| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-08 14:26:16
Temat: ARBUZY KISZONE Arbuzy, raczej późne odmiany, wybieramy dojrzałe, dobrze wybarwione, bez
pęknięć, plam i i innych uszkodzeń powierzchni, jednakowej wielkości.
Układamy w beczce, zalewamy solanką bez przypraw:
sól - 80 dag na 10 litrów dla mniejszych arbuzów
1kg na 10l wody dla większych.
Przyciskamy ciężarem, aby były zanurzone - ja stosuję worek
polietylenowy i opaskę zaciskaną zaciskarką, dzięki czemu nie muszę używać
żadnych obciążeń.
Pozostawiamy w cieple dwa - trzy dni dla zafermentowania i wynosimy do
chłodnej piwnicy.
Do spożycia nadają się już po miesiącu do dwu, zależnie od wielkości.
Doskonała zakąska do wódek czystych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |