Strona główna Grupy pl.rec.ogrody !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO

Grupy

Szukaj w grupach

 

!!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-17 06:00:09

Temat: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
hr. Sasa.
Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.

Garnek (kocioł) 35 litrów
Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm

Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
Ziemniaki - 40 dag na osobę
Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
osób.
Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
pomidory - te po jednym na osobę.
Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
czerwona, żółta, zielona)
Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
Por - średni na dwie osoby
Mąka - pół łyżki na osobę
Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem, pieprz
czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w ząbkach.
Olej słonecznikowy
Sało.
Sól.
Śmietana.

Technologia:

Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
(nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w słomkę
korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy do
kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
kwasem z kiszonych ogórków.
Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.

Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.

Smacznego!!!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-17 08:56:37

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eeioa2$rj7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz
> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę
> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do
> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!

Zapomniałemm o sale - sało - łyżka na osobę zagniata się z czosnkiem na
papkę i dodaje się do gara na sam koniec gotowania.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-18 06:16:39

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "basia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

a gdzie fasolaa ???

basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-18 10:55:33

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "piotrh" <p...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "basia" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eeldki$1ic$1@atlantis.news.tpi.pl...
> a gdzie fasolaa ???
>
> basia
>
>
Bób !!!
--

pozdrawiam :-) piotrh

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-18 10:59:20

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"basia" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:eeldki$1ic$1@atlantis.news.tpi.pl...
> a gdzie fasolaa ???
>
> basia

Juz to gdzies pisalem:
To jest prawdziwy ukrainski barszcz ukrainski, a nie polski barszcz
ukrainski.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-18 11:55:19

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Nie Zmieszany" <w...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):

>
> "basia" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eeldki$1ic$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > a gdzie fasolaa ???
> >
> > basia
>
> Juz to gdzies pisalem:
> To jest *prawdziwy ukrainski* _barszcz ukrainski_, a nie polski barszcz
> ukrainski.

A podstawowy składnik to:
"Koncentrat pomidorowy"


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-18 12:45:59

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Nie Zmieszany" <w...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:eem1f7$65r$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> >
> > "basia" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:eeldki$1ic$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > a gdzie fasolaa ???
> > >
> > > basia
> >
> > Juz to gdzies pisalem:
> > To jest *prawdziwy ukrainski* _barszcz ukrainski_, a nie polski barszcz
> > ukrainski.
>
> A podstawowy składnik to:
> "Koncentrat pomidorowy"

Podstawowy to kapusta, buraki i ziemniaki te ostatnie jak pomidory i papryka
też z Hameryki... Pół tysiąca lat temu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-18 13:25:38

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: Michal Misiurewicz <m...@i...rr.com> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:

> Juz to gdzies pisalem:
> To jest prawdziwy ukrainski barszcz ukrainski, a nie polski barszcz
> ukrainski.

A który z prawdziwych? Strona
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B
0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D
1%85%D0%BD%D1%8F
podaje, że jest ich około 30 wariantów (połtawski, wołyński,
czernihowski itd.).

Pozdrowienia,
Michał

--
Michał Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-09-18 13:35:14

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Misiurewicz napisał(a):
> Panslavista wrote:
>
>> Juz to gdzies pisalem:
>> To jest prawdziwy ukrainski barszcz ukrainski, a nie polski barszcz
>> ukrainski.
>
> A który z prawdziwych? Strona
> http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B
0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D
1%85%D0%BD%D1%8F
>
> podaje, że jest ich około 30 wariantów (połtawski, wołyński,
> czernihowski itd.).

Karmisz trolla?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-09-18 13:55:17

Temat: Re: !!! BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: Michal Misiurewicz <m...@i...rr.com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:

> Karmisz trolla?

Barszczem.

Pozdrowienia,
Michał

--
Michał Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

lubaszka
pila i sznurek
Co to?
Wystawa Kwiatów Chorzów (WPKiW)
Jaką trawę wolnorosnącą?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Zmierzch kreta?
Sternbergia lutea
Pomarańcza w doniczce
dracena
Test

zobacz wszyskie »