| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-20 14:03:35
Temat: AIWAR....Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
Może macie przepis,bo jednak droga.
Poza tym jest również pasta paprykowa bez dodatków/bez skórek/
Po urlopie skorzystam z przepisu na pesto.
Do zaobaczenia:))))
Ewa/WW/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-20 15:40:12
Temat: Re: AIWAR....
----- Original Message -----
From: "Ewa" <e...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 20, 2002 4:03 PM
Subject: AIWAR....
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
> Poza tym jest również pasta paprykowa bez dodatków/bez skórek/
> Po urlopie skorzystam z przepisu na pesto.
> Do zaobaczenia:))))
> Ewa/WW/
>
A mamy, may - dzis wlasnie na obiadek goracy ajwar z makaronem byl :-) To
jest dosc klasyczny przepis - wiec bez fety, ale mozesz dodac, jesli tak ci
bardziej smakuje (to bedzie cytat z mojego starego postu, bo juz kiedys ten
przepis podawalam:
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem. Szczerze mowiac ja jem to do
wszystkiego ;-)
Smacznego
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 16:00:12
Temat: Re: AIWAR....ajvar
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajthv4$i46$1@news.tpi.pl...
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
>> Ewa/WW/
to sie ciesz ze tylko 4 zet, bo firma Podravka (ta od Vegety) liczy sobie za
sloik wielkosci dzemowego tak circa 8 zeta.
>
a teraz z mojego archiwuma:)))
"...Przegladalam ksiazeczke Anny Czerni " Warzywa rzadko spotykane" he,he -
rzadko bo rok wydania 1986...
Ajvar:
50 dkg slodkiej papryki,
50 dkg baklazanow,
1 duza cebula
2 zabki czosnku,
2 lyzki oliwy lub oleju
1/2 lyzki octu,
sol , pieprz
Baklazany i papryke upiec w piekarniku lub na rozgrzanej blaszce, zdjac
skorke, posiekac drewniana lyzka lub nierdzewnym nozem aby nie czernialy.
Dodac drobno posiekane : czosnek i cebule. Doprawic pieprzem, oliwa i octem,
posolic. Wstawic do lodowki. Podawac na zimno, jako przystawke do zimnych
mies.
I jeszcze jeden z ksiazki "Pikantne przetwory" H.
Szymandreskiej
Ajvar baklazanowy
2 kg baklazanow
10 dag dojrzalych pomidorow
25 dag papryki
peczek zielonego koprerku i natki
2 lyzki soku cytrynowego,
szczypta cukru, sol
umyte warzywa upiec na blaszce w nagrzanym piekarniku, obrac ze skorki,
usunac gniazda nasienne, zemlec, polaczyc z drobniutko posiekana zielenina,
sola, sokiem z cytryny i szczypta cukru. Przelozyc do rondla i gotowac na
malym ogniu przez 30 min. stale mieszajac. Gesta paste pasteryzowac w
sloiczkach ok. 30 min.
i jeszcze Ajvar paprykowy z tejze samej ksiazki:
2 kg ostrej, miesistej papryki
1 kg baklazanow
duza glowka czosnku
szklanka oliwy
szklanka octu winnego
sol, cukier do smaku
Umyte i osuszone papryki i baklazany wstawic na blasze do nagrzanego
piekarnika na 5-7 min. przestudzic, obrac ze skorki i po usunieciu gniazd
nasiennych pokroic w kostke. W rondlu rozgrzac 3/4 szklanki oliwy , wrzucic
pokrojonwe warzywa i dusic pod przykryciem ok. 25 min , dodac sol,cukier i
drobniutko posiekany czosnek, wlac ocet i - stale mieszajac - gotowac przez
40-50 min az warzywa sie rozgotuja. Goracy ajvar przelozyc do wyparzonych
sloiczkow, na wierzch wlac lyzeczke oliwy i pasteryzowac na sucho( czyli
szczelnie zamknac , odwrocic dnem do gory i umiescic pod kocem lub w goracym
piekarniku)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 16:20:16
Temat: Re: AIWAR....i sie mi jeszcze przypmnialo, ze niedawno tytulem eksperymentu dodalam
jeszcze do ajvaru papryke chili - drobniutko posiekalam 2 wypestkowane
straki chili i poddusilam je wraz z czosnkiem i cebula - ajvar mial lekkiego
kopa i byl b. smaczny :-)
Herbatka efemeryczna, baklazanowo-papryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 17:42:54
Temat: Re: AIWAR....
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajthv4$i46$1@news.tpi.pl...
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
> Poza tym jest również pasta paprykowa bez dodatków/bez skórek/
> Po urlopie skorzystam z przepisu na pesto.
> Do zaobaczenia:))))
> Ewa/WW/
Dzięki za szybki odzew.Jesteście super.Po urlopie odezwę się.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 06:42:10
Temat: Re: AIWAR....
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:001a01c2485f$a2432e80$0200a8c0@tea...
>
> >
> A mamy, may - dzis wlasnie na obiadek goracy ajwar z makaronem byl :-)
no luuuuudzie, telepatia i to nie po raz pierwszy. Wlasnie mialam zaczac
przekopywanie archiwum w poszukiwaniu tego przepisu, bo gdzies mi wydruk
wcielo. Papryke juz zakupilam, dzis baklazany i robie ajwar!
pytanie odnosnie papryczek ostrych, widzialam u nas 2 rodzaje : male waskie
czerwone i male zielone, czym one sie roznia, ktore sa ostrzejsze i ktore to
chilli?
pozdr
Asia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 06:55:31
Temat: Re: AIWAR....
----- Original Message -----
From: "asia" <a...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 8:42 AM
Subject: Re: AIWAR....
> pytanie odnosnie papryczek ostrych, widzialam u nas 2 rodzaje : male
waskie
> czerwone i male zielone, czym one sie roznia, ktore sa ostrzejsze i ktore
to
> chilli?
>
> pozdr
> Asia :-)
>
To co u nas (znaczy w Polszcze) mozna dostac to najczesciej czerwone
pepperoni i zielone chili - IMHO zielone sa ostrzejsze - a w kazdym razie
mniej traca na ostrosci podczas smazenia - zrobilam z nimi raz kurczaka Kung
Pao ( a zwykle robie go z pepperoni wlasnie) i byl z lekka niejadalny ;-)
Dokladnie mowiac to do tego ajvaru dodalam papryczki pepperoni (czerwone) -
po pierwsze, zeby kolorystycznie uzupelnialy czerwona papryke, po drugie, po
przesmazeniu nie smakuja juz jak kawalek piekla, tylko dosc pikantnie ;-)
( a chili to ja je tak hurtowo nazywam, coby bylo wiadomo, w ktoyrm
kierunku pojsc z zakupami ;-)
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 06:30:02
Temat: Re: AIWAR....
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:001a01c2485f$a2432e80$0200a8c0@tea...
>
> Ajvar
zrobilam wczoraj ajwar z tego przepisu, wyszla pychota i nawet sporo tego,
podziele sie z rodzicielka bo sami chyba tego nie przejemy (ale kto wie?).
Herbatko, jak dlugo moze to stac w lodowce?
Jedyna trudnosc w przygotowaniu to bylo obieranie papryki, chyba troche za
krotko ja pieklam i skorka momentami odchodzila sama, a momentami wcale.
Baklazan zrobil mini wybuch w piekarnku. Reszta poszla gladko, przepis jest
super.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 06:40:00
Temat: Re: AIWAR....
----- Original Message -----
From: "asia" <a...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, August 22, 2002 8:30 AM
Subject: Re: AIWAR....
> zrobilam wczoraj ajwar z tego przepisu, wyszla pychota i nawet sporo tego,
> podziele sie z rodzicielka bo sami chyba tego nie przejemy (ale kto wie?).
> Herbatko, jak dlugo moze to stac w lodowce?
W domu robie to tak, że jeszcze b. goracy ajwar pakuje do sloikow,
pasteryzuje, jak przecier pomidorowy i stoi w lodowce nawet przez cala zime.
A tak po prostu w miseczce, w lodowce, to nie wiem, bo u mnie znika gora w
2-3 dni ;-)
> Jedyna trudnosc w przygotowaniu to bylo obieranie papryki, chyba troche za
> krotko ja pieklam i skorka momentami odchodzila sama, a momentami wcale.
> Baklazan zrobil mini wybuch w piekarnku. Reszta poszla gladko, przepis
jest
> super.
>
> Asia
>
O kurcze, to ja nie napisalam, zeby te papryke i baklazana ponakluwac
widelcem ???? Sorry. Papryke mialas za malo upieczona - ja trzymam je dosc
dlugo w piekarniku i daje termoobieg z gory - czasemi to skorka jest na
paprykach miejscami az czarna - i wtedy odchodzi jak zloto, no i ajvar ma
taki fajny , lekko dymny smak.
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-23 06:58:05
Temat: Re: AIWAR....
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:001c01c249a6$819f6160$0200a8c0@tea...
>
>
> W domu robie to tak, że jeszcze b. goracy ajwar pakuje do sloikow,
> pasteryzuje, jak przecier pomidorowy i stoi w lodowce nawet przez cala
zime.
no to mam - wczoraj zrobilam druga porcje, pieklam juz dluzej i obieralo sie
duzo lepiej. Zapasteryzowalam kilka sloikow, bedzie na potem :-)
dzieki
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |