Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ARBUZY KISZONE

Grupy

Szukaj w grupach

 

ARBUZY KISZONE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-08 14:26:16

Temat: ARBUZY KISZONE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Arbuzy, raczej późne odmiany, wybieramy dojrzałe, dobrze wybarwione, bez
pęknięć, plam i i innych uszkodzeń powierzchni, jednakowej wielkości.
Układamy w beczce, zalewamy solanką bez przypraw:
sól - 80 dag na 10 litrów dla mniejszych arbuzów
1kg na 10l wody dla większych.
Przyciskamy ciężarem, aby były zanurzone - ja stosuję worek
polietylenowy i opaskę zaciskaną zaciskarką, dzięki czemu nie muszę używać
żadnych obciążeń.
Pozostawiamy w cieple dwa - trzy dni dla zafermentowania i wynosimy do
chłodnej piwnicy.

Do spożycia nadają się już po miesiącu do dwu, zależnie od wielkości.
Doskonała zakąska do wódek czystych.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

UPALNY NAPOJ
pieczony boczek
[p] naleśniki ze szpinakiem i kurkumą.
MOCny mikser ... Pomóżcie znaleźć !
Proste nalewki itp

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »