| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-05 13:56:39
Temat: BabeczkiWlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie jakies
ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)
Pozdrowienia Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-05 14:10:37
Temat: Re: BabeczkiJa do środla kładę owoce (kawałki brzoskwini, winogrona, wiśnie drążone)
dekoruję kremem (przy brzegach wkoło) i zalewam galaretką.
Kama
ps. facet przy babeczkach - no całkiem na miejscu - a ile ich będziesz miał
;))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-05 14:23:37
Temat: Re: Babeczki- krem(P)
Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)
>
> Pozdrowienia Przemek
podam Ci moj ulubiony,
Delikatny krem maslany (do babeczek):
25 dkg masla
10 dkg cukru pudru
1 torebeczka mala cukru waniliowego
2 torebki zagestnika do smietany (ja robie z Oetkera smietanfix czy jakos
tak)
3 male jajka
starta skorka z 1 cytryny (lub 2 lyzki likieru wisniowego lub rumu)
Miekkie maslo ubic na krem, wymieszac z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i
zagestnikami. Ubijac 1 minute.Pojedynczo dodawac jajka dalej ubijajac. Dodac
skorke (ja robie ze skorka cytrynowa). To tyle.
Niezwykle subtelne i delikatne i szlachetne:))
bardzo polecam. Jeszcze tylko powiem, ze wkladam krem do specjalnego worka
z koncowka w gwiazdke duza (taki do dekorowania tortow). Wypelniam tylko te
kruche babeczki , ktore wlasnie podaje do jedzenia , aby nie zmiekly. Reszta
kremu siedzi sobie w lodowce w rekawie i sobie dorabiam .
Mozna udekorowac kawalkiem brzoskwini z puszki i listkiem miety jak masz
,albo latem jakas truskawka albo malina i listkiem.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-05 15:12:15
Temat: Re: Babeczki- krem(P)
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1r6si$b3b$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Delikatny krem maslany (do babeczek):
> 25 dkg masla
> 10 dkg cukru pudru
> 1 torebeczka mala cukru waniliowego
> 2 torebki zagestnika do smietany (ja robie z Oetkera smietanfix czy jakos
> tak)
> 3 male jajka
> starta skorka z 1 cytryny (lub 2 lyzki likieru wisniowego lub rumu)
[ciach]
Jolu, a czy możesz podać swój przepis na te kruche babeczki?
Bardzo proszę :)
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-05 20:16:26
Temat: Re: Babeczki- ciasto (P)
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl
> napisał w wiadomości >
> Jolu, a czy możesz podać swój przepis na te kruche babeczki?
> Bardzo proszę :)
>
> Pozdrawiam, Stokrotka
juz podaje :)))
KRUCHE BABECZKI
2,5 szklanki maki (najlepiej z krupczatki)
20 dkg masla
3 zoltka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej
Przesiac make, zmieszac ja szybko z maslem ,cukrem , zoltkami oraz skorka
cytrynowa.Ja wymyslilam taki patent ze zamiast siekac nozem zimne maslo- to
wkladam maslo do zamrazarki i jak jest dobrze oziebione, to tarkuje je
szybko na make i cala reszte skladnikow i szybciutko zlepiam. Jak sie nie
chce dokladnie zlepic, to mozna dodac odrobinke zimnego mleka i wtedy juz
jest OK.Tak zagniecione szybko ciasto w folie i do lodowki na 30 minut ( nie
do zamrazarki).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto ( mozna je na pol i druga polowke trzymac
dalej w lodowce a lepic z tej wyjetej).Wylepiamy kawaleczkami ciasta niczym
nie posmarowane foremki(to wazne- nie smarowac zadnym tluszczem). Tak raczej
cienko, bo jak beda grube - to po upieczeniu nie bedzie zaglebienia na
krem:)
Wylepione ciastem foremki ustawiamy na blaszce i do rozgrzanego
piekarnika Piec na jasnozloty kolor (w temp ok. 180-190 st -gaz) Teraz
wazny moment.Po upieczeniu wyjmujemy blache z foremkami Kazda foremke
natychmiast odwracasz jednym , zdecydowanym ruchem do gory dnem i stawiasz
ja na stole. Od lekkiego stukniecia w stol babeczka odkleja sie od formy i
delikatnie zdejmujesz foremke. Babeczek nie ruszaj az ostygna. Pamietaj, ze
foremki sa swiezo wyjete z piecyka , wiec bardzo gorace, chwyc je przez
rekawice kuchenna lub sciereczke.
Czesto ludzie o tym nie wiedza i zostawiaja je w tych foremkach do
wystudzenia i zimne za chiny ludowe nie chca sie odlepic i wyjmujesz w
kawalkach.
Jola L-L
PS: surowe kruche ciasto mozna zamrazac.
Robilam babeczki z kremem a pol ciasta kruchego
wlozylam do zamrazarki. Przypomnialam sobie po miesiacu ...:)))
Wyszly babeczki takie jak przed miesiacem .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-05 22:14:34
Temat: Re: BabeczkiUżytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly
Robiłam kiedys z owocami i galaretka pokrojona w kostke (roznokolorowa) +
ew. rodzynki. Pod spodem krem na bazie budyniu. Wygladalo i smakowalo super.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-05 22:14:34
Temat: Re: BabeczkiUżytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly
Robiłam kiedys z owocami i galaretka pokrojona w kostke (roznokolorowa) +
ew. rodzynki. Pod spodem krem na bazie budyniu. Wygladalo i smakowalo super.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-06 07:45:11
Temat: Re: Babeczki- ciasto (P)
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1rrk6$993$1@atlantis.news.tpi.pl...
> juz podaje :)))
> KRUCHE BABECZKI
> 2,5 szklanki maki (najlepiej z krupczatki)
> 20 dkg masla
> 3 zoltka
> 3/4 szklanki cukru pudru
> 1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej
[ciach]
Dziękuję pięknie :)) . Pytałam nie dlatego, że nie znam żadnego
przepisu na kruche ciasto, tylko dlatego, że tych wersji jest
mnóstwo (podobnie jak z drożdżowym). A tak, to mam z kremem cały
kompletny przepis i zrobię nową wesję.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-06 11:02:20
Temat: Re: BabeczkiJa robie babeczki zakryte, do srodka wylepionej ciastem formeki dodaje budyn
smietankowy ostudzony, na to wisienke z konfitury i przykrywam platkiem
ciasta, uzyskanym przez walkowanie i wykrawanym szklanka.
Ula
Użytkownik "Przemek" <l...@l...suwalki.ids.pl> napisał w wiadomości
news:b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wlasnie robe kruche babeczki i mam problem z 'nadzieniem' moze macie
jakies
> ciekawe pomysly z czym smakuja najlepiej? Kalorie sie nie licza:)
>
> Pozdrowienia Przemek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |