Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Babeczki- ciasto (P)
Date: Wed, 5 Feb 2003 21:16:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <b1rrk6$993$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b1r4vo$moi$1@atlantis.news.tpi.pl> <b1r6si$b3b$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b1r9h0$6it$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044476358 9507 213.25.246.186 (5 Feb 2003 20:19:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Feb 2003 20:19:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145416
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl
> napisał w wiadomości >
> Jolu, a czy możesz podać swój przepis na te kruche babeczki?
> Bardzo proszę :)
>
> Pozdrawiam, Stokrotka
juz podaje :)))
KRUCHE BABECZKI
2,5 szklanki maki (najlepiej z krupczatki)
20 dkg masla
3 zoltka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej
Przesiac make, zmieszac ja szybko z maslem ,cukrem , zoltkami oraz skorka
cytrynowa.Ja wymyslilam taki patent ze zamiast siekac nozem zimne maslo- to
wkladam maslo do zamrazarki i jak jest dobrze oziebione, to tarkuje je
szybko na make i cala reszte skladnikow i szybciutko zlepiam. Jak sie nie
chce dokladnie zlepic, to mozna dodac odrobinke zimnego mleka i wtedy juz
jest OK.Tak zagniecione szybko ciasto w folie i do lodowki na 30 minut ( nie
do zamrazarki).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto ( mozna je na pol i druga polowke trzymac
dalej w lodowce a lepic z tej wyjetej).Wylepiamy kawaleczkami ciasta niczym
nie posmarowane foremki(to wazne- nie smarowac zadnym tluszczem). Tak raczej
cienko, bo jak beda grube - to po upieczeniu nie bedzie zaglebienia na
krem:)
Wylepione ciastem foremki ustawiamy na blaszce i do rozgrzanego
piekarnika Piec na jasnozloty kolor (w temp ok. 180-190 st -gaz) Teraz
wazny moment.Po upieczeniu wyjmujemy blache z foremkami Kazda foremke
natychmiast odwracasz jednym , zdecydowanym ruchem do gory dnem i stawiasz
ja na stole. Od lekkiego stukniecia w stol babeczka odkleja sie od formy i
delikatnie zdejmujesz foremke. Babeczek nie ruszaj az ostygna. Pamietaj, ze
foremki sa swiezo wyjete z piecyka , wiec bardzo gorace, chwyc je przez
rekawice kuchenna lub sciereczke.
Czesto ludzie o tym nie wiedza i zostawiaja je w tych foremkach do
wystudzenia i zimne za chiny ludowe nie chca sie odlepic i wyjmujesz w
kawalkach.
Jola L-L
PS: surowe kruche ciasto mozna zamrazac.
Robilam babeczki z kremem a pol ciasta kruchego
wlozylam do zamrazarki. Przypomnialam sobie po miesiacu ...:)))
Wyszly babeczki takie jak przed miesiacem .
|