| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-19 14:43:11
Temat: 2 pytanka z róznych beczek:)Witam!
1. Jak zrobić marynowane malutkie buraczki??
2. Jak ( technicznie) zrobić klops pieczony z mielonego żeby w środek
nawkładać warzyw żeby po przekrojeniu wyszła ładna mozaika a żeby
jednocześnie przy krojeniu to sie nie rozleciało.??
Ach i może jeszcze jedno ma ktoś moze przepis na jakąś marynatę z kapustą w
roli głównej??
AgaL obsypana darami jesieni:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-19 14:56:22
Temat: Re: 2 pytanka z róznych beczek:)
Użytkownik "Agnieszka " <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cl395v$8vb$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> 1. Jak zrobić marynowane malutkie buraczki??
> 2. Jak ( technicznie) zrobić klops pieczony z mielonego żeby w środek
> nawkładać warzyw żeby po przekrojeniu wyszła ładna mozaika a żeby
> jednocześnie przy krojeniu to sie nie rozleciało.??
> Ach i może jeszcze jedno ma ktoś moze przepis na jakąś marynatę z kapustą
w
> roli głównej??
> AgaL obsypana darami jesieni:)
>
Na pytanie 3 odpowiadam
Jest taka sałatka:
w równych cześciach :
kapusta
cebula
pomidory zielone
papryka jak jest
marchewka utarta na grubej tarce
sól ocet woda olej jakies ziele angielskie
posiekać wymieszać zalać zalewa do słoików troszke oleju na wierzch..
Pasteryzowac...
stało to u mnie w piwnicy nawet pare lat...i nadawało sie do jedzenia
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-19 16:28:38
Temat: Re: 2 pytanka z róznych beczek:)> 2. Jak ( technicznie) zrobić klops pieczony z mielonego żeby w środek
> nawkładać warzyw żeby po przekrojeniu wyszła ładna mozaika a żeby
> jednocześnie przy krojeniu to sie nie rozleciało.??
>
No Wiesz? Tak troche trudno napisac Ci jak,bo malo danych co chcesz
osiagnac.Ja na przyklad robie kotlety mielone nadziewane ....wlasnie
pomidorem i serem zoltym(mozna i czyms innym wg uznania).Mieso mielone
przygotowane wg wlasnego uznania jak na kotlety mielone.Urabiam z tego dosc
"duze " takie z dwoch lyzek kotlety w miare plaskie.Obsmazam na oleju z
wszystkich stron i odstawiam.Po lekkim ostudzeniu wydlubuje nozykiem z gory
dolek(kiedys probowalem uformowac taki kotlet z dolkiem przed smarzeniem ale
sie nie udalo).Do tego diolka wkladam pomidorka.Pomidor sparzony,obrany ze
skorki ,wyczyszczony z ziaren i pokrojony w drobna kostkie.Calosc przykrywam
startym serem zoltym ukladam takowe kotlety mielone na blaszcze do pieczenia
i na 15 minut do piekarnika.ok 200st.
Wlasnie cos takiego dzisiaj zaserwowalem w domu z dodatkiem frytek i na
surowkie ogorek kiszony
Tak przemyslajac Twoj problem to dochodze do wniosku,ze jedyny sposob
wykonania takiego "klopsu" to :Przygotowac mieso mielone,ulozyc na blaszanej
lub innej foremce.ulozyc przygotowane warzywa-raczej juz wstepnie
ugotowane,przykryc to nastepna warstwa mielonego.Z gory przylozyc kilka
plastrow sloniny czy tlustego boczku i wstawic do piekarnika.Czas pieczenie
trudno okreslic ale sadze ze ok. 1 godziny w temp.200st.C . Tyle,ze wyjdzie
Ci z tego raczej pasztet niz klops z nadzieniem warzywnym.
JA czesto eksperymentuje w kuchni.A co JAk Ci nie wyjdzie to najwyzej
stracisz :finansowo jakies 20 zl a czasowo ze 2-3 godziny.Tylko
eksperymentuj wtedy kiedy "rodzinki" nie ma w domu.Mniejszy wstyd jak sie
nie uda.
Pozdrawiam Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-19 17:07:42
Temat: Re: 2 pytanka z róznych beczek:)Użytkownik "Agnieszka " <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cl395v$8vb$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> 1. Jak zrobić marynowane malutkie buraczki??
Buraczki marynowane
Gorącą marynatą z zagotowanej wody (1 l), szklanki octu 6 proc. i przypraw,
10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, po
łyżce cukru i soli zalewamy w słoikach ugotowane wcześniej i obrane
buraczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
2. Jak ( technicznie) zrobić klops pieczony z mielonego żeby w środek
> nawkładać warzyw żeby po przekrojeniu wyszła ładna mozaika a żeby
> jednocześnie przy krojeniu to sie nie rozleciało.??
Warzyw daj z umiarem a nie rozleci się.
> Ach i może jeszcze jedno ma ktoś moze przepis na jakąś marynatę z kapustą
w
> roli głównej??
Kapusta marynowana Bożenki z Wilna:
( ..)Potrzebna jest kapusta, papryka czerwona, cebula i marchew - co do
proporcji, to kapusty oczywiscie ma byc nawiecej, a reszty tak nieduzo do
koloru i do lekkiego smaku . Kapuste kroimy w nieduze kwadraty, papryke w
paski, cebule w polkrazki, marchew tez w polkrazki lub scieramy na tarce o
duzych oczkach. Wszystko ukladamy warstwami w naczyniu, przyciskamy talerzem
i zalewamy goraca marynata. Marynuje sie tak okolo 12 godz. (nie musi stac w
lodowce, u mnie zawsze stoi przykryte w szafce).
Marynata:
1 litr wody
100 gr cukru
100 gr octu (9%)
1 lyzka soli
Woda + sol i cukier, gdy zacznie sie gotowac, trzeba wlac ocet i zalac
kapuste.(.. )
> AgaL obsypana darami jesieni:)
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |