Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Date: Wed, 7 Jan 2004 22:35:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <bthuea$74n$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <btece8$2pgd$1@news2.ipartners.pl> <btho3g$9mf$1@news.rsk.pl>
Reply-To: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl>
NNTP-Posting-Host: uy54.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1073511695 7319 80.54.105.54 (7 Jan 2004 21:41:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Jan 2004 21:41:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185952
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bella" napisał w wiadomości
> no te szpinakowe zabily mi cwieka..
> podziel sie przepisem bo szpinak uwielbiam
proste. osobiscie robie na ostro, czyli najsampierw praze straczki chilli na
oliwie, ale nie wszyscy lubia wypalac sobie kubki smakowe ;) Zaraz potem
podsmazam czosnek pokrojony w grubsze plasterki (a propos, niedawno odkrylem
mozliwosc smazenia zabkow czosnku w calosci, tj. bez obierania z "lupinki" -
polecam fanom czosnku - genialne). czosnek zdejmuje, coby nie zgorzknial.
nastepnie, podsmazam deczko pokrojona w kostke czerwona papryke i dalej juz
idzie szpinak. wrzucam odlozony wczesniej czosnek, do tego miete i co tam
jeszcze mam, najlepiej z doniczki rzecz jasna. szpinak "po mojemu" musi miec
charakter (czyli byc ostry i aromatyczny czosnkiem i ziolami), prawde mowiac
nie przepadam za przyrzadzanym jeszcze przez matke takim mdlawym z jajkiem.
no ale co kto lubi rzecz jasna. aha, czasami jeszcze z sama papryka
podsmazam plasterki pieczarek, nie za duzo. na koniec, mozna troche
rozbeltac smietana albo mlekiem. ja podaje roznie, w zaleznosci od humoru i
zawartosci szafek - z normalnym spaghetti badz z wstazkami (farfalle sie
nazywa toto chyba?), szerokimi na palec. no i jaki tam z serow mi podpadnie,
czy to parmezan, czy to inny w tym duchu albo mieszanka.
pozdrawiam
eof
|