Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Date: Sun, 17 Sep 2006 08:00:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <eeioa2$rj7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcn160.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1158472835 28263 83.6.229.160 (17 Sep 2006 06:00:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Sep 2006 06:00:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0637-2, 2006-09-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:198620
Ukryj nagłówki
Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
hr. Sasa.
Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
Garnek (kocioł) 35 litrów
Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
Ziemniaki - 40 dag na osobę
Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
osób.
Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
pomidory - te po jednym na osobę.
Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
czerwona, żółta, zielona)
Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
Por - średni na dwie osoby
Mąka - pół łyżki na osobę
Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem, pieprz
czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w ząbkach.
Olej słonecznikowy
Sało.
Sól.
Śmietana.
Technologia:
Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
(nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w słomkę
korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy do
kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
kwasem z kiszonych ogórków.
Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
Smacznego!!!
|