Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Babeczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Babeczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-05 13:56:39

Temat: Babeczki
Od: "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie jakies
ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)

Pozdrowienia Przemek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-05 14:10:37

Temat: Re: Babeczki
Od: "Kama" <k...@p...pakiet24.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja do środla kładę owoce (kawałki brzoskwini, winogrona, wiśnie drążone)
dekoruję kremem (przy brzegach wkoło) i zalewam galaretką.
Kama

ps. facet przy babeczkach - no całkiem na miejscu - a ile ich będziesz miał
;))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 14:23:37

Temat: Re: Babeczki- krem(P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)
>
> Pozdrowienia Przemek

podam Ci moj ulubiony,

Delikatny krem maslany (do babeczek):
25 dkg masla
10 dkg cukru pudru
1 torebeczka mala cukru waniliowego
2 torebki zagestnika do smietany (ja robie z Oetkera smietanfix czy jakos
tak)
3 male jajka
starta skorka z 1 cytryny (lub 2 lyzki likieru wisniowego lub rumu)

Miekkie maslo ubic na krem, wymieszac z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i
zagestnikami. Ubijac 1 minute.Pojedynczo dodawac jajka dalej ubijajac. Dodac
skorke (ja robie ze skorka cytrynowa). To tyle.
Niezwykle subtelne i delikatne i szlachetne:))
bardzo polecam. Jeszcze tylko powiem, ze wkladam krem do specjalnego worka
z koncowka w gwiazdke duza (taki do dekorowania tortow). Wypelniam tylko te
kruche babeczki , ktore wlasnie podaje do jedzenia , aby nie zmiekly. Reszta
kremu siedzi sobie w lodowce w rekawie i sobie dorabiam .
Mozna udekorowac kawalkiem brzoskwini z puszki i listkiem miety jak masz
,albo latem jakas truskawka albo malina i listkiem.

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 15:12:15

Temat: Re: Babeczki- krem(P)
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1r6si$b3b$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Delikatny krem maslany (do babeczek):
> 25 dkg masla
> 10 dkg cukru pudru
> 1 torebeczka mala cukru waniliowego
> 2 torebki zagestnika do smietany (ja robie z Oetkera smietanfix czy jakos
> tak)
> 3 male jajka
> starta skorka z 1 cytryny (lub 2 lyzki likieru wisniowego lub rumu)

[ciach]

Jolu, a czy możesz podać swój przepis na te kruche babeczki?
Bardzo proszę :)

Pozdrawiam, Stokrotka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 20:16:26

Temat: Re: Babeczki- ciasto (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl
> napisał w wiadomości >
> Jolu, a czy możesz podać swój przepis na te kruche babeczki?
> Bardzo proszę :)
>
> Pozdrawiam, Stokrotka

juz podaje :)))
KRUCHE BABECZKI
2,5 szklanki maki (najlepiej z krupczatki)
20 dkg masla
3 zoltka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej

Przesiac make, zmieszac ja szybko z maslem ,cukrem , zoltkami oraz skorka
cytrynowa.Ja wymyslilam taki patent ze zamiast siekac nozem zimne maslo- to
wkladam maslo do zamrazarki i jak jest dobrze oziebione, to tarkuje je
szybko na make i cala reszte skladnikow i szybciutko zlepiam. Jak sie nie
chce dokladnie zlepic, to mozna dodac odrobinke zimnego mleka i wtedy juz
jest OK.Tak zagniecione szybko ciasto w folie i do lodowki na 30 minut ( nie
do zamrazarki).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto ( mozna je na pol i druga polowke trzymac
dalej w lodowce a lepic z tej wyjetej).Wylepiamy kawaleczkami ciasta niczym
nie posmarowane foremki(to wazne- nie smarowac zadnym tluszczem). Tak raczej
cienko, bo jak beda grube - to po upieczeniu nie bedzie zaglebienia na
krem:)
Wylepione ciastem foremki ustawiamy na blaszce i do rozgrzanego
piekarnika Piec na jasnozloty kolor (w temp ok. 180-190 st -gaz) Teraz
wazny moment.Po upieczeniu wyjmujemy blache z foremkami Kazda foremke
natychmiast odwracasz jednym , zdecydowanym ruchem do gory dnem i stawiasz
ja na stole. Od lekkiego stukniecia w stol babeczka odkleja sie od formy i
delikatnie zdejmujesz foremke. Babeczek nie ruszaj az ostygna. Pamietaj, ze
foremki sa swiezo wyjete z piecyka , wiec bardzo gorace, chwyc je przez
rekawice kuchenna lub sciereczke.
Czesto ludzie o tym nie wiedza i zostawiaja je w tych foremkach do
wystudzenia i zimne za chiny ludowe nie chca sie odlepic i wyjmujesz w
kawalkach.

Jola L-L
PS: surowe kruche ciasto mozna zamrazac.
Robilam babeczki z kremem a pol ciasta kruchego
wlozylam do zamrazarki. Przypomnialam sobie po miesiacu ...:)))
Wyszly babeczki takie jak przed miesiacem .




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 22:14:34

Temat: Re: Babeczki
Od: "AnnaK" <a...@U...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly

Robiłam kiedys z owocami i galaretka pokrojona w kostke (roznokolorowa) +
ew. rodzynki. Pod spodem krem na bazie budyniu. Wygladalo i smakowalo super.
Anka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 22:14:34

Temat: Re: Babeczki
Od: "AnnaK" <a...@U...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly

Robiłam kiedys z owocami i galaretka pokrojona w kostke (roznokolorowa) +
ew. rodzynki. Pod spodem krem na bazie budyniu. Wygladalo i smakowalo super.
Anka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-06 07:45:11

Temat: Re: Babeczki- ciasto (P)
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1rrk6$993$1@atlantis.news.tpi.pl...

> juz podaje :)))
> KRUCHE BABECZKI
> 2,5 szklanki maki (najlepiej z krupczatki)
> 20 dkg masla
> 3 zoltka
> 3/4 szklanki cukru pudru
> 1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej
[ciach]

Dziękuję pięknie :)) . Pytałam nie dlatego, że nie znam żadnego
przepisu na kruche ciasto, tylko dlatego, że tych wersji jest
mnóstwo (podobnie jak z drożdżowym). A tak, to mam z kremem cały
kompletny przepis i zrobię nową wesję.

Pozdrawiam, Stokrotka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-06 11:02:20

Temat: Re: Babeczki
Od: "Jędrek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja robie babeczki zakryte, do srodka wylepionej ciastem formeki dodaje budyn
smietankowy ostudzony, na to wisienke z konfitury i przykrywam platkiem
ciasta, uzyskanym przez walkowanie i wykrawanym szklanka.
Ula
Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)
>
> Pozdrowienia Przemek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na ciasto
Domowe wino i butelki PET
kaszka kukurydziana do tortilli?
Skład mielonego indyka ?;-o
szynka wieprzowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »