Data: 2004-01-07 21:35:55
Temat: Re: 1001 pomyslow na kluchy
Od: Eryk Orłowski <e...@N...wprost.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bella" napisał w wiadomości
> no te szpinakowe zabily mi cwieka..
> podziel sie przepisem bo szpinak uwielbiam
proste. osobiscie robie na ostro, czyli najsampierw praze straczki chilli na
oliwie, ale nie wszyscy lubia wypalac sobie kubki smakowe ;) Zaraz potem
podsmazam czosnek pokrojony w grubsze plasterki (a propos, niedawno odkrylem
mozliwosc smazenia zabkow czosnku w calosci, tj. bez obierania z "lupinki" -
polecam fanom czosnku - genialne). czosnek zdejmuje, coby nie zgorzknial.
nastepnie, podsmazam deczko pokrojona w kostke czerwona papryke i dalej juz
idzie szpinak. wrzucam odlozony wczesniej czosnek, do tego miete i co tam
jeszcze mam, najlepiej z doniczki rzecz jasna. szpinak "po mojemu" musi miec
charakter (czyli byc ostry i aromatyczny czosnkiem i ziolami), prawde mowiac
nie przepadam za przyrzadzanym jeszcze przez matke takim mdlawym z jajkiem.
no ale co kto lubi rzecz jasna. aha, czasami jeszcze z sama papryka
podsmazam plasterki pieczarek, nie za duzo. na koniec, mozna troche
rozbeltac smietana albo mlekiem. ja podaje roznie, w zaleznosci od humoru i
zawartosci szafek - z normalnym spaghetti badz z wstazkami (farfalle sie
nazywa toto chyba?), szerokimi na palec. no i jaki tam z serow mi podpadnie,
czy to parmezan, czy to inny w tym duchu albo mieszanka.
pozdrawiam
eof
|