...wprost.pl> napisał w
wiadomości news:bthv40

> a wiatry - kwestia dobrego wina :)
>
Co polecasz?
akolada

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 22:15:55

Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Farfalle to "motylki", czyli kukardki. Wstazki to tagliatelle.

- dobrze wiedziec, dziekuje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 22:16:39

Temat: Re: kluski z frytkami na winie
Od: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
>
> Co polecasz?

- ja to chyba pojde do doktora paranoje rozpoznac, bo mam nieodparte
wrazenie, ze to pytanie na zasadzie "zobaczmy czy sie zblazni jak z
czosnkiem na frytasach" ;-) Gdyby tak bylo przypadkiem (najlepiej niech sie
dowiem wprost, bo sluzba zdrowia sama jest chora), to od razu mowie, ze
zaden ze mnie znawca i rzucam raczej markami niz winnicami. Lubie (przez
niektorych miazdzone) wina pasqua - valpolicella czy chianti. albo
bardolino.

mam nadzieje, ze te winka pasuja do frytek z kluskami.

eof



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

w temacie kuchni tajskiej ?
czy wok tylko do chinszczyzny?
maszyna do pieczenia chleba - pytania o modele
Relacja krowkowa
Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »