Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.
onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: AIWAR....
Date: 20 Aug 2002 17:40:12 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 55
Message-ID: <001a01c2485f$a2432e80$0200a8c0@tea>
References: <ajthv4$i46$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1029858012 31037 192.168.240.245 (20 Aug 2002 15:40:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Aug 2002 15:40:12 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA09385
for <p...@n...pl>; Tue, 20 Aug 2002 17:39:46 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA09385
for <p...@n...pl>; Tue, 20 Aug 2002 17:39:46 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA09385
for <p...@n...pl>; Tue, 20 Aug 2002 17:39:46 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121163
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ewa" <e...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 20, 2002 4:03 PM
Subject: AIWAR....
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
> Poza tym jest również pasta paprykowa bez dodatków/bez skórek/
> Po urlopie skorzystam z przepisu na pesto.
> Do zaobaczenia:))))
> Ewa/WW/
>
A mamy, may - dzis wlasnie na obiadek goracy ajwar z makaronem byl :-) To
jest dosc klasyczny przepis - wiec bez fety, ale mozesz dodac, jesli tak ci
bardziej smakuje (to bedzie cytat z mojego starego postu, bo juz kiedys ten
przepis podawalam:
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem. Szczerze mowiac ja jem to do
wszystkiego ;-)
Smacznego
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|