Data: 2002-08-20 15:40:12
Temat: Re: AIWAR....
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ewa" <e...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 20, 2002 4:03 PM
Subject: AIWAR....
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
> Poza tym jest również pasta paprykowa bez dodatków/bez skórek/
> Po urlopie skorzystam z przepisu na pesto.
> Do zaobaczenia:))))
> Ewa/WW/
>
A mamy, may - dzis wlasnie na obiadek goracy ajwar z makaronem byl :-) To
jest dosc klasyczny przepis - wiec bez fety, ale mozesz dodac, jesli tak ci
bardziej smakuje (to bedzie cytat z mojego starego postu, bo juz kiedys ten
przepis podawalam:
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem. Szczerze mowiac ja jem to do
wszystkiego ;-)
Smacznego
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|