Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: AIWAR....ajvar
Date: Tue, 20 Aug 2002 18:00:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 75
Message-ID: <ajtphl$ekd$1@news2.tpi.pl>
References: <ajthv4$i46$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1029859701 14989 213.25.246.186 (20 Aug 2002 16:08:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Aug 2002 16:08:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121168
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajthv4$i46$1@news.tpi.pl...
> Kochani może spotkaliście się już z tą nazwą.Wczoraj kupiłam pastę
> wyprodukowaną w Bułgarii dla firmy Rolnik-cymes.Pasta bez konserwantów,w
> składzie papryka,bakłażany,se feta,pomidory,cebula,ocet,olej
> słonecznikowy./chyba 314 ml za 4,19/
> Może macie przepis,bo jednak droga.
>> Ewa/WW/
to sie ciesz ze tylko 4 zet, bo firma Podravka (ta od Vegety) liczy sobie za
sloik wielkosci dzemowego tak circa 8 zeta.
>
a teraz z mojego archiwuma:)))
"...Przegladalam ksiazeczke Anny Czerni " Warzywa rzadko spotykane" he,he -
rzadko bo rok wydania 1986...
Ajvar:
50 dkg slodkiej papryki,
50 dkg baklazanow,
1 duza cebula
2 zabki czosnku,
2 lyzki oliwy lub oleju
1/2 lyzki octu,
sol , pieprz
Baklazany i papryke upiec w piekarniku lub na rozgrzanej blaszce, zdjac
skorke, posiekac drewniana lyzka lub nierdzewnym nozem aby nie czernialy.
Dodac drobno posiekane : czosnek i cebule. Doprawic pieprzem, oliwa i octem,
posolic. Wstawic do lodowki. Podawac na zimno, jako przystawke do zimnych
mies.
I jeszcze jeden z ksiazki "Pikantne przetwory" H.
Szymandreskiej
Ajvar baklazanowy
2 kg baklazanow
10 dag dojrzalych pomidorow
25 dag papryki
peczek zielonego koprerku i natki
2 lyzki soku cytrynowego,
szczypta cukru, sol
umyte warzywa upiec na blaszce w nagrzanym piekarniku, obrac ze skorki,
usunac gniazda nasienne, zemlec, polaczyc z drobniutko posiekana zielenina,
sola, sokiem z cytryny i szczypta cukru. Przelozyc do rondla i gotowac na
malym ogniu przez 30 min. stale mieszajac. Gesta paste pasteryzowac w
sloiczkach ok. 30 min.
i jeszcze Ajvar paprykowy z tejze samej ksiazki:
2 kg ostrej, miesistej papryki
1 kg baklazanow
duza glowka czosnku
szklanka oliwy
szklanka octu winnego
sol, cukier do smaku
Umyte i osuszone papryki i baklazany wstawic na blasze do nagrzanego
piekarnika na 5-7 min. przestudzic, obrac ze skorki i po usunieciu gniazd
nasiennych pokroic w kostke. W rondlu rozgrzac 3/4 szklanki oliwy , wrzucic
pokrojonwe warzywa i dusic pod przykryciem ok. 25 min , dodac sol,cukier i
drobniutko posiekany czosnek, wlac ocet i - stale mieszajac - gotowac przez
40-50 min az warzywa sie rozgotuja. Goracy ajvar przelozyc do wyparzonych
sloiczkow, na wierzch wlac lyzeczke oliwy i pasteryzowac na sucho( czyli
szczelnie zamknac , odwrocic dnem do gory i umiescic pod kocem lub w goracym
piekarniku)
Jola L-L
|