« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-19 14:58:42
Temat: A moze tiramisu?Czy macie jakis przepis? w miare prosty?
Mariolkka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-19 15:08:30
Temat: Re: A moze tiramisu?Dnia Thu, 19 Aug 2004 16:58:42 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Mariolkka*, w
wiadomości news:<news:cg2f9h$6l3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Czy macie jakis przepis? w miare prosty?
A może http://glinki.com/?l=iwzvqm
albo http://glinki.com/?l=qmgpbk
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 05:29:09
Temat: Re: A moze tiramisu?Tiramisu dla zakochanych - przysłała Ewik
25 dag sera śmietankowego mascarpone (może być serek kremowo-śmietankowy
Ostrowia, lub tłusty ser trzykrotnie mielony), 2 jajka, 5 dag zmielonych na
puder wiórków kokosowych, 5 dag cukru pudru, kieliszek rumu, owoce: ananas z
puszki, kiwi, brzoskwinia, wisienka koktajlowa do dekoracji, łyżka cynamonu
lub kakao.
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (białka zachować). Ucierać,
dokładając łyżką ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe i rum. Starannie
wymieszać. Ubite ze szczyptą soli białka delikatnie wmieszać do masy
serowej. Obrać owoce. Brzoskwinie, ananas pokroić na małe kawałki, kiwi
pokroić w trójkąciki. Ułożyć na talerzu część pokrojonych owoców, a na nich
warstwę masy serowej. Posypać przez sitko cynamonem lub kakao. Resztę owoców
ułożyć dookoła na talerzu. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem
ozdobić wisienką. Owoce można polać ajerkoniakiem - będą pyszne!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 08:30:17
Temat: Re: A moze tiramisu?> Czy macie jakis przepis? w miare prosty?
Witam,
ponizej podaje link z przepisem i wykonaniem (wraz ze zdjeciami)
tiramisu.
http://groups.google.pl/groups?q=gotowanie+z+cyfraki
em&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&se
lm=cb4g40%24mmv%241%40inews.gazeta.pl&rnum=2
Zycze smacznego i pozdrawiam
Karolina
>
> Mariolkka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 10:08:13
Temat: Re: A moze tiramisu?
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cg427n$fq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tiramisu dla zakochanych - przysłała Ewik
>
> 25 dag sera śmietankowego mascarpone (może być serek kremowo-śmietankowy
> Ostrowia, lub tłusty ser trzykrotnie mielony), 2 jajka, 5 dag zmielonych
na
> puder wiórków kokosowych, 5 dag cukru pudru, kieliszek rumu, owoce: ananas
z
> puszki, kiwi, brzoskwinia, wisienka koktajlowa do dekoracji, łyżka
cynamonu
> lub kakao.
>
to chyba deser serkowy ale nie tiramisu, pierwsze słysze o mielonym kokosie
czy owocach z puszki a ani słowa o amaretto czy biszkoptach...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 10:12:36
Temat: Re: A moze tiramisu?
Basia wrote:
> to chyba deser serkowy ale nie tiramisu, pierwsze słysze o mielonym kokosie
> czy owocach z puszki a ani słowa o amaretto czy biszkoptach...
>
jak czytam, ze cos takiego to tiramisu to zaczynam rozumiec wladyslawa i
jego walke o zachowaniu czystosci nomenklatury :)
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 10:17:14
Temat: Re: A moze tiramisu?
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:cg4iqn$l77$1@achot.icm.edu.pl...
>
>
> Basia wrote:
>
> > to chyba deser serkowy ale nie tiramisu, pierwsze słysze o mielonym
kokosie
> > czy owocach z puszki a ani słowa o amaretto czy biszkoptach...
> >
>
> jak czytam, ze cos takiego to tiramisu to zaczynam rozumiec wladyslawa i
> jego walke o zachowaniu czystosci nomenklatury :)
>
do tej pory dyskusyjnym problemem było to, czy deser z innym niz mascarpone
serkiem ma prawo nazywac się mascarpone, inne komponenty nie byly
kwestionowane a ja udziału w dyskusjach nie bralam, tolerancyjna jestem, ale
na ananasa i kiwi oraz kokos w tiramisu juz musialam zareagowac;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 17:06:08
Temat: Re: A moze tiramisu? A jeżeli owego mascarpone nie ma to co ?
--
Pozdrawiam
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-20 18:01:12
Temat: Pytanie do przepisuCzy macie jakieś sugestie w sprawie wyeliminowania z przepisu amaretto? Mój
ukochany tymczasowo otrzymał od lekarza zakaz spożywania alkoholu nawet w
ilościach śladowych, a jak widzi tiramisu, to oprzeć się mu nie potrafi :)
No i chciałabym mu przyjemność tymże deserem sprawić, a jednocześnie na
próbę jego zdrowia nie wystawiać.
Oczywiście najprostszym rozwiązaniem byłoby nasączenie biszkoptów samą kawą,
ale amaretto zdecydowanie poprawia smak tiramisu, stąd pytam: macie pomysł
czym je zastąpić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 01:07:32
Temat: Re: Pytanie do przepisu
gosia wrote:
> Czy macie jakieś sugestie w sprawie wyeliminowania z przepisu amaretto? Mój
> ukochany tymczasowo otrzymał od lekarza zakaz spożywania alkoholu nawet w
> ilościach śladowych, a jak widzi tiramisu, to oprzeć się mu nie potrafi :)
> No i chciałabym mu przyjemność tymże deserem sprawić, a jednocześnie na
> próbę jego zdrowia nie wystawiać.
> Oczywiście najprostszym rozwiązaniem byłoby nasączenie biszkoptów samą kawą,
> ale amaretto zdecydowanie poprawia smak tiramisu, stąd pytam: macie pomysł
> czym je zastąpić?
Mozesz to zastapic olejkiem migdalowym zmieszanym z woda. Oczywiscie umawiamy
sie, ze nie bedziesz oczekiwac tego samego smaku, ale troche w tym kierunku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |